Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

15 skånska kommuner har nu skrotat Luciafirandet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 december 2019
- NewsVoice redaktion
Luciafirande i Vaxholms kyrka 2017. Foto: Bengt Nyman. Licens: CC BY 2.0, Wikimedia Commons.

Totalt 15 skånska kommuner har nu övergivit det traditionella luciafirandet. I år skrotar ytterligare tre kommuner firandet. Motiveringen är att traditionen blivit för mycket av en skönhetstävling bland unga tjejer, skriver Sveriges Radio. Istället arrangeras fordonskortege.

Text: NewsVoice, artikeln är uppdaterad kl 15:47 | Luciafirande i Vaxholms kyrka 2017. Foto: Bengt Nyman. Licens: CC BY 2.0, Wikimedia Commons.

Luciatraditionen har funnits i åtminstone 50 år och reaktionerna i Hörby kommun har inte låtit vänta på sig. Folk är arga i sociala medier.

Kulturutvecklare Viktoria Munck på Hörby kommun förklarar beslutet:

“Det passar inte så bra i dagens samhälle” och menar att de blivit “skönhetstävlingar” bland unga tjejer. “Det är problematiskt. Vi vill inte ha det längre”.

Hörby kommun är bara en i raden av skånska kommuner som överger traditionell form av luciafirande. Trelleborg och Ängelholm tvingas också göra det i år eftersom det varit svårt att hitta villiga luciakandidater, skriver SR. Övergivandet av luciafirandet började redan för 11 år sedan i Örkelljunga och Svalöv. Istället har vissa kommuner börjat med en annan form av luciafirande, fordonskortege.

“Sammanlagt är det 15 kommuner som inte nu har något traditionellt luciafriande alls. I Hörby satsar man nu istället på en fordonskortege som ungdomar initierade redan för tre år sen.” – SR

Kritiker menar att det inte handlar om att arrangörerna inte kan finna luciakandidater, särskilt inte med tanke på att Sverige är långt gånget när det gäller tävlingar i sång, musik dans och skolkunskaper. Om luciauttagningarna blivit till “skönhetstävlingar” har de ju blivit precis som svenskarna vill ha det (red anm.)

Röster höjs i sociala medier om att de handlar om en anpassning till Islam och en nedmontering av den svenska kulturen och kristendomen.

Den svenska Lucian är en blandning av både förkristna och kristna figurer. Lucia var primärt ett helgon i den romersk-katolska kyrkan med ett ursprung från Sicilien.

Text: NewsVoice, Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: luciafirande