Du kan få en kalciumchock om du överdriver mjölkdrickande

0
Hjärtinfarkt. Foto: Anuj Khandelwal. Licens: Flickr.com

HJÄRTINFARKT. Många teorier har lagts fram om varför så många drabbas av hjärtinfarkt efter 50 års ålder. Professor emeritus Jan Oxholm Gordeladze vid avdelningen för biokemi vid Universitetet i Oslo har studerat varför norrmän ligger på tredje plats när det gäller mjölkdrickande och hur mjölk kan ge ditt hjärta en kalciumchock.

Text: Berit Kvifte, “Hjerteinnfarkt kan skyldes stort inntak av melk” | Översättning: Madeleine Lidman | Redigering: Torbjörn Sassersson

För mycket mjölk på en gång kan ge kalciumchock

Det är inte nödvändigtvis mängden mjölk som du dricker under en viss period, utan hur mycket du häller i dig vid ett och samma tillfälle. En liter mjölk på en gång är synonymt med att ge blodkärlsystemet en kalciumchock. Systemet får inte tillräckligt med tid på sig att hantera den dosen på ett fungerande sätt, samtidigt som det ska hantera fet mat och för lite fysisk aktivitet. På så sätt kan mjölken framstå som en av de främsta orsakerna till förkalkning: åderförkalkning.

“Alla har och bör ha en viss mängd kalcium i blodet för att de glatta och tvärstrimmiga musklerna ska kunna dra ihop sig och slappna av. Har vi ​​inte kalcium i blodet, är det ingenting som fungerar. Då lever vi helt enkelt inte. Så lite kalcium måste vi ha, men i rimliga mängder”, säger professorn till TV-hälsa.

Gordeladze förklarar att kalcium har en bestämd rutt i vårt blodsystem och transporteras dit det ska vara, men när vi får för mycket kalcium i systemet avsätts kalcium här och där under transporten. Det förorsakar förkalkning i mjukvävnaden. Det samlar sig i och runt hjärtmuskeln, i hjärtklaffarna och på det mest kända stället: blodkärlen. Blir blodkärlen förkalkade blir de hårda och styva och sedan…

Läs resten av artikeln och kommentera i TV Hälsa

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten