Rockefeller, Standard Oil och Greta Thunberg kan eller vill inte stoppa fossilberoendet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 januari 2020
- NewsVoice redaktion
John D. Rockefeller och Rockefeller Center i New York

I år är det 150 år sedan Standard Oil grundades av John D. Rockefeller och hans bror William. Denna viktiga händelse är dock inget som uppmärksammas av Rockefellerfamiljen själva. Istället är det ett unisont predikande av klimatevengeliet som gäller.

Text: Jacob Nordangård, ordförande i Stiftelsen Pharos | John D. Rockefeller (foto: Oscar White, cirka 1900) och Rockefeller Center (foto: David Shankbone). Licenser: public domain respektive CC BY 2.5. Fotona är beskurna och monterade.

Rockefeller Brothers Funds hållbarhetschef Michael Northrop uttrycker exempelvis sitt starka stöd till Greta Thunberg.

“We all need to stand with Greta outside financial and fossil fuel industry corporate offices, holding their feet to the fire. And governments must listen, too, and show up at the next climate talks with plans to avoid more than a 1.5-degree level of warming. Otherwise, these kids, and the rest of us, are toast.”

Standard Oil evolution. Diagram: VisualCapitalist.com
Standard Oil evolution. Diagram: VisualCapitalist.com

Det komiska är att såväl RBF som Rockefeller Foundation grundades med kapital från de Standard Oil-bolag som låg bakom den oljeekonomi som dominerat världen sedan dess. Dessa bolag, har tillsammans med familjens stiftelser, konton i Rockefellerbanken Chase (ofta benämnd oljebanken). Märkligheterna stannar dock inte där. På 150-årsdagen av Standard Oils inkorporerande som bolag uttalade sig Greta Thunberg i Guardian om att hon under Davosmötet i Schweiz skulle be världsledarna att avveckla den fossilekonomi som hennes ultrarika uppbackare en gång skapade.

“We demand that at this year’s Forum, participants from all companies, banks, institutions and governments immediately halt all investments in fossil fuel exploration and extraction, immediately end all fossil fuel subsidies and immediately and completely divest from fossil fuels.”

Klimatnödläget gör att det är extremt bråttom och inget som kan vänta till 2030, 2050 eller ens nästa år. Den fossila energin måste omgående säljas ut. Greta kommer själv att vara på plats i Davos för att medverka i World Economic Forums 50-årsjubileum (startade 1970 som European Management Forum). Greta Thunberg möter där intressen som lever och frodas på intäkter från den fossila energin. Som medlemmar av WEF finns inte mindre än 25 oljejättar (däribland Chevron, BP och Shell) och 19 mindre oberoende oljebolag. World Economic Forum spår i sina framtidsutsikter hur branschen kommer att förändras genom den digitala transformation som ses som den stora lösningen på all världens problem.

“From cloud technology and big data analytics to artificial intelligence and new energy technologies, the Oil and Gas industry and its operational models are going to transform significantly in the years to come.”

Det är dock tveksamt om behovet av fossil energi kommer att avta de närmsta decennierna. Den nya teknologiska transformationen med 5G och Internet of Things (IoT) lär inte kunna drivas med enbart förnybara energikällor hur mycket propagandan än basunerar ut det. Dessutom ingår olja som beståndsdel i ett otal produkter som behövs för att upprätthålla det moderna samhället. Inte minst datorer.

Istället så kommer det tryck som finns att sälja av den fossila energin ge köpläge för de som förstår värdet av konventionella energikällor även i framtiden.

Det blir också köpläge för aktier i bolag som bryter de sällsynta jordartsmetaller som behövs till bygget av den Sköna Nya Världens cirkulära övervakningsekonomi. Med den massiva utbyggnaden av 5G-systemet de kommande åren kommer även de stora IT-jättarna bada i lukrativa kontrakt och pengar.

Det blir i det sammanhanget spännande att studera Rockefeller Capital Managements investeringsstrategier med tanke på deras målsättning att tiodubbla sitt kapital på fem år. Kommer RCM (med sitt ursprung i John D. Rockefellers familjekontor, grundat 1882) verkligen att överge den olja som gjorde familjen rik och Standard Oil till ett världsomspännande företag med makt att styra över andra nationer?

Det vi istället ser är en utveckling av den globala ekonomin där de få styr över allt fler och där världens utmaningar (däribland den nya teknologin) anses kräva ett reformerat system för Global Governance.

 • Frågan är vad nästa steg blir för det till WEF så nära sammanbundna G20?
 • Kommer det alltmer centrala forumet, som i år leds av Saudiarabien, få en tyngre ställning med ett eget sekretariat?
 • Vem investerar sedan i de oljeaktier som nyligen släpptes av det saudiska bolaget Saudi-Aramco (med rötterna i Rockefellersfärens Standard Oil)? Det är inte alla som lyder Gretas uppmaningar. Kanske inte ens de som i starka ordalag stödjer hennes sak.
 • Vad skulle John D. Rockefellers ökände far, mästerbedragaren “Devil Bill“, ha gjort?

Läs hela historien i Rockefeller – En klimatsmart historia.

Text: Jacob Nordangård, ordförande i Stiftelsen Pharos | Artikeln har tidigare publicerats på stiftelsens hemsida

Relaterat

Sveriges Radio: Hör om familjen Rockefeller och deras Standard Oil som en gång skapade världens största förmögenhet men som idag används för att finansiera klimatforskning. Och så pratar vi med den Arga historikern.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Googla “emotional scales” under underrubriken bilder och se skalor, som visar i princip samma oavsett design. En skala på emotioner! Denna skaltyp avslöjar Bankistas verktyg i divide & conquer”,
  ingrediensen divide är inte mindre än memet Vänster/Högerpolitik. Två hatiska emotioner med väldigt liten skillnad, men god nog att hålla igång politiska strider. Och för att styra in folket på den ena eller andra körs skräckpropaganda, där skräck ligger under dessa andra två. Lättkontrollerad fårskock. När så rädslan (nu coronavirus & gretaismen) lägger sig något stiger fårskockens emotion upp mot hatnivån och divide kommer i full sving. Sen kommer MSM in och håller grytan kokande.
  Nu sa Trump i Davos att denna tid nu för globalismen är över och entusiasm skall inträda! Och var ligger entusiasm på skalan?
  Märkligt är att denna skala, när varenda vaken småbarnsmamma ser den dagligen, har hållits hemlig sedan bibeluttrycket – de skall dömas efter sin gärningar.

 • Utdrag ur den del av Trumps tal i Davos, (som handlade om energisäkerhet).
  För att skydda vår säkerhet och vår ekonomi omfamnar vi också modigt amerikanskt energioberoende. USA är nu överlägset den största producenten av olja och naturgas överallt i världen. Det är inte ens nära. Medan många europeiska länder kämpar med förkrossande energikostnader, sparar den amerikanska energirevolutionen amerikanska familjer 2500 dollar varje år genom att sänka elräkningar och siffror som folk sa att inte kunde hända, och också, mycket viktigt, priser på pumpen.

  Vi har varit så framgångsrika att USA inte längre behöver importera energi från fientliga länder. Med ett överflöd av amerikansk naturgas nu tillgänglig behöver våra europeiska allierade inte längre vara sårbara för ovänliga energileverantörer. Vi uppmanar våra vänner i Europa att använda USA: s enorma utbud och uppnå verklig energisäkerhet. Med amerikanska företag och forskare som leder vägen är vi på tröskeln för praktiskt taget obegränsade energireserver, inklusive från traditionella bränslen, LNG, ren kol, nästa generations kärnkraft och gashydratteknologi.

  Samtidigt är jag stolt över att USA har bland de renaste luften och dricksvattnet på jorden – och vi kommer att behålla det så. Och vi kom precis ut med en rapport om att det just nu är det renaste det har varit under de senaste 40 åren. Vi är fast beslutna att bevara majestätet i Guds skapelse och vår världs naturliga skönhet. Idag är jag nöjd med att tillkännage att USA kommer att gå med One Trillion Trees Initiative som lanseras här på World Economic Forum. En biljon träd. Och därmed fortsätter vi att visa ett starkt ledarskap när det gäller att återställa, odla och bättre hantera våra träd och våra skogar.

