Fd maffiaboss Michael Franzese berättar om klanvåld, Jimmy Hoffa, FBI, JFK

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 december 2019
- Torbjörn Sassersson
Michael Franzese, 2009. Foto: Jens Astrup. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia
Michael Franzese, 2009.

Michael Franzese är en fd maffiaboss som hade allt. Han hade ett privat jetplan, egen helikopter och han kunde köra vilken bil han ville eftersom han ägde två bilföretag, men det han idag saknar mest var kamrat- och familjekänslan som klanlivet var baserat på. Patrick Bet-David som har videokanalen Valuetainment har intervjuat Franzese.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Michael Franzese, 2009. Foto: Jens Astrup. Licens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

NewsVoice tog kontakt med Patrick Bet-David för att tipsa om en intervjuperson och ställa några frågor. Bet-David var en migrant som med sin familj flydde från Iran 1978 och först hamnade i ett flyktingläger i Tyskland. Han fick livserfarenhet av att ha klarat av livet som flykting, vilket förde honom till obekanta kulturer i andra länder. Han arbetade sig upp från noll till att bli en mycket framgångsrik entreprenör i USA. Bet-David är idag VD på finansbolaget PHP Agency med över 12,000 medarbetare i 49 delstater och Puerto Rico.

Som en del av sitt arbete som företags-coach i sitt eget bolag, där Patrick Bet-David hjälper entreprenörer till framgång, intervjuar Patrick Bet-David intressanta personer, som också haft tuffa liv, på sin YouTube-kanal Valuetainment. Patrick Bet-David skrev även boken “25 Laws for Doing the Impossible”. Flera av hans intervjupersoner är tidigare maffiamedlemmar eller har arbetat inom det amerikanska rättsväsendet som tex polisen och FBI.

Maffiabossen Michael Franzese

Michael Franzese (1951-) var tidigare en maffiaboss i New York under 1980 och 90-talet. Han tillhörde Colombo-familjen där han var en caporegime, en klanmedlem av hög rang. Efter att Michael Franzese i omgångar suttit i fängelse beslöt han sig för att lämna det kriminella livet bakom sig. Han blev en troende kristen. Idag arbetar han mycket med att hjälpa unga män på drift i livet med att hitta tillbaka till en konstruktiv livsstil. Han är  motivationsföreläsare. Beslutet att ställa upp i intervjun med Patrick Bet-David kan sannolikt betraktas som ett led i att göra samhällsnytta.

Saknar klanlivets kamratskap men inte våldet

Franzese berättar i intervjun att det han saknar mest är det nära kamratskapet som maffialivet baserades på. Man ställde upp för varandra i vått och torrt som en del av att svurit in sig i klanen. Omtanken var inkluderande, alla i ens familj var under klanens beskydd, förklarar Franzese. Han saknar även livet på nattklubbarna och hur andra människor ville vara en del av sammanhållningen. Livet som en maffiamedlem av rang innebar även att kontakter med kändisar var en del av vardagen.

Vid ett tillfälle när Michael Franzese besökte en klubb han inte tidigare besökt och där presenterade sig sa klubbägaren att en “Franzese” redan var på plats. Det visade sig att ett par FBI-agenter uppgivit hans namn för att få ett bra bord. Franzese säger att han inte blev upprörd utan lät dem sitta.

Franzese vill inte på något sätt glorifiera livet som maffiamedlem. Han säger att han inte känner en enda klanfamilj från den tiden som inte drabbats mycket hårt av alla de konsekvenser som den typen av liv medför. Underförstått är att människor i hans närhet fick sätta livet till. Han uppger att besluten att avrätta personer inte på något sätt togs lättvindigt. Varje mord föregicks av seriös kontemplation och högsta chefen (maffiabossen) måste sanktionera varje beslut i den riktningen, något som dock torde vara en klen tröst för den som fått det onda ögat av en klanfamilj.

Idag skulle det inte vara möjligt att leva samma maffialiv som under de äldre dagarna. Dagens myndigheter har effektiva teknologiska vapen för att avslöja kriminalitet och de juridiska straffen är hårdare och längre, förklarar Franzese.

Jimmy Hoffa

Michael Franzese säger att den absolut mest vanliga fråga han får, var han än befinner sig i världen, är frågan om vad som hände med den ökände fackpampen Jimmy Hoffa som samarbetade med maffiavärlden. Hoffas liv och öde är omgärdat av spekulationer. Hans liv har blivit till både biofilmer och dokumentärer. Det man vet är att Jimmy Hoffa mördades, men ingen har hittat hans kropp.

Det svar Franzese ger är att ingen kommer att hitta hans kropp, men om någon vill leta så ska det ske på ett blött och djupt ställe. Franzese säger sig ha en ljudinspelning med den man som ska ha mördat Hoffa. I denna inspelning finns uppgifter om det område som bör avsökas och han tillägger, med en viss tveksamhet, att inspelningen kanske någon gång kommer att offentliggöras.

FBI, maffian och JFK

Franzese berättar att maffian stödde John F. Kennedy. De ville ha honom som president. Mordet på Harvey Lee Oswald var också relaterat till maffian, antyder han. Det framkommer även att maffian slarvade med sin säkerhet och det gjorde att en infiltrerande FBI-agent vid namn Joseph “Donnie Brasco” Pistone under 6 år inifrån klanfamiljerna kunde ange mängder av medlemmar till rättsväsendet. Franzese blev god vän med Pistone efter att han lämnar maffialivet bakom sig.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq