Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Wikipedia-grundare startar Encyclosphere som inte kan styras av moderatortroll

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 december 2019
- Torbjörn Sassersson
Larry Sanger - Pressfoto: Everipedia

Larry Sanger var en av grundarna av Wikipedia och Citizendium, den senare en wiki-encyklopedi för expertskribenter. 2017 blev Sanger informationschef på Everipedia. Nu bygger han upp Encyclosphere som han hoppas helt ska ersätta  Wikipedia, som blivit allt mer dysfunktionellt.

I videon ovan förklarar Larry Sanger hur Wikipedia genom åren utvecklats till en ganska osympatisk encyklopedi styrd av osympatiska moderatorer. Larry Sanger säger att många med honom tröttnat på hur hela internet utvecklats bort från frihet och demokrati.

Han säger att Wikipedia styrs av anonyma grupperingar som arbetar i skuggorna, av personer som är oförskämda mot nya personer som vill vara med och hjälpa till.

Sanger nämner också det, som undertecknad påpekat, att Wikipedias administratörer endast tillåter EN enda sida per ämne, och om denna singulära sida sker kontinuerliga redigeringskrig som Wikipedias administratörer alltid vinner genom att banna alla som inte håller med dem om vad som ska vara den enda sanningen.

Eftersom Wikipedia fungerar efter denna princip har starka intressen tagit över 10,000-tals poster om vad som får vara sant och vad som inte får vara sant. Det har flera gånger avslöjats att många “faktaposter” på Wikipedia kontrolleras av storföretag, politiska aktörer, starka ekonomiska intressen och så vidare.

Vetapedia

Undertecknad startade för några år sedan Vetapedia.se som tillåter flera olika förklaringar, beskrivningar och definitioner om varje ämne, person, historiskt händelse etc. Vetapedia som är på svenska är mikroskopiskt stor i jämförelse med alla andra encyklopedier på webben, men den existerar åtminstone och den kan växa om fler personer hjälper till med att komplettera sajten med nya sidor. Vetapedia tillåter reklamartiklar vilka finansierar både Vetapedia och NewsVoice.

Encyclosphere

I en separat video nedan på två minuter förklarar Larry Sanger hur Encyclosphere fungerar och hur encyklopedin kan minimera risken för att hamna i samma grop som Wikipedia. Encyclosphere är inte en enskild webbplats, utan en sfär av platser på internet utan centraliserad kontroll. Alla med en dator kan skriva en text som sedan blir en del av denna encyclosfär. Systemet av innehåll kan sedan bedömas av alla enligt ett rating-system.

Experter har dock en roll och det kan finnas risk för konflikt om vem som ska anses vara en expert (red anm). Encyclosphere ska utvecklas på många språk och ta hänsyn till olika religiösa och politiska gruppers synsätt. Encyklopedin ska inte kunna påverkas av mediajättarna. Inte ens annonsering tillåts.

Larry Sanger lovar att alla är välkomna att ta del av och påverka innehållet i Encyclosphere. Han säger att Encyclosphere kommer att bli som ett eget internet.

Encyclosphere.orgLarrysanger.org

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq