Stefan Löfven tappar greppet om Sverige – Gängvåld, rån och sprängningar beror ju bara på “arbetslöshet”

publicerad 19 november 2019
- av Torbjörn Sassersson red.
Stefan Löfven köper varmkorv i Socialdemokraternas valfilm 2018. Källa: Socialdemokraterna

NOTERAT. Reaktionerna efter SVT Agendas söndagsintervju om gängvåldets Sverige med Stefan Löfven lät inte vänta på sig. Negativa kommentarer kommer både från vänstern och högern. SVT frågar: “Varför är gängvåldet i Sverige så brutalt och omfattande? Och hur ska det stoppas?”, men Löfven duckar på frågorna. Löfvens svar på kritiken lyder: “Viktigt att inte etnifiera brottsligheten”. NewsVoice sammanfattar kritiken mot en statsminister som nu förlorar sina väljare till högern.

Text: Torbjörn Sassersson

Bakgrunden är det ökade gängvåldet, rånen, bilbränderna och sprängdåden i Sverige. Människor är inte längre trygga i ett folkhem som snabbt transformeras till en labil multikultur bestående av olika etniciteter i krig med varandra, kulturkrockar, bristande gränskontroll, skolvåld, kommuner som går mot konkurs, bidragsbaserad integration utan motprestation och apartheid-liknande felfördelningar av samhällets resurser där de som byggde upp landet, de äldre generationerna, åsidosatts kanske allra mest.

Henrik Häggström. Pressfoto: Försvarshögskolan
Henrik Häggström. Pressfoto: Försvarshögskolan

Nya Tider som ställt frågor till Henrik Häggström, som är Försvarshögskolans expert på terrorism och islamistiskt våld, får ett svar som förmodligen skrämmer de flesta. Häggström menar att det finns en tät samverkan mellan grovt kriminella och islamistiska jihadister och att det är en av orsakerna till ökat antal sprängningar i Sverige. Han menar att grupperingarna ofta överlappar varandra.

“Vi får fler och fler områden i Sverige som är utsatta och som domineras av organiserad brottslighet och en utbredd tystnadskultur” … “När det inte längre bara skjuts utan också används bomber upplever tredje man också ett allt större hot och att säkerheten beskärs betänkligt. Då närmar vi oss en gråzon mellan fred och krig”, säger Henrik Häggström till Nya Tider.

Häggström uppger att vi behöver leta oss till krigszoner i Mellanöstern för att hitta en liknande situation per capita.

Rikspolischefen Anders Thornberg kontrar med orden: ”Vi ser ingen motsvarighet internationellt”.

Ledarskribent Dana Pourkomeylian skriver i en debattartikel i Hallandsposten hur en “normal” vecka i Sverige numera kan se ut.

“Förra lördagen sköts två tonårspojkar på en pizzeria i Malmö, den ena avled av sina skador. Knappt 24 timmar senare fick en kvinna livshotande skador efter att oprovocerat blivit misshandlad vid en busshållplats i samma stad. Under tisdagen rånades en tonåring i Göteborg av tio personer, som tvingade av honom varenda tråd på kroppen innan de skar av hans ena öra. På onsdagsförmiddagen blev två personer knivskurna på en spårvagn.
Dålig vecka? Knappast. Hittills i år har det skett fler sprängdåd i Sverige än under hela 2018, 187 stycken.”

 

Statistik på gängvåld i Sverige, november 2019. Bildkälla: SVT Agenda.
Statistik på gängvåld i Sverige, november 2019. Bildkälla: SVT Agenda.

SVT gör sin egen jämförelse med statistik som visar att Sverige ligger i topp när det gäller dödsskjutningar av unga män.

Dana Pourkomeylian diskuterar i sin artikel ett krackelerande samhällskontrakt och Statens tynande roll som trygghetsmakare. Artikeln är inte direkt kopplad till intervjun i Agenda, men den avhandlar intervjuns frågeställningar.

Dana Pourkomeylian. Foto från Twitter.
Dana Pourkomeylian. Foto från Twitter.

“Om svenska medborgare inte kan känna sig trygga på gator och torg, i sina egna hem, så finns det inga familjeveckor, inga friår, inga kulturprojekt i världen som kan väga upp för det brutna samhällskontraktet. När politiker låter det illegitima våldet ta över är det inte annat än en långsam erodering av statens legitimitet. Välfärdskolossen och våldsmonopolet vilar tungt över medborgarens huvud, men om staten inte kan uppfylla sin mest grundläggande och vitala uppgift – att trygga medborgarnas rätt till skydd – varför ska vi lystra?”.

är inne på samma linje. Hon skriver i en debattartikel om Sveriges situation avseende gängvåldet:

“Det är allvar nu. Det har det förresten varit länge, vi skördar problem som såtts i decennier. Frustrationen över handlingsförlamningen ökar för varje krönika. Det är tjatigt, men frågan är fundamental. När sprängdåden och skjutningarna blir fler ökar risken för att vanliga, skötsamma människor ska befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Så kan det inte gå till i en rättsstat.”

Ute på Facebook växer sociala grupper som engagerar sig i medborgargarden, förbyggande grannsamverkan mot brott och joggare går samman för att minska risken för våldtäkt och rån.

Statsminister Stefan Löfven – en katastrof

Stefan Löfven som vid flera tillfällen skrutit om Sverige som en “humanitär stormakt” står nu som högsta ansvarig för den utveckling vi ser, men han menar att det handlar om annat än migrationsproblem. Expressen sammanfattar med orden:

“Löfven menade att segregationen orsakat situationen med gängkriminalitet och ville inte se någon koppling till migrationen. Bland annat sa statsministern att man inte ”såg detta komma” – något som får hård kritik.”

“…det är känsligt. Det är en linje man har haft i flera års tid. Politikerna har gått ut och sagt att Sverige är ett rikt land som har förmågan och kapaciteten att hjälpa människor i nöd.”

Dan ErikssonSvegot gör en analys av hur Stefan Löfven hanterar programledaren Anders Holmbergs intervjufrågor i söndagens SVT Agenda. Löfven får underkänt. Eriksson noterar att Anders Holmberg inte vill ge sig när han påpekar att utanförskapet och gängbrottsligheten faktiskt har en etnisk natur. Han frågar därför om inte segregationen faktiskt hänger samman med massinvandringen. Statsministern svarar duckande:

“Nej, segregationen beror på att det är för låg sysselsättning och för hög arbetslöshet i de här områdena. Men det hade det varit oavsett vem som hade bott där. Om du sätter dit människor som är födda i Sverige under samma förutsättningar så får du samma resultat.”

Sprängningarna, rånen, avrättningarna och gängvåldet beror alltså mest på vanlig arbetslöshet, enligt Statsministern.

Dan Eriksson konstaterar torrt:

Dan Eriksson. Privat foto.
Dan Eriksson. Privat foto.

“Det finns så klart ingen vetenskaplig bevisning för det här, varken i Sverige historiskt eller om vi tittar på vita, europeiska länder där den europeiska befolkningen levt eller fortfarande lever i en fattigdom som är betydligt värre än den som socialbidragsberoende utlänningar i förorten lever i.

Det finns ingen automatik där människor som inte har jobb börjar mörda, råna och skända folk i sin omgivning. Det är ju knappast så att detta görs i desperation över att inte ha mat på bordet, en situation som väldigt få utlänningar i Sverige befinner sig i, utan det är helt andra faktorer som spelar in.”

Stefan Löfvens akrobatiska manöver för att ta sig runt migrationsproblematiken verkar bestå i att det lika gärna kunde ha varit vanliga arbetslösa svenskar som varit gärningsmännen.

Även ledarskribenten Lena Melin på Aftonbladet ger Löfven underkänt. Hon skriver:

Aftonbladets Lena Melin kommenterar Stefan Löfven, 18 nov 2019.
Aftonbladets Lena Melin kommenterar Stefan Löfven, 18 nov 2019.

“…framträdandet i söndagens SVT-program Agenda var tyvärr oacceptabelt dåligt. Så illa förberedd, så svarslös och så obegriplig får inte en statsminister uppträda.
Intervjun handlade om gängvåldet, om dödsskjutningarna av Karolin som dog med sin baby i famnen och den 15-årige pojke som avrättades utanför en pizzeria. Det var alltså ingen ny frågeställning för Stefan Löfven. Tvärtom hade han ägnat sig åt den sedan ”dag ett”.

Ändå kunde han inte svara på varför Sverige avviker från 13 jämförbara länder och toppar listan över flest dödsskjutningar av unga män. Ändå kunde han säga att vi är där vi är för att ”vi inte var förberedda på det här”.

Ändå måste han säga att det är 300 000 fler sysselsatta nu än när han blev statsminister (vilket ju i så fall skulle borga för att det inte har med arbetslösheten att göra).”

I Aftonbladet/Inizios undersökning om väljarnas viktigaste frågor anser hela 35% av de tillfrågade att SD har de bästa lösningarna när det gäller invandringspolitik. Aftonbladets journalist säger att SD till och med slår ut de andra partierna med en knock-out i just den frågan. Siffran 35% kan jämföras med en Sentio-mätning från oktober som visar att om det vore val i dag skulle SD få fler röster (25,4%) än Socialdemokraterna (24,2%).

Swisha Sassersson valfri summaFrågan är hur en väljarbarometer skulle se ut idag, efter Löfvens prestation i söndagens Agenda-intervju där han antyder att det hypotetiskt lika gärna kunde vara “etniska” svenskar som stod för allt nytt grovt våld i samhället.

En statsministern som inte kan se verkligheten som den är bör inte vara statsminister.

Text och sammanställning: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källor och relaterat