Glycocalyx – Läkare ofta okunniga om blodkärlens ludd

0
Blodceller. Foto: Narupon Promvichai. Licens: Pixabay.com
Blodceller i blodkärl. Foto: Narupon Promvichai. Licens: Pixabay.com

DEBATT. Ett mångårigt överdrivet intag av socker, mjölmat och söta drycker tunnar ut luddet på kärlväggens insida kallat glycocalyx. Det skadade kärlens muskelskikt (tunica media) kan bli stelt. Den fysiologiska förklaringen är sannolikt att kärlens muskelskikt lider brist på kväveoxid.

Text: Lasse Blomdahl | Blodceller. Foto: Narupon Promvichai. Licens: Pixabay.com

Lasse Blomdahl, privat foto
Lasse Blomdahl, privat foto

Ett vetenskapligt faktum är att om blodförsörjningen försämras eller avbryts kommer de vävnader som får någon blodförsörjning att dö. Långt ut i periferin, där vi har de tunnaste av alla tunna blodkärl, kan kärlen vara så tunna att de bara rymmer en enda röd blodkropp i taget. Då är det absolut nödvändigt att kärlväggarna är elastiska så att hjärtats pumpslag kan driva blodet framåt.

Har kärlväggarna tappat sin elasticitet och blivit stela så kan inte denna perifera del av cirkulationssystemet längre användas och de vävnader som tidigare försörjdes denna väg kommer att dö. En torr och lättirriterad hud på äldre människor kan bero på att de tunna blodkärlen, som försörjt huden, har stelnat. Ett annat exempel på stelnad kärlvägg är spasmangina – kärlkramp trots helt rena kranskärl.

Läs resten av artikeln och kommentera i TV Hälsa | Läs mer av Lasse Blomdahl

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten