Wahid en ny superhjälte från Mellanöstern är född i serievärlden

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 november 2019
- NewsVoice redaktion
Wahid - illustration: Fredrik Mattsson

KULTUR. Måste alla superhjältar vara amerikanska? Nej, anser Hisham Kaine skaparen av superhjälten Wahid som existerar i en parallell version av Irak. Under tre år har Kaine med sitt team på 8 personer arbetat fram Wahid.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Wahid – illustration: Fredrik Mattsson

Wahid är en fritänkande, kritisk hjälte som står upp för de svaga i samhället och hans story tar avstamp i ett krigshärjat Irak. Serien kommer att erbjuda en unik läsupplevelse, lovar Kaine.

Hisham Kaine och Hasoni Van Aysan. Foto från Wahid Instagram.
Hisham Kaine och Hasoni Van Aysan. Foto från Wahid Instagram.

Hisham Kaine är född i Sverige , men hans föräldrar kommer från Irak. Han har vuxit upp och blivit formad av båda kulturerna.

“Det har gett mig massor av perspektiv på kultur, religion, politik och moral. Jag har varit ett “fan” av serietidningar, spel och filmer i 30 år. De var min guide till rätt och fel och har format mig till att vara en person som vill göra en skillnad.”

ArcanumSkolan 2024

Kaine tröttnade på att ständigt se Mellanösterns starka ledare som antingen döda profeter eller blodtörstiga diktatorer.

“Jag kände behovet av att skapa en karaktär som ifrågasätter sig själv, sin omvärld och till och med “Gud”.”

Hisham Kaine förklarar att historien om Wahid utspelas sig i en parallell värld som ändå ligger i linje med vår verklighet. På det sättet är Wahid en politiskt intressant figur.

“Det är jätte viktigt med förebilder för unga men i dagsläget finns inga superhjältar som ser ut som alla oss som kommer ifrån Mellanöstern. I serier och filmer porträtteras dessa människor orättvist oftast som terrorister eller offer.”

Runt seriefiguren Wahid finns ett soundtrack, webbplats, sociala kanaler och en trailer. Snart är serietidningen färdig för tryck. Tecknaren heter Fredrik Mattsson och Hasoni Van Aysan som arbetar med Kaine meddelar NewsVoice att just idag lyckades teamet skrapa ihop 40,000 kr genom crowdfunding via Kickstarter.

Wahid får säker en och annan att associera till verklighetens ISIS-jägare Abu Azrael känd från sociala medier och Youtube som en legendarisk och orädd krigare mot terroristerna i Irak.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Wahid. Källa: Hisham Kaine
Wahid. Illustratör: Fredrik Mattsson

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *