Coronaviruset – Kinesiska mobilvideos bekräftar apokalyptiskt scenario

publicerad 14 februari 2020
- av NewsVoice
Senator Cotton (foto: US Senate), coronavirus, Wuhan (privat foto)

Senator Tom Cotton varnade den 30 januari 2020 under ett sammanträde i den amerikanska senaten att coronavirussmittan kommer att få extrema konsekvenser, förmodligen värre än kärnkraftsolyckan i Chernobyl. 100-tals videoklipp på Twitter, som enligt Kinas regering sprids illegalt, bekräftar situationen.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: USA:s Senat. Bild från privat Twitter-flöde Montage: NewsVoice | #Covid19

I videon ovan ser man ett klipp med en kvinna som kollapsat på gatan. En annan kvinna i Tianmen försökte åka iväg för att handla mat och därmed bröt hon mot reglerna. Säkerhetspersonal sliter ut kvinnan från hennes bil. I ett tredje klipp sprayas en arbetsplats med antiseptiskt medel. I det sista klippet från ett flygplan, som uppges ha landat i USA, får passagerarna meddelandet att inte alla får lämna planet.

Tom Cotton är sträng i sin bedömning av de kinesiska myndigheterna. Han menar att de ljuger i sina försök att tona ner virusets spridning. Cotton uppger i videon, inspelad 30 januari 2020, att hela gränsen mot Ryssland har stängts och att alla flyglinjer mellan Kina och Frankrike samt Kina och Israel stoppats. Det var för 2 veckor sedan.

"In a Senate Armed Services Committee hearing, Senator Tom Cotton urges additional steps to protect American citizens from the coronavirus. His early warning on January 30, 2020, seem to prove great relevance."

Glöm inte att prenumerera på NewsVoice YouTube-kanal

Källor och relaterat