Grannyran – Agnesbergsbo största vinnare någonsin i Postkodlotteriet

publicerad 24 januari 2020
- Underhållning @NewsVoice
Temabild. Personen i bild är inte vinnaren. Foto: Marcos Paulo Prado. Licens: Unsplash.com

Grannyran är en av de mer populära och potentiellt pengainbringande delarna i det populära spelet Postkodlotteriet. Grannyran dras tre gånger om året och brukar ha en stor vinstpott som fördelas på de i området som har lotter. 

Den summa som delas ut i Grannyran ligger nästan alltid över hundra miljoner, och inte sällan upp mot eller över tvåhundra miljoner kronor som de vinnande grannarna får dela på enligt en särskild formel.

Den som har köpt flera lotter får givetvis fler andelar i vinsten. Och det lönar sig också att ha haft samma lott länge eftersom det ökar din procentandel av totalvinsten.

På Postkodlotteriets hemsida kan du göra en överslagsräkning på hur mycket du skulle kunna vinna om just ditt postnummer slumpas fram. Den kalkylatorn brukar visa mellan 150 000 – 200 000 kronor, men med lite flax och tajming kan summan stiga till väldigt många miljoner.

Postkodlotteriet

Svenska Postkodlotteriet är en utveckling och anpassning till svenska förhållanden av ett koncept som sedan tidigare drivs i Nederländerna och Storbritannien. Svenska Postkodlotteriets affärsidé är tämligen annorlunda jämfört med andra företag i och med att de ger hela sin vinst till föreningar och olika välgörande ändamål.

ArcanumSkolan 2024

De stöttar bland annat organisationer som arbetar med barns hälsa och rättigheter, samt olika organisationer verksamma inom miljö- och klimat, mänskliga rättigheter och medicinsk forskning av olika slag.

Verksamheten drivs under en unik licens känd som ”Spel för allmännyttiga ändamål”. Svenska Postkodlotteriet har i dagsläget inte licens för att arrangera online-kasino eller andra typer av spel på nätet

Några exempel på organisationer som får pengar av Svenska Postkodlotteriet är Amnesty International, Scouterna, Sveriges Olympiska Kommitté, Barnens Rätt i Samhället med flera. Svenska Postkodlotteriet har en omsättning på ungefär 3,5 miljarder kronor.

Av denna omsättning går cirka 1,5 miljard tillbaka till spelarna i form av vinster, cirka en miljard går i omkostnader och marknadsföring, och en miljard går direkt till de olika förmånstagarorganisationerna. Så utöver att ha chans att vinna stort gör du också en god gärning.

Flera nya miljonärer varje år

Postkodlotteriet är ett av de stora och mest populära lotterierna i Sverige. Det innebär att de också är en av de organisationer som gör flest svenskar till miljonärer varje år. Ett normalår blir det ungefär 100 personer som vinner sjusiffrigt eller mer.

De som vinner mest, över tio miljoner, har oftast flera lotter. Den största enskilda vinst som betalats ut innan 2020 låg på nästan 45 miljoner kronor och gick till 70-åriga Gun Forsman i Östergötland.

2020 – den största vinsten någonsin

Den största vinsten någonsin gick till Postnummer 424 38 i Agnesberg, Göteborg. Den totala vinstsumman landade på hela 209 miljoner kronor. Pensionärerna Inga och Roger Harström vann 51 miljoner kronor tillsammans.

Grannyran

När Grannyran avgörs avslöjas först det vinnande postnumret. Sedan hålls en stor fest som sänds i TV4 där också den postkod som får den stora delen av kakan avslöjas. På den fest deltar givetvis de vinnare som vill, och de får då också sina stora guldcheckar utdelade och först då veta exakt hur mycket de vunnit. Denna fest brukar också kryddas med olika kända artister och andra uppträdanden under kvällens gång.

Programledare för Grannyran är Rickard Sjöberg med hjälp av två vinstutdelare. Rekordvinsten på 209 miljoner som delades ut söndagen den 12 januari hade ett uppträdande av vinnaren av Idol 2019, Tusse. Grannyran brukar vara ett välbesökt evenemang där inte bara vinnarna samlas; utan även familjer, grannar och andra som vill ta tillfället i akt att vara med på en TV-inspelning.

Postkodlotteriets andra vinster

Utöver Grannyran finns det också flera andra sätt att vinna pengar på Svenska Postkodlotteriet. Grannyran är dock den som är allra störst och ger de största vinsterna. Faktum är att Postkodlotteriet delar ut dagliga vinster, så det är värt att hålla koll på din lott och se om du har plockat hem någon av dessa. Det kan vara allt från blygsamma vinster på en femhundring, till kapitalvaruvinster som bilar eller resor.

På fredagar delas det ut en miljon kronor till en postkod och/eller ett postnummer som de som bor där får dela på, samtidigt som en enskild lott vinner hundra tusen kronor. Under vissa kampanjperioder delas det ut en miljon om dagen i upp till två veckor. På lördagarna kan du vara med och vinna guldvinsten som är antingen en bil (Volvo XC90) eller en andel av två miljoner kronor om du har tur att bo i rätt postkod.

Postkodmiljonären – en spinn off till Postkodlotteriet

Utöver att driva själva Postkodlotteriet så finns ytterligare ett spel som drivs av Svenska Postkodlotteriet – Postkodmiljonären. Detta är ett frågesportsprogram som har sänts i TV4 sedan 2005, först under namnet “Vem vill bli miljonär”. Spelet går ut på att en deltagare ska svara på givna frågor med fyra olika svarsalternativ. För varje fråga man svarar rätt på ökar svårighetsgraden, men också den vinst man kan gå hem med upp till en miljon.

Den som tävlar har möjlighet att utnyttja en av fyra livlinor: 50/50 (två av de felaktiga alternativen tas bort), fråga publiken (publiken gissar rätt svar med mentometerknappar), ring en vän (deltagaren får ringa en vän och få hjälp) samt byta fråga där en fråga ersätts av en annan. Totalt kan man få svara på 15 frågor, men svarar man fel på en är man ute och får gå hem med en mindre vinst.

Vad gör vinnarna med sina pengar

Om du till exempel har turen att få vara med och dela på de miljoner som delas under kommande grannyror så har du en delikat uppgift framför dig: att bestämma vad du ska göra med pengarna. Tittar vi på hur tidigare deltagare har valt att spendera sina så är det vanligt att de lägger pengarna på sitt hus eller på att resa. Många äldre vinnare planerar också att ge ett bidrag till barn och barnbarn.

Extern skribent

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq