5 recept som hjälper dig att bränna magfett

publicerad 4 december 2019
- av TV Hälsa
Avocadosallad. Foto: Louis Hansel. Licens: Unsplash.com
Avocadosallad. Foto: Louis Hansel. Licens: Unsplash.com
Avocadosallad. Foto: Louis Hansel. Licens: Unsplash.com

Du har säkert provat olika dieter och träningsformer för att bränna magfett. Även om du lyckas gå ner så är det alltid magfettet som klingar sig fast och vägrar försvinna. Vissa livsmedel och kostvanor orsakar uppblåsthet och kroppen gillar att lagra fett på magen, men det finns olika sätt att minska bukfettet på. 

Med åldern så tenderar fettet att samlas på magen. I synnerhet hos kvinnor efter 40. Bukfettet är bland det sista att försvinna när man börjar gå ner i vikt och också det svåraste.

“När en kvinna kommer i 40-årsålder kommer överskottsfettet mest sannolikt att samlas runt buken,” säger Steven R. Smith, M.D., fetmaexpert vid Translational Research Institute for Metabolism and Diabetes i Orlando, Florida.

Han förklarar att det handlar snarare om fördelning av fett till buken mer än ökning av fett. Det blir allt svårare att bli av med magfettet när östrogennivåerna sjunker under menopausen.

Enligt Michael Roizen, M.D., chef för hälsovård vid Cleveland Clinic i Cleveland, Ohio, förlorar kroppen en del av den normala konturen vid minskade nivåer av östrogen.

Mer protein och mindre kolhydrater

Även om du tränar mycket utan att ändra dina kostvanor kommer du att ha svårt att gå ner i vikt. Protein och fibrer är två viktiga näringsämnen som hjälper kroppen att bli av med fett. Även om frågan är omdebatterad och det finns hundratals olika dieter som lovar viktnedgång, så har ett antal studier visat på att minskat intag av kolhydrater och större intag av proteiner har lett till viktminskning. Fibrer gör dig dessutom mätt en längre tid så du slipper suget att småäta under dagen.

Mer grönt och bra fetter

Förutom att ändra kosten får du se till att träna regelbundet. Enda sättet att verkligen bli av med magfettet är att gå ner i vikt. En idealisk måltidsplan innehåller 30 procent protein, 40 procent kolhydrater och 30 procent fett.

Läs resten av artikeln i TV Hälsa