Forskning: Kan GABA återställa insulinproduktionen hos diabetiker?

publicerad 29 januari 2020
- TV Hälsa
Diabetes kontroll. Foto: Akash Deep. Licens: Unsplash.com
Diabetes kontroll. Foto: Akash Deep. Licens: Unsplash.com
Diabetes under kontroll. Foto: Akash Deep. Licens: Unsplash.com

”Vårt mål är att patienter med typ 1-diabetes ska återfå eller öka sin egen insulinproduktion med hjälp av gamma-aminobutyric acid (GABA)”, säger Per-Ola Carlsson, professor i medicinsk cellbiologi vid vid Uppsala universitet. En ny studie har inletts och under våren kommer det att vara klart om de svenska forskarna har lyckats.

Text: TV Hälsa | Diabetes kontroll. Foto: Akash Deep. Licens: Unsplash.com

Personer med typ 1-diabetes hänvisas för närvarande till livslång behandling med insulinsprutor, men nu undersöker svenska forskare om det är möjligt att bota sjukdomen. I november 2019 inleddes en ny patientstudie vid Akademiska sjukhuset för att undersöka om Gamma-AminoButyric Acid (GABA), en av de största neurotransmittorerna i hjärnan, kan återställa insulinproduktionen hos människor.

Tidigare studier av gnagare och mänskliga insulinproducerande celler, har visat att det är möjligt att starta ny produktion av insulinproducerande, så kallade beta-celler i bukspottkörteln, där GABA är en av de viktigaste neurotransmittorerna i hjärnan och som också finns i bukspottkörteln.

Läs resten av artikeln i TV Hälsa


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: diabetes
Stöd NewsVoice 2024
 • P.S. Man kan vara elektriker, men man är inte diabetiker. Man har diabetes. 🙂 Till rubriksättaren! Stavfel på Hippokrates. D.S.

 • Kan detta vara sant?

  Det finns ju inga obotliga sjukdomar – kroppen är självläkande. Amerikanske läkaren Gabriel Cousens har skrivit boken “There is a Cure for Diabetes”. Han menar att det även gäller typ 1. Att med basisk grönsaksjuice ge kroppen näring och låta resterande energi gå åt till att väcka upp bukspottkörteln. “The Tree of Life 21-Day+ Program”.

  Har själv diabetes sedan 36 år tillbaka. Fick det när jag var 12 år gammal. Problemet i mitt fall är detta med viljan i kombination med bristande koncentrationsförmåga/fokus. En annan bidragande orsak är att detta program är så hutlöst dyrt. Okej, men värderar jag inte min hälsa och mitt liv högre då? Tydligen inte.

  För några år sedan stålsatte jag mig och blev råkostare. Mina värden blev då så bra att jag blev ifrågasatt av min sjuksköterska. Behövde ju knappt något insulin alls.

  Nyligen har jag bytt Landsting. Fick senast en en ung vikarie av grekisk härkomst. Denne herre sade att det omöjligt går att ändra värdena via kost. Denne herre är långt mycket yngre än jag har haft diabetes. Det tragikomiska i detta är att hans landsman – “den moderna läkekonstens fader”, Hippokratess var grek och förordade läkning genom kost. Dagens läkare är enkom utbildade till att förskriva läkemedel. Och bedriva statistik. Intet annat. Några healers är de ej. Nu frångick jag ämnet här i all iver.

  Hoppas att professor Per-Ola Carlsson får en ‘rungade’ medvind och ej blir motarbetad av läkemedesindustrin. Den kommer ju tappa stor del av sin intäkt om detta kommer fungera.

  Samtidigt har jag hört att både banker och läkemedelsindustri är på fallrepet. Hoppas detta fungerar!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *