LIVSSTIL. “Ska jag överleva måste jag få leva som den jag är”, säger Robin Bratlie (41 år). Under de senaste åren har det blivit en större öppenhet kring att prata om könsidentitet, men att uppleva att man är född i fel kropp är en enorm börda för de som drabbas.

Omgivningens acceptans är inte en självklarhet. Man kan möta starka fördomar både i bekantskapskretsen och från okända, utöver bristen på kunskap inom sjukvården.

Malin Bratlie -Privat foto
Malin Bratlie levde som kvinna i 34 år innan förvandlingen startade till mannen Robin.

Robin fick känna på fördomarna under 34 år, innan han genomgick sin fysiska förändring från kvinna till man.

Nu driver han samtalsgrupper för drabbade och deras släktingar som upplever svårigheter kopplade till könsidentitet. Han ser vikten av att prata om könsidentitet och utbilda människor för att öka samhällets acceptans och hjälpa människor vidare i processen.

Att skapa ett forum för människor att ställa «dumma» frågor, som Robin säger, är mycket viktigt för honom eftersom det var något han själv saknade under sin långa resa från kvinna till man. Det kräver mod att stå på sig, säger Robin.

Text: Text: Arnt-Olav Enger

Se videointervju med Robin i TV Hälsa

 

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Harriet Larsson
Gäst
23 februari 2020 kl 18:29

Tyvärr anser jag att det numera råder inflation i HBTQ frågor. Hos många unga som vill byta kön, kan det finnas andra faktorer som skapar vilsenhet i kroppen. Därutöver privata mottagningar, som raskt vill ta till hormoner och kniven, fakturan får vi andra betala. Alla som väntar i op köer är nog inte lika entusiastiska.
Jag ser också denna HBTQ entusiasm som ett försåtligt sätt att punktera kärnfamiljen och heterosexualitet.
Förstår inte vänstern totala förblindhet, när det handlar om muslimers förakt och hat mot homsexuella, men jag borde vid det här laget veta att deras skygglappar är stora i sin globala iver.
https://www.expressen.se/nyheter/lakare-varnar-ungdomar-angrar-konskorrigeringar/
https://www.varldenidag.se/nyheter/svenska-lakare-varnar-for-konsbyte-pa-barn/[email protected]/