  Detta är inte en tid för pessimism; detta är en tid för optimism. Rädsla och tvivel är inte en bra tankeprocess eftersom detta är en tid för enormt hopp och glädje och optimism och handling. Men för att omfamna morgondagens möjligheter måste vi avvisa de eviga dödsprofeterna och deras förutsägelser om apokalypsen. De är arvtagarna till gårdagens dumma förmögenheter – och jag har dem och du har dem, och vi har alla dem, och de vill se oss göra dåligt, men vi låter inte det hända. De förutspådde en överbefolkningskris på 1960-talet, svält av massa på 70-talet och ett slut på oljan på 1990-talet. Dessa alarmister kräver alltid samma sak: absolut makt att dominera, omvandla och kontrollera alla aspekter av våra liv.

  Vi kommer aldrig att låta radikala socialister förstöra vår ekonomi, förstöra vårt land eller utrota vår frihet. Amerika kommer alltid att vara den stolta, starka och oskyddande bastionen av frihet. I Amerika förstår vi vad pessimisterna vägrar att se: att en växande och levande marknadsekonomi fokuserad på framtiden lyfter den mänskliga ande och väcker kreativitet tillräckligt stark för att övervinna alla utmaningar – alla utmaningar överlägset.

  I tre år nu har Amerika visat världen att vägen till en framgångsrik framtid börjar med att sätta arbetare först, välja tillväxt och frigöra företagare att leva upp sina drömmar. Och Gud välsigne Amerika. Tack. Tack så mycket… (Applåder.)

 • Geopolitik är vetenskap med referens till geografi. Geoengineering eller Climate engingeering är en storskalig avsiktlig manipulering av klimatet. Ett okynne som USA/Nato har patent på. FN och EU länderna har speciella avtal med USA gällande vädermanipulering. Nato flyger modifierade flygplan utan föranmäld färdplan och släpper ut aerosoler i atmosfären.
  Fakta som Greta aldrig talar om.

  Huruvida man lyckas med detta horribla övergrepp eller inte vet vi i dag ingenting om.
  Det vore bättre om politikerna i stället började bekymra sig om denna osäkra och farliga klimatutvecklingen än att ägna sig åt en meningslös jakt på koldioxid, en gas som är livsnödvändig.
  Se om Co2 på WikipediA.

  Soros lär ha inhandlat en icke föraktlig post co-aktier. Kina satsar på koleldning i stor skala. Ryssland är självförsörjande och har kol, gas, olja, metaller, skog och jordbruksmark. Dessutom en försvarlig guldreserv. Tyskland måste efter sitt vindsnurrefiasko köpa gas från ryssarna samt smygelda sitt brunkol.

  Vad kan nu lilla Greta göra? Inte ett skit är svaret. Övertyga världsledarna att sluta upp med kolbrytningen och oljepumpandet, nej. Hon presenterar inte några alternativa lösningar av energiproblemet. Miljöstollarna har valt bort kärnkraften. Vi har inte kommit dithän ännu, då vi kan trolla fram el utan kärn- och vattenkraft, förbränning av olja, kol och ved. Det enda Greta åstadkommer är att driva klimathysterin vidare. Politikerna förbereder diverse skatteuttag med hänvisning till en stundande klimatkatastrof. Ett hållbart, ihållande skattetryck, istället för ett inbillat 0 klimatavtryck. Detta borde alla inse är ohållbart.

 • Oj då. Här var det fullt med det ovetenskapliga argumentationsfelet “associationsskuld”, som enbart kommer gräva ner de djupt sekteristiskt troende i båda konflikt-skyttegravarna, vilket ökar det käbbel som den globalist-kapitalistiska eliten, såväl som den nationalist-kapitalistiska eliten, lever på och som förvillar folket, medan eliten berikar sig.

  Jakten på att minska CO2-halten, eller att öka den, tar bort fokuset på det som är viktigt, nämligen ekologisk hållbarhet, världsfred och beredskap mot olika utrotningsevent, saker som vi inte behöver käbbla om, men kan demonstrera för och rösta för, alla tillsammans.

 • @ Leif Bengtsson 20 januari, 2020 at 21:38

  Att stödja en tanke som den om den påstådda klimatkrisen är ju en sak som Rockefeller och andra globalister i skön förening kan göra så länge de med andra handen sitter beredd att trycka på aktieköparknappen när klimatalarmismen ytterligare lyckats skrämma alla i riktning mot att investera i mer eller mindre omöjliga alternativa teknologier.

  Dvs så länge de lyckats förmå FN att göra undantag för Kina, Indien osv så att de kan fortsätta med sitt fossilberoende så kan Rockefeller och Co för västvärldens räkning sitta på såväl fossilberoende energislag (billigt inköpta pga klimathysterikernas budskap) samtidigt som de sitter med betydande innehav av alternativa energislagen (inkl kärnkraften).

  De är då garderade för alla möjliga utfall, under tiden manipulerar de via FN, EU osv opinionen så att klimathysteriker som Greta, mfl kan skrika in sitt budskap ostört hos politiker vilka alltid vill visa sin enorma godhetssignalering. Åtminstone då de kan gödsla med skattebetalarnas pengar för att visa sin godhet.

  Bra artikel Jakob N!!

  • Kjell Holmsten.
   En bra artikel av Jakob Nordangård. En spektakulär föreställning av Carl Norberg. Inget är vad det ser ut att vara, är korrekt. Underrättelsetjänsternas internationella samarbete också korrekt. Men att ett svenskt börsbolag genom tre företag skulle så till den grad dominera världshändelserna köper jag inte. Han gömde,
   tala om att Nordkorea invaderade Sydkorea in juni 1950 med stöd av Stalin. Det kalla kriget startade 1948. Sovjet hade då tekniken klar och kapprustning i kärnvapen tog fart. Det var då hemskheterna man sett drabba Hiroshima och Nagasaki definitivt sjönk in i världens medvetande. När han talade om Carl Bildt, Jan Eliasson, Göran Persson glömdes Bildts engagemang i Lundin Oil (styrelseledamot) ett svenskt företag som orsakade folkmord i Sudan. Lundin oil hittar olja i Thar Jath maj 1999. Bildts och Göran Perssons täta USA- resor i början på 1990-talet för samtal med Bush i förberedelserna att införa LOIS/LOFAR och 4G. Sverige har allt sedan 1949 innehaft ett dolt medlemskap i Nato och gått dess ärenden i alla och samtliga beslut.

   • Nej jag tror inte som CN jag håller med dig, tycker bara att det är intressanta saker det han talar om. Visst är det långsökt att ett litet land i Nordeuropa ska ha sådan information att de står över CIA, NSA och Mossad exempelvis. Men säg den som vågar säga emot Carl i denna fråga för han är påläst men drar fel resultat av sitt sökande efter sanningen. Men sen kommer detta med litenheten och att verka i det tysta, jag tror att Wallenbergarna är mästare på det och nog har de många händer och armbågar i syltburkarna lite överallt det misstänker jag.

    • KJell Holmsten!
     Carl Norberg är mycket skicklig och påläst men han måste ha ett säljande koncept för att nå ut och väcka sömngångarna. Detta är tror jag, hans innersta syfte att väcka folk till insikt att börja söka sanningen själva. Han triggar nyfikenheten och det hjälper oss som insett sammanhanget till nya tag.

 • Rockefeller har alltid “gått segrande” ur varje större förändring i modern tid.
  Medicin energi är bara toppen på isberget. Politiska av RBF styrda förändringar som gynnar deras verksamhet och ide har gjort långt större ingrepp i den västerländska själen.
  Jag är säker på att dessa filantroper verkligen i själen tror att folk är för dumma för sitt eget bästa och handlar därefter.

  Min gissning är att dom stöttar Greta och klimatalarmisterna för att sänka förtroendet för “fossil” energi för att i nästa steg “rädda” de företag/personer som varit dumma nog att inneha aktier och egendom i oljeindistrin när oljebörsen dalar.
  Vilket innebär än större makt då dom precis som många här inser bedrägeriet om klimatet.
  Men aktieägarna kommer inte ha något val då den politiska arenan omintetgjort ägande i kolbaserad energi vilket Rockefeller kan skita i eftersom dom vet att tiden/tillnyktring är deras viktigaste tillgång.

  Sorgligt och ett gigantiskt pedagogiskt problem och grogrund för självständigt tänkande om inte
  statens tankepoliser redan lobotomerat folken.

  LeifB

 • Intressant länk om Greta
  ://www.frihetsportalen.se/2020/01/det-ar-inte-en-konspirationsteori-det-ar-en-sammansvarjn

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *