Filippinerna kastar ut USA:s trupper

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 februari 2020
- NewsVoice redaktion
President Rodrigo Duterte, 2016. Foto: Presidential Communications Operations Office. Licens: Public Domain
President Rodrigo Duterte, 2016. Foto: Presidential Communications Operations Office. Licens: Public Domain
President Rodrigo Duterte, 2016. Foto: Presidential Communications Operations Office. Licens: Public Domain

Igår meddelade det Filippinska utrikesdepartementet att de säger upp ett avtal med USA som tillåter amerikanska trupper och militärbaser på ögruppen. Vissa amerikaner klagar. En twittrar: I think the U.S. should just invade and take the Phillipines we did it once before remember Mcarthur!“.

Relationen mellan USA och den fillipinska ledningen har varit kärv länge. Nu har Manila skickat ett formellt beslut till den amerikanska ambassaden att landet säger upp avtalet Visiting Forces Agreement (VFA) med USA.

President Rodrigo Dutertes talesperson Salvador Panelo meddelar att beslutet att säga upp avtalet beror på att Filippinerna (karta) ska stå fria från Washingtons militära affärer. Panelo säger samtidigt att landet är öppet för militära avtal med andra länder under förutsätning att ett nytt avtal inte är nyttigt enbart för den ena parten.

VFA-avtalet som undertecknades 1998 reglerar och tillåter amerikanska krigsfartyg och soldater att befinna sig på filippinskt territorium. Avtalet ger även amerikanska soldater immunitet mot åtal från landets myndigheter.

“US Defense Secretary Mark Esper called the decision “unfortunate” and said it would be a move in the wrong direction at a time when Washington and its allies were trying to press China to abide by “international rules of order” in Asia.” – Aljazeera

Uppsägningen av avtalet med USA kommer i dyningarna efter att USA vägrat ge VISA till en en tidigare filippinsk polischef Ronald dela Rosa som anklagas av Human Rights Watch (HRW) för att beordrat mord på ledare inom den filippinska drogkartellen.

Rodrigo Duterte (som blev president 2016) kritiseras även av USA för att Duerte bekämpar drogkartellerna i Filippinerna med grymma metoder.

“The President will not entertain any initiative coming from the US government to salvage the VFA, neither will he accept any official invitation to visit the United States”. – MSN

Samarbetsavtalet med USA termineras den 11 augusti 2020.

Text: NewsVoice

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Filippinerna
  • USA lämnar som bekant aldrig ett land de ockuperar frivilligt! De har fortfarande trupper i Tyskland och Japan officiellt för skydd mot det ryska “hotet”. Alla vet att det är trams, Sovjet har inte existerat på 30 år och USA borde dragit hem trupperna efter Sovjets fall. Till saken hör att USA verkligen inte har råd med närmare tusen militärbaser runt om i världen men globalistmaffian motarbetar alla förslag att minska på närvaron i utlandet.

  • USA lär väl göra vad dom kan för att få “en revolt” eller statskupp för att bli av med den olydiga regeringschefen. “Green Revolution” har you praktiserats och förtsätts i bl.a. HongKong, trots att levnadsstandarden i KIna är betydligt högre och framförallt jämnare är i HK där man ju nu protesterar , med USA-flaggor, bl.a. mot låga löner och höga hyrar som man skapat själva och ej lär bli bättre genom USA.

  • Duterte är en tuffing som använder metoder som inte gillas av en del grupperingar men han liksom Trump vill skydda sin befolkning från kriminalitet och då åker silkesvantarna av ganska snabbt.

    Att han säger upp ett avtal som gör hans land till ett lydrike under USA är inget som någon kan anlägga synpunkter på, det är hans rätt som statschef.

    USA bör för övrigt hålla sig i från att agera världspolis och borde sålunda tacka Duterte för detta.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *