Tandlossning ökar risk för cancer, diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar

4
Bild på en tandläkare. Foto: Hike Shaw. Licens: Unsplash.com
Bild på en tandläkare. Foto: Hike Shaw. Licens: Unsplash.com

Nästan varannan svensk kommer att drabbas av tandlossning under sitt liv. Ett av symptomen kan vara blödande tandkött även om sjukdomen oftast inte ger några symptom innan det är försent. Finska forskare har hittat ett samband mellan tandlossning och olika former av cancer. Risken för att dö i buskpottskörtelcancer är nästan dubbelt så stor för patienter med parodontit. 

Text: Sanja R. Juric

Timo Sorsa, professor i parodontologi vid Helsingfors universitet och gästprofessor vid KI, har tillsammans med kollegor upptäckt en stark koppling mellan parodontit och bukspottkörtelcancer. Resultaten från studierna var oväntade, säger forskarna.

“Man har visat att om man har tandlossningssjukdom, parodontit, så ökar risken för cancer överhuvudtaget med 25-27 procent och när man tittar på olika former av cancer så ser man att risken för bukspottskörtelcancer är mer än dubbelt så stor som för andra former av cancer”Björn Klinge 

Forskarna hade följt nästan 70,000 Helsingforsbor i tio år. Det visade sig att de som hade parodontit hade högre risk att få cancer i just bukspottskörteln.

I en in vitro-studie, publicerad i British Journal of Cancer, upptäckte forskarna ett enzym från bakterien Treponema denticola, vanlig vid parodontit, att den ofta fanns i vävnadsprover bland olika cancerformer såsom tungcancer, strupcancer, magcancer och koloncancer. Enzymet fanns även i tumören i bukspottskörteln.

“De här bakterierna har tagit sig från munnen ner till bukspottkörtelcancern och finns i vävnaden och där driver de på cancerutvecklingen. Det är på det spåret man forskar nu” – Björn Klinge

Läs resten av artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Sanja R. Juric
Sanja R. Juric
Gäst
3 november 2019 kl 15:07

Som du så bra påpekar Jens,
inte mycket nytt här. Dock är det viktigt att fortsätta ta upp vikten av god munhälsa. Det är så många som inte har råd att gå till tandläkaren när det borde vara tvärtom och det antalet växer. Att inte ha god munhälsa leder till ännu allvarligare sjukdomar, vilket i sin tur ökar sjukdomskostnaderna och onödigt lidande men fyller fickorna för vissa, som du så bra påpekar.

Jens Jerndal
3 november 2019 kl 12:35

Här åberopas ny forskning i Finland, absolut mycket värdefullt som vetenskapligt bevis. Men absolut ingen ny upptäckt. Detta samband påtalades redan för nästan hundra år sedan av den kanadensiske tandläkaren och näringsforskaren Weston A. Price. Men mainstream tandläkare, indoktrinerade under sin utbildning av Big Pharmas affärsmodell och filosofi, har fortsatt till denna dag att rotfylla döda tänder och bidra till alla dessa cancersjukdomar.
Jens Jerndal – straightcures.com

sten bjorsell
sten bjorsell
Gäst
2 november 2019 kl 21:59

Intressant. När man är ung och frisk är inflammationsbelastningen som lägst. När små inflammationer ökar, speciellt i dåliga tänder och framförallt i dåligt utdragna tänder (peridontalt ligament ej avlägsnat) och i rotfyllningar kan det behövas betydligt mer antioxidanter än tidigare. När toxinerna från många små inflammationer överstiger antioxidanttillgången börjar naturligtvis en daglig degenerering som kan leda till vilka sjukdomar som helst. Som jag ser det.
Med extra Vitamin C kan iaf tandlossning, ett första symptom på skörbjugg, vanligen undvikas. Men C-vitaminen bör tas med mat så att vitaminen kan gå in i celler tillsammans med näringen från maten. Själv ersatte jag ett antal rotfyllningar med implantat, utfört av en mycket noggran och skicklig läkare. Om rotfyllningar kan man söka på vad Weston Price skrivit om det, inga vackra saker. “Basläger för bakterier” ser jag idag i miljoner små kanalerna i varje död rotfylld tand. Dagligt Vitamin C-intag av flera gram bör dock ge temporär bättring.

Feta katter slutar jaga.
Feta katter slutar jaga.
Gäst
Reply to  sten bjorsell
3 november 2019 kl 22:11

För de som är intresserade av rotfyllningar och de biverkningar som kan uppstå många år efter ingreppet?

Sevärd.

Root Cause (2019)

https://www.imdb.com/title/tt7851798/