Anders Jallai avslöjar möjliga motiv bakom Palmemordet och kopplingar till Sovjet

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 januari 2020
- Torbjörn Sassersson
Anders Jallai - Pressfoto: Jonas Forsberg
Anders Jallai - Pressfoto: Jonas Forsberg
Anders Jallai – Pressfoto: Jonas Forsberg

LITTERATUR. Den för detta svenska elitsoldaten, vrakdykaren och stridspiloten Anders Jallai kom nyligen ut med sin tionde bok i Anton Modin-serien. Den heter Spinndoktorn och är en fortsättning på “Källa Erik”. Boken leder läsaren till nya fakta och källor om Palmemordet samt motivet bakom.

Boken "Spinndoktorn" av Anders Jallai, december 2019
Boken “Spinndoktorn” av Anders Jallai, december 2019

Anders Jallai är känd för sina spännande böcker som väver samma historiska händelser med fiktion, eller kanske mer korrekt, med scenarier som kan ha skett i verkligheten. Jallai eftersträvar att försöka ge läsarna en djupare förståelse för ett bakomliggande spel inom svensk militär och underrättelsetjänst och hur svensk politik interagerar.

Berättelsen i Spinndoktorn tar sitt avstamp med att amiralen och krigsmaterielinspektören Carl-Fredrik Algernon faller ned på tunnelbanespåret på T-Centralen i Stockholm i januari 1987, knappt ett år efter Palmemordet. Polisen beslutar sig för att det bara var en “olycka”, men spekulationer i medierna drog iväg i andra riktningar. Karaktären Anton Modin får uppdraget att diskret undersöka dödsfallet. Berättandet fortsätter och leder läsaren vidare till Palmemordet och Ebbe Carlsson-affären.

Anders Jallai skriver på sin hemsida att Säkerhetspolisen (Säpo/Säk) fick nya uppgifter om mordet, mördaren och motivet 2015, men att Säk valt att inte göra något med dessa uppgifter.

Han skriver:

“När förra boken Källa Erik lanserades för ett år sedan skrev jag att jag upplevde att vi kommit nära sanningen. Nu med bok 10 så kan du ha den i din hand. Det vill säga sanningen om det märkliga Kalla kriget i Sverige som började några månader före DC-3:ans nedskjutning 1952 och utspelade sig fram till Estonia-olyckan 1994, via de tre morden på journalisten Cats Falck 1985, statsministern Olof Palme 1986 och krigsmaterielinspektören Carl Algernon, vars död i Stockholms tunnelbana 1987 behandlas i nya Spinndoktorn.

Min senaste bok Spinndoktorn tar vid efter Palmemordet 1986 och berör åren 1987 och 1988. Åren då Gorbatjov var vid makten i Sovjet men där den så kallade Perestrojkan ännu inte fått genomslag bland underrättelse- och säkerhetsfolk i forna Sovjetunionen.

Om sanningen ska fram så fick aldrig Perestrojkan grepp om varken KGB, dagens FSB och SVR, eller GRU, den ryska militära underrättelsetjänsten. GRU sysslar fortfarande med lönnmord och politisk påverkan och SVR värvar agenter inom våra myndigheter just i detta nu. Svenska landsförrädare som blir fler för var dag.”

Läs mer om Jallais källor på Jallai.se. Läsningen är enastående intressant och inte minst mycket djuplodande. Jallais tes är att Palme inte var Sovjetvänlig utan istället arbetade för CIA, ända in i det sista. Detta ska ha förargat vissa höga beslutsfattare i Sovjetunionen.

Det hela blir inte mindre uppseendeväckande av att Anders Jallai fått ett speciellt erkännande av chefen för den ryska federationens örlogsflotta, amiral Kurojedov och i samband med det utsågs till hedersmedlem av den ryska flottan som tack för att Jallai och hans dyk-team 1998 hittade den sovjetiska ubåten S7 utanför Söderarm i Stockholms skärgård.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq