Gula Västarna finns över hela Frankrike

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 22 februari 2020
- NewsVoice redaktion
Gula västarna i Provence. Privat foto.
Gula västarna i Provence. Här syns Sveriges Ingemar Ljungqvist iklädd lånad gul väst tillsammans med frispråkiga Ann-Heléne Trotzier framför picknickbordet. Privat foto.
Gula västarna i Provence. Ingemar Ingemar Ljungqvist iklädd lånad gul väst tillsammans med frispråkiga Ann-Heléne Trotzier framför picknickbordet. Foto: Erling Johansson.

NOTERAT. I Sverige har det nu nästan blivit alldeles tyst om Gula Västarna. På besök i den sydöstra provinsen Provence i Frankrike stöter vi dock på dem vid en rondell vid staden Apt. I mitten av rondellen har man hängt upp en gul väst för att markera att rörelsen lever även på de mindre orterna.

De mest uthålliga i rörelsen sitter i solen en vårvarm februaridag och dukar upp till picknick vid sidan av rondellen. Det blir ett välkomnande möte sedan vi presenterat oss som ett svenskt media. Vi blir bjudna på musslor, oliver och korv. I glasen bjuds det på vin. Visst lever rörelsen vidare, men här på landsbygden går det hela fredligt tillväga.

Drygt 40 förändringspunkter

När vi frågar om man försöker gå vidare med en partibildning vid nästa val så blir svaret blankt Nej. Man vill ha rörelsen ren, speciellt eftersom de personer som är aktiva redan är medlemmar i olika partier. Istället poängteras att Gula Västarna verkligen är ett alternativ för de fransmän som idag tappat ordentligt i köpkraft.

Från Macrons sida vill man ytterligare försvaga pensionärernas rättigheter och de Gula västarna kämpar sida vid sida med de stora fackföreningarna. De dryga 40 punkter, som man hade som krav redan i oktober 2018 när rörelsen startade, är ännu mer aktuella idag.

Här på landsbygden stöds de Gula Västarna av bortemot 90% av lokalbefolkningen. Till och med poliserna hejar glatt på dem när de kör förbi. På landsbygden får inte de infiltratörer som skapar förstörelse något som helst utrymme.

Text: Ingemar Ljungqvist

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq