INTERNET. Larry Sanger var en av grundarna av Wikipedia och Citizendium, den senare en wiki-encyklopedi för expertskribenter. 2017 blev Sanger informationschef på Everipedia. Nu bygger han upp Encyclosphere som han hoppas helt ska ersätta  Wikipedia, som blivit allt mer dysfunktionellt.

I videon ovan förklarar Larry Sanger hur Wikipedia genom åren utvecklats till en ganska osympatisk encyklopedi styrd av osympatiska moderatorer. Larry Sanger säger att många med honom tröttnat på hur hela internet utvecklats bort från frihet och demokrati. Han säger att Wikipedia styrs av anonyma grupperingar som arbetar i skuggorna, av personer som är oförskämda mot nya personer som vill vara med och hjälpa till.

Sanger nämner också det, som undertecknad påpekat, att Wikipedias administratörer endast tillåter EN enda sida per ämne, och om denna singulära sida sker kontinuerliga redigeringskrig som Wikipedias administratörer alltid vinner genom att banna alla som inte håller med dem om vad som ska vara den enda sanningen.

Eftersom Wikipedia fungerar efter denna princip har starka intressen tagit över 10,000-tals poster om vad som får vara sant och vad som inte får vara sant. Det har flera gånger avslöjats att många “faktaposter” på Wikipedia kontrolleras av storföretag, politiska aktörer, starka ekonomiska intressen och så vidare.

Vetapedia

Undertecknad startade för några år sedan Vetapedia.se som tillåter flera olika förklaringar, beskrivningar och definitioner om varje ämne, person, historiskt händelse etc. Vetapedia som är på svenska är mikroskopiskt stor i jämförelse med alla andra encyklopedier på webben, men den existerar åtminstone och den kan växa om fler personer hjälper till med att komplettera sajten med nya sidor. Vetapedia tillåter reklamartiklar vilka finansierar både Vetapedia och NewsVoice.

Encyclosphere

I en separat video nedan på två minuter förklarar Larry Sanger hur Encyclosphere fungerar och hur encyklopedin kan minimera risken för att hamna i samma grop som Wikipedia. Encyclosphere är inte en enskild webbplats, utan en sfär av platser på internet utan centraliserad kontroll. Alla med en dator kan skriva en text som sedan blir en del av denna encyclosfär. Systemet av innehåll kan sedan bedömas av alla enligt ett rating-system.

Experter har dock en roll och det kan finnas risk för konflikt om vem som ska anses vara en expert (red anm). Encyclosphere ska utvecklas på många språk och ta hänsyn till olika religiösa och politiska gruppers synsätt. Encyklopedin ska inte kunna påverkas av mediajättarna. Inte ens annonsering tillåts.

Larry Sanger lovar att alla är välkomna att ta del av och påverka innehållet i Encyclosphere. Han säger att Encyclosphere kommer att bli som ett eget internet.

Encyclosphere.orgLarrysanger.org

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Markku Siipola
Markku Siipola
Gäst
10 januari 2020 kl 17:54

Ja det är illa om storföretag etc. kan kontrollera vad som är “sant”.
Men blir så mycket bättre “vem som helst” kan skriva om något som “fakta”?
Det är ju det vi redan ser nu med alla dessa otaliga bloggar, artiklar etc. som anser sig tala sanning.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
15 december 2019 kl 15:48

Låter som en utmärkt idé. Wikipedia hade egentligen med lätthet kunnat vara en plats för flera olika öppna och kritiska förklaringar på ordens innebörd, vilket hade varit vetenskapligt, men PR-trollen som kontrollerar Wikipedia tillåter inte det.

Storvulet plockar de bort varje logisk öppen spekulation eller kritisk förklaring som kan belysa rimlig kriminalitet, eller evident sanning, med största sannolikhet åt de kriminella ljugande intressenter som de arbetar för, d.v.s. olika bank-maffior.

De vaktade ex. ett nedsättande ord, om de som kritiserar en av alla extrema religiösa sekter, såsom “fobi” Varje kritisk förklaring som smulade sönder ordet raderades snabbt. Den som smulade sönder ordet uteslöts helt sonika. (Jag) Man försökte t.o.m. använda auktoritetsargumentet mot den sanning som jag evidensbaserade, d.v.s. att eftersom någon tomte på någon pseudovetenskaplig institution hade skrivit en bok, som innehöll det ovetenskapliga ordet i politiskt nedsättande syfte, så var det ett legitimt ord.

Kritiker av extrema sekter kan naturligtvis ytterst sällan betraktas som “fobiker”, men är ofta modiga apostater från dessa sekter, ibland mordhotade av dem, för att de har begått apostasi och för att de berättar om vad sekterismen faktiskt innehåller, vilket sektledarna givetvis vill dölja, både för ovetande sekterister och för utomstående, eftersom alla sekter bygger på lögn.

Wiki-trollen mörkade Bechir Rabani helt, vilket tyder på att Wiki-trollen tillhör kretsar kring den som är skäligen misstänkt för mord, eller rentutav kan vara mördare. Det skulle inte förvåna mig. För att vara ett PR-media-troll som manipulerar, ljuger, vilseleder och bedrar så konstant, ytligt, storvulet och narcissistiskt, som de gör det, så måste de helt klart vara psykopater.

Dessa PR-troll finns även här på Newsvoice. Jag är förvånad varje gång deras lögner får publiceras, ex. när de kallar extrem marknadslibaralism för “socialism”. De bidrar på intet sätt till evident sanning.