Kerstin Unger-Salén: Ketogen kost, bra eller dåligt?

publicerad 5 december 2019
- TV Hälsa
Ketogen kost. Foto: Sarah Kallend. Licens: Pixabay.com
Ketogen kost. Foto: Sarah Kallend. Licens: Pixabay.com
Ketogen kost. Foto: Sarah Kallend. Licens: Pixabay.com

KOSTDEBATT. Jag var nyligen på en intressant konferens som handlade om en lågkolhydratsbaserad ketogen kost och de fördelar det kan tänkas föra med sig. Dieten saluförs som en livsstil snarare än en diet, vilket jag ska återkomma till.

Text och foto: Kerstin Unger Salén, blogg: Alltomcancer.com

Kerstin Unger- diskuterar ketogen kost
Kerstin Unger-Salen

Ketogen kost är den diet som är mest inne och trendar starkast i USA. Otaliga kändisar har gått ner i vikt och på amerikanska hälsosajter handlar varannan artikel om olika aspekter av keto. Ketogen kost påminner om andra former av lågkolhydratkost, som Atkins eller strikt LCHF. Denna typ av kost har även fått starkt fotfäste i Sverige.

Ketogen kost handlar om ketosis

Ketogen kost syftar till att man vill minska antalet kolhydrater i maten. Alltför att många lider av för högt blodsocker, diabetes och fetma framkallat av att vi äter alldeles för mycket socker eller sockerframkallande mat. Genom att strypa glukos(socker)tillförseln övergår kroppen till ketosis och använder fett istället för socker/glukos som bränsle för att skapa energi. Triglycerider (fett) bryts ned till fettsyror och dessa omvandlas i sin tur till ketonkroppar i levern. Eftersom vi inte är beroende av glukos för energi kan det ersättas med ketonkroppar för att framställa energi i mitokondrierna, cellernas kraftverk.

Vad är fördelarna med att minska glukosintaget?

Fördelarna är många. Behöver vi minska dem radikalt? I allmänhet inte, men det beror på hur mycket kalorier vi gör av med och vilken mat vi köper hem.

Först och främst kan vi konstatera att sjukdomar som fetma, diabetes, Alzheimers och även cancer har ökat stadigt under de sista 20 åren och anledningen är att vi ätit allt mer socker och sockerskapande raffinerade vita kolhydrater samt processad mat med tillsatser av socker eller syntetiska sötningsmedel.

Samtidigt rör vi på oss mindre p.g.a. mobiler och datorer som upptar vår tid och gör oss alltmer stillasittande, både på jobbet och hemma. Barn leker och rör sig allt mindre och i skolorna har man reducerat gymnastiklektionerna per vecka.

Allt detta har lett till att många lever med en kronisk inflammation i kroppen. Diabetes, fetma har indirekt bidragit till att cancer ökat kraftigt. Det är vetenskapligt belagt att cancerrisken ökar om du är överviktig eller lider av diabetes.

Läs hela artikeln i TV Hälsa

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq