Glycocalyx – Vad vet läkemedelsindustrin om kärlväggens skyddande “ludd”?

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 4 februari 2020
- NewsVoice redaktion
Så kan du sänka blodtrycket - Bild från TV-helse.se

REPLIK. Läkemedelsindustrin inser att de många studier, som visar att statiner inte har den mirakeleffekt som industrin påstår, påverkar försäljningen. Då slår man med kraft tillbaka med hjälp av den trovärdiga nyhetsbyrån TT, dess journalist Johan Nilsson och professor Lars Lind, som är engagerad av Astra Zeneca – världens näst största tillverkare av statiner.

Text: Lasse Blomdahl

I Hallandsposten den 8/1, liksom i SvD, Smålandsposten och många fler dagstidningar, publicerades en helsida, som media borde ha insett är initierad av de läkemedelsföretag som tillverkar statiner. I artikeln drar man sig inte för att påstå

”….om halterna av kolesterol blir för höga kan det tränga in i blodkärlets vägg …..”

Glycocalyx

Har man studerat hur åderförfettning uppstår, så vet man att friska kolesterolmolekyler inte kan tränga in i en frisk kärlvägg. Däremot, när för högt blodsocker under alltför lång tid oxiderat de stora fluffiga kolesterolmolekylerna till små och hårda molekyler och skadat kärlväggens skyddande ”ludd”, som kallas glycocalyx – då kan åderförfettningsprocessen börja.

En skadad glycocalyx tappar sin funktion att leverera kväveoxid till kärlväggens muskelskikt varvid denna förlorar sin oerhört viktiga elasticitet. När denna elasticitet minskat och kanske t.o.m. gjort kärlväggen stel så måste hjärtat arbeta allt hårdare för att pumpa fram blod. Då får man högt blodtryck och så småningom kommer det inte fram något blod i de allra minsta blodkärlen.

Statiner räddar inte oss människor från de negativa effekterna av små oxiderade kolesterolmolekyler som fastnar i glycocalyx. Genom att sluta äta godis, socker- och mjölmat och att dricka söta drycker så kommer den skadade glycocalyx så småningom bli frisk igen.

Alla fakta som ligger till grund för ovanstående hittas på PubMed, det offentliga medicinskvetenskapliga arkivet på internet.

Text: Lasse Blomdahl

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: glycocalyx
 • Under mina mer än 30 år som Naturläkare har jag använt ögon-irisdiagnosstik i min praktik. Det hela började med att jag arbetade inom Svensk Akutsjukvård under 1970-80 tal. Inom Ögon och Hjärt kärl sjukvård som undersköterska. Under min tid som undersköterska på en ögonavdelning ofta inne på operation. Jag var ofta med om ögonskador, jag minns några tillfällen när patienter hade svåra traumatiska hjärnskador. I deras ögon såg jag typ svarta fläckar i den frontal iris sektionen? Där ska ju vara en tät struktur av färgade fibrer, en del har blå andra bruna osv. Detta fick mig att intressera mig för denna diagnosform och sedan dess efter 2 korta utbildningar och mycket praktik jag har nog tittat på mer än 400 par ögon under dessa 30 år och har under dessa år påvisa risker med deras hjärtan och där jag i framförallt genetiska historier varnat för en analkande hjärtinfarkt.

  Ingen av dessa patienter har haft höga kolestorolvärden eller gått på Statiner. På den tiden var det ofta man rekomenderade mycket grönsaker och lite fett. Idag är det tvärt om nu är det LCHF som gäller och genom att följa ögats utveckling går det att se att LCHF är helt rätt. Själv har jag en sådan genetisk historia med en far som dog i sin 3e hjärtinfarkt vid 53 års ålder efter att ha ätit “råttgift” eller Waran som det heter men råttgiftet tog kål på han.

  Min historia är intressant, förmedlar den kort här. För det första jag har aldrig ätit några sjuk vårds mediciner bara Naturläkemedel. 2006 diagnostiserades jag som socker sjuk typ 2 efter att en tid totalt negligerat min kropps lidanden med för mycket arbete fel sorts mat. Genast återupptog jag mina kunskaper som jag förvrängt under några år och läste om Annika Dahlqvist vilket ju stämde med mina erfarenheter så det blev LCHF för hela slanten. 2006 tog jag Busskörkort utan att äta diabetesmedicin mitt blodglucos låg nämligen perfekt vid alla besök hos Diabetessköterska och Läkare!

  Mina ögon visade vägen för mig och alla ögonbottenundersökningar har visat inga förändringar under alla år. Allt jag koncentrerat mig på är att hålla strikt (nåja?) LCHF med inslag av mer ketogen kost vilket också visat sig i mina ögon. Idag har jag en kort tids prostatabesvär att beakta. Som skydd äter jag nu helt och hållet Ketogen kost med inget socker i någon form och inte heller mjölk som jag drack en del förr. Nu blir det bara fermenterad mjölk och grädde till frukost och ägg till lunch. Och att jag gör rätt visar mina allt färgrikare iris och tätare struktur. Så detta med att skrämmas med blodfetter är tyvärr väldigt vanligt när man vill sälja allehanda produkter även inom Natur och hälsokostmedicinen, tyvärr.

  Läs Lars Berns bok “Den Metabola Pandemin” Där finns mycket kunskap. Läs också Ranskovs böcker om Kolesterolets nytta för Hjärna, Hjärta och blodkärl samt infektionsskydd.

 • Stela kärlväggar blir mjukare flexiblare igen av / med kvävgas, Tallbarksextrakt och Kombination av Blåbärskomplex har båda godkända hälsopåstående om detta. Främjar cirkulation i kärl. Med antioxidanterna återställer man också fria skadade radikaler / celler. Stärker immunförsvaret avsevärt. Antiinflammatoriskt.
  OCH – med Policosanol patent 20 mg Ultra, justerar man blodfetterna så de ligger rätt.
  NI hittar dessa o kan läsa mera om de på
  https://www.aktivsyn.se/men_prod.html
  Särskilt viktigt för diabetikers näthinnor kan tilläggas. Har räddat många körkort
  Frågor: info@aktivsyn.se

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *