Bli av med blödande tandkött – behåll dina tänder

publicerad 13 februari 2020
- TV Hälsa
En kvinna som ler. Foto: Dalila Dalprat Licens: Pexels.com
Vackra naturliga tänder.

Gingivit eller blödande tandkött är en mycket vanlig inflammation som uppstår på grund av plack. Den drabbar upp till 85% av vuxna och barn. Du kan bli av med inflammationen på knappt två veckor om plackmängden reduceras. Gingivit kan, om du låter bli att behandla den, leda till bland annat tandköttsförstoring eller i värsta fall tandlossning, parodontit.

Det går att förhindra men även att bli av med gingivit innan det går så pass långt att parodontit är ett faktum. Om du vill vara på den säkra sidan är ett besök hos tandhygienist eller tandläkare att föredra. Det finns dock mycket du kan göra själv för att vända på utvecklingen om du har märkt av ett blödande tandkött.

Med daglig användning av tandtråd eller mellanrumsborste, munskölj, oil pulling och en mer hälsosam kost kan du se till att upprätthålla god munhygien.

Läs resten av artikeln i TV Hälsa


Så här kan du stötta Newsvoice