Skjut inte bort de finsk-ryska vargarna norröver

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 24 november 2019
- NewsVoice redaktion
Svensk rovdjurspolitik

DEBATT. Nu har vi åter en chans att se till att genetiskt viktiga vargar kan ges chansen till att fortplanta sig i Skandinavien och bidra med de avkommor som så väl behövs, men då krävs krafttag, och bevakning från personal som inte är jäviga och drivs av egenintresse, så att dessa vargar överlever. Denna gång och framöver bör därför inte rennäringens personal delta med att sköta tillsynen.

Marlén Fuglsang, pressfoto
Marlén Fuglsang, pressfoto

Text: Marlen Fuglsang, som är administratör för Facebook-grupperna “Ja till varg” och “Bevara våra lodjur” med ca 12,000 medlemmar

Vår skandinaviska vargstam är sedan länge svårt inavlad och därmed mycket känslig för påfrestningar och nu måste resurser sättas in innan det är för sent. Det är dags att skjuta till alla resurser som finns så att det inte slutar med ännu en tragedi.

Fyra samebyar kräver skyddsjakt på vargarna

Det är helt fel om länsstyrelserna beviljar det då vargstammen i antal levande individer dessutom ligger under miniminivån. Det största hotet mot renarna är inte vargarna utan klimatförändringen som gör att många renar svälter ihjäl. Det syns även i statistik: rapporterad slaktvikt anger att de visar undervikt. Även bil- och tågtrafiken är farligare för renarna än vad vargarna är. Nyheter 24 hade en artikel med rubriken ”Chocken: 200 renar hittades döda, svultit på grund av klimatet”.

Är man inte insatt är det lätt att tro att det är vargarnas närvaro norröver som hotar renarna. Så är det inte, även om det finns intressen som vill göra det gällande.

Citat från SVT-artikeln: Fördubbling av antalet trafikdödade renar:

“Och antalet trafikdödade renar har ökat kraftigt de senaste fem åren. 2017 dödades över 2500 renar i trafiken, vilket är över 1000 renar fler jämfört med 2013.”

Udtja sameby, Baste sameby, Västra Kikkejaure sameby och Maskaure sameby kräver skyddsjakt på vargarna och det vore rena skandalen om det beviljas.

Ersätt istället dokumenterat angripna renar i tillägg till den ersättning som redan idag utbetalas för vargförekomst. Dessa vargar är oerhört värdefulla för Sveriges och Norges vargstam som nästan är helt isolerade genom att den skandinaviska halvön skärs av med renbetesland.

Vi ska aldrig glömma bort vad som hände den förra genetiskt viktiga vargen i Arvidsjaur som blev föst av anställda från länsstyrelsen med skotrar. Han blev därefter sedd helt utmattad och kraftlös, varpå han försvann – helt spårlöst. Arma varg och vilket extremt djurplågeri. Vi är många som gärna skulle vilja veta vad som hände honom. Det är lätt att tro att han utmattad och kraftlös blev ett lätt byte för illegal jakt, ett öde som så många andra vargar i landet går till mötes.

Låt vargarna få leva och sköta sitt viktiga jobb i naturen!

Text: Marlen Fuglsang, som är administratör för Facebook-grupperna “Ja till varg” och “Bevara våra lodjur” med ca 12,000 medlemmar

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Lästips

  Det Goda Samhället: Richard Sörman: Vargfrågan är en del av en större konflikt

  Vargens närvaro i Sverige väcker starka känslor. Många tycker att Sverige borde kunna hantera en begränsad men stabil vargpopulation, men hur kul är det att ha vargarna runt husknuten där man bor? Vargfrågan tycks utgöra ännu en variant av en frågeställning som dominerar hela vår samtid. Har människor rätt att försvara sin livsvärld, att vara herrar i sitt eget hus?

  https://detgodasamhallet.com/2020/01/16/richard-sorman-vargfragan-ar-en-del-av-en-storre-konflikt/

 • Renarna hotas inte av klimatförändringar och eg inte heller av rovdjur. Det stora hotet är istället vindkraftutbyggnaden, men de vågar inte skribenten föra fram. I princip råkar bra renbetesområden tydligen samtidigt vara bra placering av vindparker. Detta oljud stör renarna, så de håller sig långt borta från oljudet, vilket innebär att tillgängliga betesområden minska starkt.

  I första omgången skall således ca 12000 vindkraftverk ställas upp. Eftersom rgeringen (MP) inte vill göra den befolkning som skall erhålla det mesta av vindkraften förbannade, kommer det mesta av vindkraften placeras i Norrland resp Dalarna/Värmland. Varje vindkraftverk genererar f ö bara ca 30% av den installerade effekten.

  Men nu är hela omställningsprojektet beroende av UTÖKAD ELEKTRIFIERING. Det framtida samhället kräver inom ca 50 år en fördubbling av tillgänglig effekt. Alltså storleksordningen ytterligare 50000 vindkraftverk. Är det bara norrlänningar som kan föreställa sig den enorma skövling av naturen detta innebär? T ex kommer knappast försvarets stridsplan kunna flyga stridsmässigt längre. Fågellivet torde snabbt bli utrotningshotat. Drönare torde behöva förbjudas att flyga i landet. Ett hårt föremål som träffar en vinge gör denna obalanserad och då måste verket stängas, vingarna skickas till Kina för rep/ombalansering etc. Och efter 20-30 år måste vindverken reinvesteras p g a förslitning (medan ett kärnkraftverk fortfarande kör i minst 30 år till).

  Löfvin stod i Riksdagen och ljög svenska folket rakt i ansiktet om vindkraftens marknadsmässighet.

  Svenska Folkets gräsrötter KRÄVER att omställningen skall innebära oförändrade el-priser samt oförändrade el-skatter, till skillnad mot de kommunistiska lösningar MP tvingar på marknaden. Sedan löser el-producenterna pusslet inom marknadens ramar. Hittills finns det bara ETT ENDA PROJEKT inom el-systemet, som gett gräsrötterna något, och detta används i högsta grad – alltså installering av värmepumpar, främst luftvärme)

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *