Julian Assange lämnar nytt förhör – “Stay strong” ropar supporters

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 januari 2020
- NewsVoice redaktion
Julian Assange 13 jan 2020. Foto: Ruptly.com

NOTERAT. WikiLeaks grundare Julian Assange lämnade igår fredag Westminster Magistrates Court i en polisbuss efter att han förhörts preliminärt. Under förhandlingen framförde Assanges försvarsadvokat kravet att Assange ska slippa utlämning till USA där han riskerar 170 års fängelse för spioneri.

Stödjande medborgarjournalister ropar “stay strong” och “your freedom is our freedom”. Assange svarar med att nicka upprepade gånger, men tycks ha svårt att höra exakt vad personerna försöker förmedla.

Text: NewsVoice | Video occh foto: Julian Assange den 13 jan 2020. Foto: Ruptly.com


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Julian Assange är en hjälte, precis som Manning, Snowden och alla andra visselblåsare. Inga falska honungsfällor eller våp kan ändra på den saken.

  Visselblåsarnas brott i elitens ögon är att de har rapporterat sanningen om krigsförbrytelser och korruption, istället för de orwellska media-lögnerna.

  Hjältarna utgör nu skrämselobjekt för de kuvade militärerna, säkerhetspersonalen och journalisterna, vars uppgift är att skydda oss alla mot krigsförbrytelser och korruption, samt en avledningsmanöver från det som är viktigt, nämligen att vi alla röstar för världsfred, yttrandefrihet och nationell demokrati i alla länder i världen.

  Sverige kan komma på rätt sida, efter några val, om vi röstar mer rätt än fel.

 • Man kan inte låta bli att reflektera över svensk lagstiftning och dess tillämpning. Assange anklagades för våldtäkt av en kvinna som tidigare under natten hade haft två frivilliga samlag med Assange men inte hade godkänt det sista utan kondom. Hon protesterade lamt men avbröt inte samlaget och gick efteråt till polisen för att undersöka om hon kunde kräva att Assange skulle testa sig för HIV. Kvällen efteråt umgicks hon åter med Assange utan att vara intim. För detta lägger åklagarmyndigheterna ner mycket kraft och tid för att begära Assange utlämnad från England, trots att de inte agerade medan han var i Sverige. Man bidrog till att han satt i husarrest i över 7 år på Equadors ambassad och nu sitter han fängslad i Storbritannien.
  Samtidigt har ‘Hassan’ idag kört ihjäl en människa och svårt skadat två, i en av sina många vansinneskörningar med stulna lyxbilar. I höstas visade Uppdrag Granskning i sitt reportage att ‘Hassan’ hade begått 211 brott med mycket mild påföljd. När Hassan är 16 år genomgår han sitt livs andra rättegång. Han döms för en lång rad brott med ett sammanlagt straffvärde på 31,5 månaders fängelse. På grund av mängdrabatt, så kallad ungdomsrabatt och principen om två tredjedelsfrigivning blir det till slut två månaders sluten ungdomsvård kvar. Men då Hassan är så ung blir det i slutändan inte heller sluten ungdomsvård, utan fortsatt behandling på ett behandlingshem. Han får senare en försökslägenhet med personal som städar och håller ordning. Lägenheten blir ett tillhåll för flera kriminella och han fortsätter att begå brott, som nu alltså krävt en människas död och skadat flera andra.
  Det är inte bara svensk politik och svensk media som är ur led, det gäller minst lika mycket rättsväsen och lagstiftning.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *