De ångar sig till döds med e-cigaretter

0
203
Bild: E-cigarett. Foto: Kevin. Licens: Pixabay

HÄLSA & LIVSSTIL. Åtta människor har dött och hundratals har blivit sjuka i det som amerikanska hälsomyndigheter nu fruktar kan bli en epidemi – de farliga biverkningarna av e-cigaretter.

Text: Berit Kvifte | Översättning: Madeleine Lidman

Att röka e-cigaretter utsätter brukaren för kombinationer av ämnen som man vet väldigt lite om, som aromämnen, nikotin och lösningsmedel.

Delstaten Michigan är den första amerikanska delstaten som förbjuder e-cigaretter med smak. Förbudet syftar till att minska antalet tonåringar som “röker” och det är ett resultat av flera anmälningar om allvarliga, sällsynta och oförklarliga luftvägssjukdomar som har drabbat storkonsumenter av e-cigaretter, skriver The Guardian.

Kai-Håkon Carlsen. Pressfoto: OUS-research.no
Kai-Håkon Carlsen. Pressfoto: OUS-research.no

Kai-Håkon Carlsen, norsk professor, läkare och astmaexpert, har länge varit medlem i The Tobacco Action Committee, som är en del av amerikanska lungläkarföreningen. Till Dagbladet säger läkaren:

“Jag är rädd att e-cigaretter kommer att bli lika vanliga som cigaretter har varit. Med cigaretter tog det flera år innan man insåg hur farligt det faktiskt var.”

Snabbt sjukdomsförlopp…

Läs artikeln och kommentera i TV Hälsa


Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe
Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.