Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Robin var kvinna men blev man – Rätten att leva som den man är

publicerad 23 februari 2020
- TV Hälsa
Robin Bratlie. Foto: Arnt-Olav Enger, TV Helse

LIVSSTIL. “Ska jag överleva måste jag få leva som den jag är”, säger Robin Bratlie (41 år). Under de senaste åren har det blivit en större öppenhet kring att prata om könsidentitet, men att uppleva att man är född i fel kropp är en enorm börda för de som drabbas.

Omgivningens acceptans är inte en självklarhet. Man kan möta starka fördomar både i bekantskapskretsen och från okända, utöver bristen på kunskap inom sjukvården.

Malin Bratlie -Privat foto
Malin Bratlie levde som kvinna i 34 år innan förvandlingen startade till mannen Robin.

Robin fick känna på fördomarna under 34 år, innan han genomgick sin fysiska förändring från kvinna till man.

Nu driver han samtalsgrupper för drabbade och deras släktingar som upplever svårigheter kopplade till könsidentitet. Han ser vikten av att prata om könsidentitet och utbilda människor för att öka samhällets acceptans och hjälpa människor vidare i processen.

Att skapa ett forum för människor att ställa «dumma» frågor, som Robin säger, är mycket viktigt för honom eftersom det var något han själv saknade under sin långa resa från kvinna till man. Det kräver mod att stå på sig, säger Robin.

Text: Text: Arnt-Olav Enger

Se videointervju med Robin i TV Hälsa

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq