Hälsomedvetna svenskar hånas av minister eller “Ygeman mål för rysk nätattack”?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 31 december 2019
- Torbjörn Sassersson
Bild: Anders Ygeman, 2014. Foto: Niklas Maupoix, Wikimedia Commons
Bild: Anders Ygeman, 2014. Foto: Niklas Maupoix, Wikimedia Commons
Bild: Anders Ygeman, 2014. Foto: Niklas Maupoix. Licens: CC BY 3.0, Wikimedia Commons

DEBATT. TT* hävdar oemotsagt i ett nyhetsutskick att kritiken mot telekom-systemet 5G egentligen är en rysk nätattack. Uppgiften hämtar TT från digitaliseringsminister Anders Ygeman (S). Ekokammaren DN är en av kanalerna som igår gick ut med budskapet: “Ygeman mål för rysk nätattack”. I sociala medier skrockar folk om att de plötsligt blivit ryska påverkansagenter, utsedda av en svensk minister.

“Mitt senaste Facebook-inlägg om 5G fick 1800 kommentarer”, säger Ygeman, att jämföra med ett par hundra kommentarer i normala fall.

Därmed anser Anders Ygeman att det finns skäl att misstänka att det handlar om en rysk nätattack.

“TT intervjuade mig efter att en av mina delningar på sociala medier om 5G fick över 1800 kommentarer, varav många från fejkkonton och botar.

“Det finns intressen som vill piska upp en negativ bild av 5G. De vill hejda 5G-utvecklingen och sprida osäkerhet mellan stat och medborgare” och “det här är påståenden om faror för fertilitet, cancer, hudförändringar – saker som inte har något stöd i forskningen”, säger han till TT.

Var är bevisen för att det handlar om fejkkonton och att dessa skulle vara ryska?

TT skriver att det enligt Anders Ygeman sedan tidigare är känt att Ryssland och kanaler som Russia Today (RT.com) spridit “falska påståenden om 5G” av den typ som postats i hans kommentarsfält på Facebook.

Vad TT inte berättar är att Ryssland implementerar 5G i Ryssland, men till skillnad från Sverige har ryska myndigheter restriktioner för att skydda sin befolkning mot strålning från mobiltelefoner.

Anders Ygeman varnar de som postar kritiska kommentarer om 5G med orden:

“…ibland kommer de att träda över en gräns. Då polisanmäler vi alltid.”

På Facebook anser många att Ygerman gått över gränsen. Arbetar nu även hälsomedvetna 5G-kritiker i Sverige för Kreml och ska de förhöras av svensk polis, misstänkta för otillbörlig påverkan på samhället?

Strålskyddstiftelsen skriver:

“En majoritet av befolkningen i Schweiz, 53%, vill inte att 5G byggs ut, utan stödjer ett moratorium. 58% anser dessutom att 5G kan skada deras hälsa. Det visar en undersökning från tidningen 20 Minutes som ställt frågor till drygt 12 000 personer.”

Är 53% av alla Schweizare också egentligen ryska trollagenter? I Sverige finns en mycket aktiv och stor grupp av svenskar som engagerar sig i 5G-frågan. Deras argument vilar dels på forskning som visar på risker med strålning från mobiltelefoner och WiFi-routrar och dels på frånvaro av forskning som visar att 5G är riskfritt.

Kommentarer till Ygeman på Facebook:

“Ett lämpligt ställe att prova 5G vore på Regeringskansliet där det inte skulle kunna göra någon som helst skada!”Håkan Wiee

“Grattis Ygeman! Du har väl aldrig fått så många kommentarer på ett inlägg. Läs dem gärna. Så ser vi fram emot en lista på hur många hälsomedvetna svenskar du klassat som ryssar”Lisa Hallebrant

Istället för att anklaga dessa personer för att vara ryska påverkansagenter vore det inte mer rimligt att Ygeman hörsammar deras krav på att 5G-riskerna utreds i grunden istället för att svenska myndigheter och telekom-företag implementerar 5G i landet utan kontroll?

Ett exempel på en Facebook-grupp som är kritisk mot 5G heter: WiFi strålning hälsorisker 5G.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

*TT Nyhetsbyrån (TT) består av en sammanslagning av Tidningarnas Telegrambyrå, Scanpix, TT Spektra och Svenska Grafikbyrån. TT Nyhetsbyrån äger även 66% av omvärldsbevakningsföretaget Retriever. 2015 startade TT pressmeddelandetjänsten “Via TT”, en “plattform för att skicka pressmeddelanden till Sveriges journalister och mediepåverkare”, enligt Wikipedia.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq