Läkaren som struntade i cancerrådet att “leva som vanligt” och blev frisk[are] genom självstudier

1
Temafoto: Maarten van den Heuvel. Licens: Unsplash.com
Temafoto (ej Øyvind Torp): Maarten van den Heuvel. Licens: Unsplash.com

När läkaren Øyvind Torp fick diagnosen cancer valde han att inte följa rådet om att ”leva som vanligt”. Genom självstudier fann han tio goda råd som han praktiserar varje dag. Vården hade upptäckt tumörer i bukspottkörteln och revbenen samt även förstorade lymfkörtlar i buken.

Text: Birthe Storaker, artikeln har tidigare publicerats i TV Hälsa | Temafoto: Maarten van den Heuvel. Licens: Unsplash.com

Øyvind Torp (42), privat foto
Øyvind Torp (42), privat fotoInnan Øyvind Torp år 2016 som vanligt tog emot nästa patient kontrollerade han brevkorgen. Bland patienternas provsvar hittade han sina egna MR-bilder, som tagits en vecka tidigare. Han misstänkte att något var fel, men förväntade sig inte det han fick se.

Innan Øyvind Torp år 2016 som vanligt tog emot nästa patient kontrollerade han brevkorgen. Bland patienternas provsvar hittade han sina egna MR-bilder, som tagits en vecka tidigare. Han misstänkte att något var fel, men förväntade sig inte det han fick se.

“Jag har högst ett år kvar att leva”, tänkte han, men Øyvind valde att inte kan acceptera rådet om att leva som vanligt. Tre år senare ler han och säger: “Livet är fantastiskt”. Torp klarade sig bra tack vare att han ägnade sig åt självstudier och praktiserandet av 10 goda råd.

När chocken efter diagnosen har lagt sig, läste Øyvind på om vilka åtgärder han kunde vidta. Han hade inte tid att vänta på “mer forskning”.

“I en idealvärld följer vi bara evidensbaserade råd. Men det finns få systematiska kunskapsöversikter om mat och cancer”, säger Torp till TV Hälsa.

“Det finns dock tiotusentals mindre studier om kostens effekt på cancerceller. Jag kunde inte bortse från dessa bara för att forskningen inte ingick i metaanalyser”.

“Jag bestämde mig för en regel jag skulle leva efter: om jag hittar studier som övertygande pekar på en effektiv åtgärd, testar jag det om det inte är skadligt eller dyrt.”

Baserat på den överlevnadsstrategin skrev Øyvind boken: “Självförsvar mot cancer, tio saker du kan genomföra på egen hand”. TV Hälsa sammanfattar Øyvinds tio cancerförhindrande åtgärder – ofarliga, enkla och effektiva:

1. Ät mat som förstör cancercellens blodförsörjning

Vissa näringsämnen som finns i frukt, bär och vissa grönsaker, kan motverka nybildningen av blodkärl. Till exempel: Ananas, bär, kål, ginseng, pumpakärnor, gurkmeja, vitlök, persilja, mörk choklad, citron, tomat, grönt te, olivolja.

2. Undvik skadliga ämnen

Det som kan ge cancer, förvärrar troligtvis också cancern.

  • Sluta röka och drick mindre alkohol.
  • Ät kost med antioxidanter som stärker avgiftningen.
  • Ät frukt och bär. I jordgubbar, hallon och nötter finns ellaginsyra som förhindrar att miljögifter omvandlas till skadliga ämnen.

3. Reducera stress

Det är inte bara viktigt för den mentala hälsan, utan har också fysiologiska effekter. Stresshormoner som kortisol kan försämra immunförsvaret.

4. Minska andelen ogynnsamma hormoner

  • Undvik födoämnen kan stimulera tillväxten av cancer. Det kan förklara sambandet mellan fetma och cancerrisk.
  • Insulin och IGF-1 stimulerar cancertillväxt.
  • Minska intaget av kolhydrater, vilka ger betydande utsöndring av insulin.

5. Dämpa inflammationerna

Inflammationer och spridning av cancer hör ihop. Exempel på antiinflammatoriska matvaror: gurkmeja, ingefära, omega-3 och grönsaker. Färdigmat och mat med mycket socker stimulerar inflammationer. Samt alkohol.

6. Stärk immunförsvaret

  • Vitaminer stärker immunförsvaret. Se till att få tillräckligt med vitamin C, D, E, K1 och K2.
  • Ta gärna fiskleverolja- och omega-3-tillskott.

7. Träna

Fysisk aktivitet stärker immunförsvaret. Cancerceller kan “lura” immunförsvaret, men danska studier visar att intensiv träning kan “väcka” det igen med adrenalin. Muskelkontraktioner utsöndrar ämnet IL-6, som hjälper immuncellerna att hitta cancertumörer. Intensiv intervallträning har god effekt.

8. Begränsa cancerspridningen

Vissa örter har fettsyror, terpener, som visat sig kunna ha effekt enligt vissa studier. Dessa finns i rosmarin, oregano, basilika, mynta och timjan. Dessutom kan oregano, chili och valnötter hämma inflammatoriska substanser som NF-Kappa B.

9. Döda cancercellerna

Djurförsök har visat att vissa ämnen, som salvesterol, angriper cancerceller. Du hittar dem i blåbär, tranbär, björnbär och avokado.

10. Minska ner på intaget av socker och stärkelse

Cancerceller behöver mycket glukos (socker) för att frodas, växa och spridas. Du kan inte “svälta ut” en tumör, men det är klokt att begränsa “försörjningen”. Øyvind har tagit bort allt socker samt bröd, ris, pasta och potatis, eftersom kolhydrater omvandlas till glukos i tunntarmen.

Text: Birthe Storaker

Källa

 

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Torbjörn Sassersson red.
Admin
3 mars 2020 kl 08:22

Det har inkommit kritik mot denna artikelns rubricering som delvis har relevans och det gäller huruvida Øyvind Torp är frisk från cancer eller inte.

Øyvind Torp säger i en intervju från den 20 september 2019 att han inte är helt frisk, men att han känner sig frisk. Han tror även att hans – friskhet – beror på ett samband mellan konventionell vård [operationer] och de 10 metoder han skrivit om i sin bok “Självforsvar mot cancer”.

TV Hälsa lägger strax ut en artikel om norrman som säger att han blev fri från cancer genom att tillämpa alternativa metoder i kombination med konventionell behandling.

Man kan i övrigt diskutera operation ska räknas som “konventionell” behandling eller som “funktionell” behandling eller rent utav alternativ behandling till kemo och strålning. Mycket semantik och prestige finns med i bilden här. Vilken metod är det egentligen som gör någon frisk?

Utöver det kan man diskutera begrepp som bota, frisk och friskförklaring. Att bota är att göra frisk eller friskare. En vara botad är rimligen samma sak som att vara friskförklarad. En friskförklarad person som enligt konventionellt vårdsystem får cancerdiagnos igen anses av den vanliga vården ha fått ny cancer och därmed behöver man inte ändra uppfattningen att personen tidigare blivit friskförklarad. Det betyder att den konventionella vården aldrig kan ha fel angående en friskförklaring medan den alternativa vården ofta menar att patienten aldrig borde ha friskförklarats.

Uppdaterat:

Det är helt klart att läkaren blev bättre genom att följa dessa 10 råd. Det är i själva verket allt mer vanligt att människor väljer fungerande alternativa/funktionella metoder för en rad kroniska sjukdomar tex cancer.

I Sverige (och även Norge) råder medicinsk diktatur med bedrövliga resultat. I många andra länder har de inte medicinsk diktatur och det får väsentligt bättre resultat.

Självklart innebär det enorma risker att acceptera konventionella cellgifter och radioaktiv bestrålning. Man kan undra hur länge han överlever.