Tillskott av probiotika räddar liv på för tidigt födda barn

0
Spädbarn. Foto: Carlo Navarro. Licens: Unsplash.com
Spädbarn. Foto: Carlo Navarro. Licens: Unsplash.com

Tillskott av probiotika räddar liv på för tidigt födda barn, enligt forskarna i Storbritannien. Resultaten visar på en signifikant minskning av fall av sepsis och nekrotiserande enterokolit, NEC. En livshotande sjukdom med nästan 25% dödlighet. 

Studie om probiotika i modersmjölk. Bild på spädbarnsfot. Foto: Cassandra Mason. Licens: Flickr.com (free use)

Mellan en och fem procent av alla för tidigt födda barn drabbas av den livshotande sjukdomen nekrotiserande enterokolit (NEC). Forskare vid Norfolk and Norwich University Hospital (NNUH) följde under en tioårsperiod nästan 1,000 barn som föddes för tidigt på Neonatal Intensive Care Unit (NICU).

Studien publicerades i tidskriften Archives of Disease in Childhood under året. Resultaten visade att antalet fall av NEC hade sjunkit från 7,5 till 3,1 procent efter att sjukhuset började administrera probiotika vid enheten för nyfödda vid NNUH. Även fall av sepsis gick ner från 22,6 procent till 11,5 procent.

Det var under början av 2013 som NNUH blev ett av de första sjukhusen i Storbritannien att införa daglig dos av probiotika för barn på NICU. Beslutet togs efter att allt fler bevis pekade på att tillskott av levande bakterikultur av Lactobacillus och Bifidobacterium i modersmjölk kan minska antalet fall av nekrotiserande enterokolit (NEC).

Nekrotiserande enterokolit eller tarminflammation (NEC), är ett livshotande och ett av de mest vanligas akuta tarmsjukdomar hos mycket för tidigt födda barn.

Läs hela artikeln i TV Hälsa


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.