Fem saker som händer (eller inte) i svenska domstolar i jämförelse med USA

0

JURIDIK. Alla har vi sett amerikanska filmer och serier med rättegångsprocesser. I veckans advokatsnack går försvarsadvokat David Massi igenom fem saker som händer, eller inte händer, i den svenska domstolsprocessen i jämförelse med den amerikanska.

  1. Husrannsakan  – “…det där pappret som visas upp i amerikanska filmer som ger polisen rätt att komma in i bostaden. Finns det ett sånt papper/beslut i Sverige också? Har man rätt att kräva att få se det pappret?”
  2. “I want my phone call”“…rätten att få ringa ett samtal när man blivit gripen eller ”arresterad”, och i filmen så ser man den misstänkte stå vid en telefon-automat och stoppar i mynt för att ringa sitt enda samtal som han får ringa ut. Har man samma rätt i Sverige?”
  3. Otillåten bevisning“…när åklagaren åberopar ett bevis, och försvaret lyckas visa att beviset tillkommit på ett olagligt eller otillåtet sätt, och därigenom lyckas få bevisningen avvisad. Funkar det på samma sätt i Sverige? Hur gör domstolen om bevisning tillkommit på ett olagligt/otillåtet sätt?”
  4. “Objection your honor!”“I varje rättegångsfilm från USA hör man såväl advokaten som åklagaren protestera ideligen, och varje gång så fattar domstolen ett beslut. Hur går det till i Sverige? Vad händer om åklagaren ställer otillåtna frågor? Vad gör advokaten i det läget?”
  5. “I pleed the fifth”“Också ett återkommande citat från amerikanska filmer. Vittnet vägrar svara på frågor och hänvisar till ”the 5th”. Vad innebär det, och vad gäller i svenska domstolar? Har vi möjligtvis samma system här?”

Källa: David Massi, Advokatsnack


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Föregående artikelGlycocalyx – Vad vet läkemedelsindustrin om kärlväggens skyddande “ludd”?
Nästa artikelMusikterapi är frekvensterapi med goda resultat enligt forskning
NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser av händelser i samhället och världen.
Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer