15 skånska kommuner har nu skrotat Luciafirandet

publicerad 11 december 2019
- av NewsVoice
Luciafirande i Vaxholms kyrka 2017. Foto: Bengt Nyman. Licens: CC BY 2.0, Wikimedia Commons.

Totalt 15 skånska kommuner har nu övergivit det traditionella luciafirandet. I år skrotar ytterligare tre kommuner firandet. Motiveringen är att traditionen blivit för mycket av en skönhetstävling bland unga tjejer, skriver Sveriges Radio. Istället arrangeras fordonskortege.

Text: NewsVoice, artikeln är uppdaterad kl 15:47 | Luciafirande i Vaxholms kyrka 2017. Foto: Bengt Nyman. Licens: CC BY 2.0, Wikimedia Commons.

Luciatraditionen har funnits i åtminstone 50 år och reaktionerna i Hörby kommun har inte låtit vänta på sig. Folk är arga i sociala medier.

Kulturutvecklare Viktoria Munck på Hörby kommun förklarar beslutet:

“Det passar inte så bra i dagens samhälle” och menar att de blivit “skönhetstävlingar” bland unga tjejer. “Det är problematiskt. Vi vill inte ha det längre”.

Hörby kommun är bara en i raden av skånska kommuner som överger traditionell form av luciafirande. Trelleborg och Ängelholm tvingas också göra det i år eftersom det varit svårt att hitta villiga luciakandidater, skriver SR. Övergivandet av luciafirandet började redan för 11 år sedan i Örkelljunga och Svalöv. Istället har vissa kommuner börjat med en annan form av luciafirande, fordonskortege.

“Sammanlagt är det 15 kommuner som inte nu har något traditionellt luciafriande alls. I Hörby satsar man nu istället på en fordonskortege som ungdomar initierade redan för tre år sen.” – SR

Kritiker menar att det inte handlar om att arrangörerna inte kan finna luciakandidater, särskilt inte med tanke på att Sverige är långt gånget när det gäller tävlingar i sång, musik dans och skolkunskaper. Om luciauttagningarna blivit till “skönhetstävlingar” har de ju blivit precis som svenskarna vill ha det (red anm.)

Röster höjs i sociala medier om att de handlar om en anpassning till Islam och en nedmontering av den svenska kulturen och kristendomen.

Den svenska Lucian är en blandning av både förkristna och kristna figurer. Lucia var primärt ett helgon i den romersk-katolska kyrkan med ett ursprung från Sicilien.

Text: NewsVoice, Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: luciafirande
 • Mångkultur innebär att svenskarna måste integrera sig också, sade en gång Mona Sahlin. Ev. skulle man kanske kunna förändra Lusse-sångerna? Förslag:

  Vi komma, vi komma från Musselusseland
  med svenskarnas medel så har vi snart fil. kand.
  Så sura, så sura vi äro alla tre,
  För solen skiner ej och då så blir man lätt på sne’.

  Tre snubbar, tre snubbar från MÖNA-åsne-land,
  Med flicka, som hickar, vi strosa hand i hand.
  Taharrush gamea el-ginsy vid vår spis,
  Och horan på spett som om hon vore liten gris.

  Nå. Vad tycks? Själv skulle jag i alla fall komma i stämning om tre pepparkaksgubbar sjöng så. Den beskriver en verklighet som jag tror att en hel del människor i Sverige upplever idag.

 • Vilken kultur är det Viktoria utvecklar?
  Kulturen att smutsa ner miljö och inga människors sinnen?
  Bättre förbjuda allsköns implantat och verka för naturlig skönhet så kanske konkurrensen försvinner så småningom.

  • Absolut, håller med dig. Nu är jag gifta sedan länge, men skulle jag börja dejta, skulle alla med silikon i brösten, botox i läpparna, lyfta ansikten osv falla bort direkt. Visst hänförs vi av gamla städer, gamla byggnader och anser att gammalt väl omhändertagna träbåtar är vackert, men inte gamla kvinnor, utan skönhetsoperationer?

   Naturlig skönhet slår allt!

 • Skippa patetisk bilkortege! ska Lucia läggas ner, så lägg ner helt och hållet! Det har väl gått så långt att
  unga tjejer idag inte heller vill ställa upp och vara Lucia när föga smickrande fraser som “Hora” och liknande skitar ner hela tillställningen.

  • Patetiskt! Vill man ha ett svenskt luciafirande, får man slå sig samman med likasinnade och bara göra det, inte klaga sig nöd till staten eller politiska partier?

   Fanns det inte värre problem i vårt land, så vore vi lyckligt lottade!

   När ska folk sluta klaga på att alla andra inget gör något, utan att göra något själv? Det händer väl bara i Sverige – det är väl därför det ser ut som det för också!

  • På 50-talet cyklade man in till Ringvägen i STO och tittade på Luciakortegen, så det är inget nytt.
   Kan inte minnes något kyrkoluciafirande.
   Effekt = någon annan måste ta tag i det!!
   Orsak = jag gör det!

 • Ytterst svagt att ge in för utländskt tryck. Kommer dom hit bör dom anpassa sig eller söka annat land. Men fega Svenskar tiger och lider istället. Skralt! “Bilkortege” är så tokigt att det snabbt dör.

   • En observation: det är mest gamlingar som tror att sosseriet är en demokratisk funktion och vartefter gamlingarna dör undan kan man kanske hoppas på en förändring. Det interna “folkutbytet” sker med start i indoktrinering av barnen före skoltiden, så den tillväxten kan bli helt avgörande för demokratin.

   • Man kan straffa folkförrädarna (tror jag blir mer korrekt enligt brottsbalken) varje dag, när man upplyser vänner och bekanta, lyhörda människor på stadens gator, när man bloggar, när man kommenterar och vart fjärde år när man röstar.

    Landsförräderi kan existera när vi befinner oss i krig. Det har föreslagits att “krig” betyder att mer än 1 000 kombattanter dör under ett år i strid. Som tur är så är vi långt ifrån detta och den som vill dit bör läsa Tage Danielssons ism-dikt först, anser jag.

 • Helt uppenbart att alla dessa påhitt om våra svenska traditioner handlar om att bryta ned allt vad svenskhet innebär, alltså en fientlig inställning till vårt land och alla de som skapat våra traditioner och vår kultur!
  Inte alls konstigt att detta kommer från de dödskulter som socialism och kommunism innebär och visar högst tydligt att dessa människor när en dröm eller skall man kalla det mardröm om att upplösa allt det goda som håller oss samman i samhället. Ytterligare visar det på den enorma dumhet som Einstein påpekar med sitt citat: “The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results.”

  • Kommunism kan helt enkelt inte överleva i längden, eftersom den parasiten äter upp hela värddjuret.
   Om man ser människan som produktionsenheter, så måste varje enhet producera mer än sin egen förbrukning, så ett utbyte måste ske, vilket är ett nödvändigt för en så svag biologisk enhet som människan. Raseras den positiva gruppdynamiken kommer gruppen att svälta ut sig själv.
   Kommunismen kan rent matematiskt aldrig överleva i längden. När ett samhälle enbart består av politrucker kommer de att ge sig på varandra, eftersom all produktion upphört.
   Rent krasst är det som skillnaden mellan att skapa en trädgård för att skörda efter en tid mot att stjäla ur grannens matkällare.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *