Bill Gates “förutsåg” coronavirus-utbrott och finansierade coronaviruspatent

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 28 januari 2020
- Torbjörn Sassersson
Bill Gates, feb 2010. Foto: Ted.com
Bill Gates, feb 2010. Foto: Ted.com
Bill Gates, feb 2010. Foto: Ted.com

ANALYS. Microsoft-grundaren och mångmiljardären Bill Gates, som fick stor uppmärksamhet i sociala medier efter att han under en föreläsning sagt att vacciner kan reducera befolkningstillväxten, “förutsåg” redan för ett år sedan en potentiell coronavirusepidemi. Gates är även inblandad i ett coronaviruspatent. NewsVoice utreder sakläget eftersom felaktiga rykten sprids på webben.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd.kl 13:21 | Bild: Bill Gates, feb 2010. Foto: Ted.com

Bill Gates presenterade en prognos om en potentiell corononavirusepidemi under en konferens vid Massachusetts Medical Society den 27 april 2018. Data hämtade Bill Gates från en studie utförd av Institute for Disease Modelling. Enligt prognosen kunde upp till 33 miljoner människor dö under de första 6 månaderna.

Gates menade att världen måste förbereda sig inför pandemier och liknade viruskatastrofer som vid “krigstillstånd”:

“In the case of biologic threats, that sense of urgency is lacking. But the world needs to prepare for pandemics in the same serious way it prepares for war. This preparation includes staging simulations, war games, and preparedness exercises so that we can better understand how diseases will spread and how to deal with responses such as quarantine and communications to minimize panic.”

Läs mer om föredragets innehåll på The New England Journal of Medicine: Innovation for Pandemics”

Pandemic corona virus simulation. Illustration: Institute for Disease Modelling
Pandemic corona virus simulation (2018). Illustration: Institute for Disease Modelling

Status idag – coronavirusets spridning januari 2020

Fyra större städer i Kina med totalt 20 miljoner människor är försatta i karantän. Epicentrum för smittspridningen är Wuhan med 11 miljoner invånare. Vissa experter hävdar att coronavirus-epidemin kan bli lika allvarlig som den spanska sjukan som krävde 50 miljoner människoliv. Andra “experter” menar att viruset inte är mer allvarligt än de virus som orsakar en vanlig säsongsinfluensa.

Det svenska utrikesdepartementet avråder från icke-nödvändiga resor till provinsen Hubei i Kina eftersom de kinesiska myndigheternas spridningsreducerade åtgärder kan påverka resor inom Kina, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Lika farlig som spanska sjukan?

De första fallen av smittan dokumenterades den 10 januari 2020. Fram till idag den 28 januari har endast drygt 100 dödsoffer rapporterats. Enligt New York Times har 4500 personer infekterats, men alltså endast drygt 100 har avlidit. Det ger en uppskattad dödlighet på cirka 2%.

Under spanska sjukan som varade mellan mars 1918 och juni 1920 infekterades uppskattningsvis 500 miljoner människor, vilket motsvarade ungefär en fjärdedel av alla människor på jorden under den tiden (Worldometers.info). Dödligheten estimeras till minst 2,5 procent, vilket kan jämföras med mer normala influensaepidemier där högst 0,1 procent dör, enligt Wikipedia.

Vacciner för att reducera populationen?

Enligt ett rykte på webben har Bill Gates uttalat under en intervju från 2011 att vacciner kan användas för att reducera befolkningsmängden i världen. Gates uttalade samma sak under ett TED Talk i februari 2010 (se 4 min 40 sek).

Gates säger mycket riktigt under en intervju med Sanjay Gupta från CNN  från i februari 2011 att vacciner (se textutdrag på CNN) har betydelse för att minska befolkningsutvecklingen, men hans uttalande har dragits ur sitt sammanhang.

Fakta-checkningssajten Snopes har grävt i ärendet och kom fram till att Bill Gates missuppfattats. Enligt Snopes vill Gates inte reducera befolkningstillväxten genom att orsaka infertilitet eller död med hjälp av vacciner utan snarare försöka få fler barn att överleva tack vare vacciner. Gates resonerar att om barnadödligheten minskas genom massvaccinationer, kommer föräldrar i tredje världen välja att skaffa färre barn. Snopes medger att argumentationen är föremål för debatt likväl som oenigheter inom forskarkretsar.

Coronaviruspatent?

Bill Gates har ett djupt och långt engagemang i vacciner, risken för pandemier och forskning inom dessa områden. 2015 registrerades ett coronaviruspatent på en form av coronavirus som drabbar djur. Enligt skrivningen i patentet kan viruset användas för att ta fram vacciner mot infektioner hos fåglar (tex höns). Forskningen var finansierad av det brittiska Pirbright Institute som i sin tur finaniseras av Bill and Melinda Gates Foundation.

“A patent for a different virus in the same family as the Wuhan virus was applied for by the Pirbright Institute, which receives part of its funding from the Bill and Melinda Gates Foundation.” – Fullfact.org

“The Pirbright Institute carries out research on infectious bronchitis virus (IBV), a coronavirus that infects poultry, and porcine deltacoronavirus that infects pigs. Pirbright does not currently work with human coronaviruses.” – Pirbright Institute

I sociala medier sprids uppfattningen att Bill Gates organisation finansierat framtagningen av ett patent på ett mänskligt coronavirus. Det stämmer inte. Däremot är Bill Gates personligen och Bill and Melinda Gates Foundation mycket involverade i framtagning av vacciner och Gates är en stor anhängare av massvaccinationer. Gates organisation har donerat miljardbelopp till vaccinindustrin genom donationer till forskning.

“Bill and Melinda Gates announced today that their foundation will commit $10 billion over the next 10 years to help research, develop and deliver vaccines for the world’s poorest countries.” – Gatesfoundation.org

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq