Mediciner ofta orsak till äldres fallolyckor

publicerad 15 februari 2020
- av TV Hälsa
Fallolycka. Foto och licens: Shutterstock-1200px
Fallolycka. Foto och licens: Shutterstock-1200px
Fallolycka. Foto och licens: Shutterstock.com

Fallolyckor och frakturer är vanliga problem bland äldre, men den verkliga orsaken är inte alltid ålderdom. Det kan också bero på de mediciner de äldre tar.

Många av medicinerna förskrivs rutinmässigt till äldre, som opioider mot smärta, antidepressiva läkemedel, syraneutraliserande läkemedel och sömntabletter, som ger försvagade ben, eller ökar risken för fallolyckor, eller både och.

Forskare från Geisel School of Medicine i Dartmouth, analyserade data från cirka 2,500,000 äldre personer som hade förskrivits några av de 21 vanligaste läkemedlen som brukar vara inblandade vid frakturer, för att se hur många av dem som senare drabbades av höftfrakturer.

Läs resten av artikeln i TV Hälsa