Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Antibiotikaresistens ökar i världen – TV Hälsa ger dig goda råd

publicerad 1 februari 2020
- TV Hälsa
Bakterier. Foto: Skeeze. Licens: Pixabay.com
Bakterier. Foto: Skeeze. Licens: Pixabay.com
Bakterier. Foto: Skeeze. Licens: Pixabay.com

Antibiotikaresistenta bakterier har blivit ett stort problem över hela världen och många dör på grund av detta. Förra året drabbades 1900 norrmän av infektioner från bakterier som var resistenta mot antibiotika varav 70 personer dog. I Sverige drabbades svenska sjukhus 2017-2018 av utbrott av resistenta tarmbakterier, skriver SVT i artikeln “Antibiotikaresistens – den långsamma krisen”.

Skandinaviska läkare är ganska försiktiga med förskrivning av antibiotika, men du behöver inte resa långt ner i Europa, förrän läkarna börjar bli mer frikostiga med att ge antibiotika även vid enklare infektioner.

I sitt Nobelpristal år 1945 varnade Alexander Flemming, antibiotikans fader, för riskerna med överanvändning. Redan i slutet av femtiotalet var Världshälsoorganisationen (WHO) oroad över överkonsumtionen och den har inte minskat.

WHO ser antibiotikaresistens som en av de största utmaningarna i vår tid när det gäller folkhälsan. Om de värsta scenarierna skulle inträffa, används termer som “apokalyptiska förhållanden”.

Läs mer om förebyggande råd i TV Hälsa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq