Skjut inte bort de finsk-ryska vargarna norröver

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 november 2019
- NewsVoice redaktion
Svensk rovdjurspolitik

DEBATT. Nu har vi åter en chans att se till att genetiskt viktiga vargar kan ges chansen till att fortplanta sig i Skandinavien och bidra med de avkommor som så väl behövs, men då krävs krafttag, och bevakning från personal som inte är jäviga och drivs av egenintresse, så att dessa vargar överlever. Denna gång och framöver bör därför inte rennäringens personal delta med att sköta tillsynen.

Marlén Fuglsang, pressfoto
Marlén Fuglsang, pressfoto

Text: Marlen Fuglsang, som är administratör för Facebook-grupperna “Ja till varg” och “Bevara våra lodjur” med ca 12,000 medlemmar

Vår skandinaviska vargstam är sedan länge svårt inavlad och därmed mycket känslig för påfrestningar och nu måste resurser sättas in innan det är för sent. Det är dags att skjuta till alla resurser som finns så att det inte slutar med ännu en tragedi.

Fyra samebyar kräver skyddsjakt på vargarna

Det är helt fel om länsstyrelserna beviljar det då vargstammen i antal levande individer dessutom ligger under miniminivån. Det största hotet mot renarna är inte vargarna utan klimatförändringen som gör att många renar svälter ihjäl. Det syns även i statistik: rapporterad slaktvikt anger att de visar undervikt. Även bil- och tågtrafiken är farligare för renarna än vad vargarna är. Nyheter 24 hade en artikel med rubriken ”Chocken: 200 renar hittades döda, svultit på grund av klimatet”.

Är man inte insatt är det lätt att tro att det är vargarnas närvaro norröver som hotar renarna. Så är det inte, även om det finns intressen som vill göra det gällande.

Citat från SVT-artikeln: Fördubbling av antalet trafikdödade renar:

“Och antalet trafikdödade renar har ökat kraftigt de senaste fem åren. 2017 dödades över 2500 renar i trafiken, vilket är över 1000 renar fler jämfört med 2013.”

Udtja sameby, Baste sameby, Västra Kikkejaure sameby och Maskaure sameby kräver skyddsjakt på vargarna och det vore rena skandalen om det beviljas.

Ersätt istället dokumenterat angripna renar i tillägg till den ersättning som redan idag utbetalas för vargförekomst. Dessa vargar är oerhört värdefulla för Sveriges och Norges vargstam som nästan är helt isolerade genom att den skandinaviska halvön skärs av med renbetesland.

Vi ska aldrig glömma bort vad som hände den förra genetiskt viktiga vargen i Arvidsjaur som blev föst av anställda från länsstyrelsen med skotrar. Han blev därefter sedd helt utmattad och kraftlös, varpå han försvann – helt spårlöst. Arma varg och vilket extremt djurplågeri. Vi är många som gärna skulle vilja veta vad som hände honom. Det är lätt att tro att han utmattad och kraftlös blev ett lätt byte för illegal jakt, ett öde som så många andra vargar i landet går till mötes.

Låt vargarna få leva och sköta sitt viktiga jobb i naturen!

Text: Marlen Fuglsang, som är administratör för Facebook-grupperna “Ja till varg” och “Bevara våra lodjur” med ca 12,000 medlemmar

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq