Fem saker som händer (eller inte) i svenska domstolar i jämförelse med USA

publicerad 4 februari 2020
- av NewsVoice
David Massi (eget-verk). Källa:Advokatsnack på YouTube

JURIDIK. Alla har vi sett amerikanska filmer och serier med rättegångsprocesser. I veckans advokatsnack går försvarsadvokat David Massi igenom fem saker som händer, eller inte händer, i den svenska domstolsprocessen i jämförelse med den amerikanska.

  1. Husrannsakan  – "...det där pappret som visas upp i amerikanska filmer som ger polisen rätt att komma in i bostaden. Finns det ett sånt papper/beslut i Sverige också? Har man rätt att kräva att få se det pappret?"
  2. "I want my phone call""...rätten att få ringa ett samtal när man blivit gripen eller ”arresterad”, och i filmen så ser man den misstänkte stå vid en telefon-automat och stoppar i mynt för att ringa sitt enda samtal som han får ringa ut. Har man samma rätt i Sverige?"
  3. Otillåten bevisning - "...när åklagaren åberopar ett bevis, och försvaret lyckas visa att beviset tillkommit på ett olagligt eller otillåtet sätt, och därigenom lyckas få bevisningen avvisad. Funkar det på samma sätt i Sverige? Hur gör domstolen om bevisning tillkommit på ett olagligt/otillåtet sätt?"
  4. "Objection your honor!" - "I varje rättegångsfilm från USA hör man såväl advokaten som åklagaren protestera ideligen, och varje gång så fattar domstolen ett beslut. Hur går det till i Sverige? Vad händer om åklagaren ställer otillåtna frågor? Vad gör advokaten i det läget?"
  5. "I pleed the fifth""Också ett återkommande citat från amerikanska filmer. Vittnet vägrar svara på frågor och hänvisar till ”the 5th”. Vad innebär det, och vad gäller i svenska domstolar? Har vi möjligtvis samma system här?"

Källa: David Massi, Advokatsnack