Snart kommer Skellefteå Pride: 9 till 15 februari 2020

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 7 februari 2020
- NewsVoice redaktion
Jonna Deilert vinkar för Skellefteå Pride. Pressfoto: RFSL Skellefteå
Jonna Deilert vinkar för Skellefteå Pride. Pressfoto: RFSL Skellefteå
Jonna Deilert vinkar för Skellefteå Pride. Pressfoto: RFSL Skellefteå

PRIDE. Det är i Skellefteå som Prideåret 2020 sparkar igång för här invigs den första Prideveckan i Sverige. Skellefteå Pride pågår 9-15 februari. “Det är så många som ser fram emot den här veckan och jag hoppas att det blir så festligt och trevligt som det brukar vara”, säger arrangören Jonna Deilert.

Snart kommer Prideflaggan att vaja längs Skellefteås gator igen – för sjätte året arrangeras Skellefteå Pride och den trogna besökaren kommer att märka några skillnader i programmet.

“För det första så tjuvstartar vi veckan på söndag den 9 februari med Regnbågsmässa i Sankt Olovs kyrka. Tidigare har mässan legat på måndagen medan veckan avslutats med sista programpunkten på efterkommande söndag, men det har känts som att luften gått ur många besökare efter lördagen och Pridefesten. Nu vänder vi på det och avslutar istället på lördag med tåget och den efterföljande festen. Det känns som ett naturligt slut på några intensiva dagar”.

Om hon ska rekommendera en dag lite extra så är det fredag som är Alla hjärtans dag. Då är det drop in-vigslar i Sankt Olovs kyrka men även föreläsningar på Scandic, work shops och chans till mycket lärorik information under en dag.

“Ett tips är att gifta sig i kyrkan och sedan hänga på Scandic resten av dagen”, säger Jonna.

Programmet är spikat men det har varit ett levande inslag i projektet för arrangörerna in i det sista.

“Jag tycker att vi ligger i fas. Glädjande nog så är det många aktörer som hört av sig sedan programmet släpptes och velat vara med på olika sätt. Det känns superroligt men har samtidigt varit en utmaning att rodda med. Jag tycker att vi fått ihop ett mycket intressant, festligt och lärorikt program för besökarna”.

RFSL Skellefteå står som huvudarrangör, men stöttas upp av ett antal lokala medarrangörer. Arbetet som Jonna och de andra i arrangörsgruppen lägger ned på Pridefestivalen är ideellt.

Varför har du valt att engagera dig?

“Hela veckans budskap om allas lika värde är för viktigt för att jag inte ska lägga ner tid och engagemang. Vi har inte nått hela vägen fram ännu, det finns mycket kvar att åstadkomma. Men det är också väldigt roligt att få vara med och påverka på det här sättet”.

Hur skulle du beskriva klimatet i Skellefteå?

“Det mesta vi hör är bara positivt – vi lever i ett öppet och förstående samhälle. Jag tror att människor av i dag tycker att det är en självklarhet att alla ska behandlas lika och att man ska få identifiera sig på det sätt man själv önskar – och då kanske en del också undrar varför Pride behövs? Men om man är straight känner man inte av den här homofobin som tyvärr finns under ytan.”

“De som jag har kontakt med upplever att de flesta människor är vänliga, visar förståelse och respekt. Men det finns problem att komma underfund med och det ska synliggöras för annars sker det ingen förändring”, menar Jonna.

Vilken fråga tycker du känns extra viktig under 2020?

“Jag hoppas att transfrågan lyfts ytterligare, det ska inte bara få mycket uppmärksamhet, jag vill att det ska påverka folk. Transpersoner är en missförstådd grupp och av det jag hör och läser så ligger det mycket okunskap bakom och då blir folk skrämda. ”Vadå? Ska vi inte få ha två kön eller?” Absolut, men det handlar om att du får vara vilket kön du vill och även däremellan.”

“Folk tror ofta att det bara handlar om att byta till ett annat kön, men så är det inte heller. Det är ett så vitt begrepp hur man väljer att identifiera sig och därför passar det bra att det ligger under vår regnbåge”, säger Jonna.

Räkna inte med någon regnbåge på himlen så här mitt under vintern, men däremot kommer många klara stjärnor att lysa under Prideveckan – ta chansen att lysa upp Skellefteå du också.

Text: Skellefteå kommun, RFSL Skellefteå

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Har flera, som alla andra, bekanta som är gay. I regel blir mötena ganska ansträngda då hetrofobin hos gaycommunityn i sig göder rädslan och väcker minnen av tidigare trakasserier från homofober till liv. Det skapar problem. Jag behöver inte bevisa min gayvänlighet, det är inte mitt ansvar att proklamera någonting, utan det får dom själva upptäcka. Besökte för övrigt Pridefestivaulen och hon som satt i “kassan” idetifierade mig ögonblickligen som typisk vit medelålders hetro man och hatet lyste i ögonvrån. Vad har jag att göra med deras stora dag? Så tvivlar i grunden på att syftet är brogyggande med festivalen. I vilka sammanhang stängs homosexuella ute i samhället? Inga mig veterligen.

 • Att med stolthet visa att man inte har skam i kroppen har blivit ett tecken på individuell frihet. Verkar korkat.
  Skammen är ju vår mest samhällsbyggande känsla. Då vi ger oss på nutidens “sedlighet”, bryter vi sönder det samhälle vi har, med allt vad det medför. Frågan är ju om det är mödan värt. Det nydanade samhället blir knappast lyckligare för alla. Det är bara skamgränser som flyttas eller ändras. Då några blir lyckliga blir andra olyckliga.

 • Riksdagens plenisal skulle ju kunna målas om i regnbågens alla färger i sann HBTQI-anda! Och varför inte döpa om plenisalen till PENIS-SALEN?

  Hmm…men det kanske blir lite ojämlikt, nu när allt ska vara så jämlikt…

  Kanske ska salen heta något mera i mitten, mittemellan…?

  Tysklands förbundskansler Angela Merkel är ju en flitig PRIDE-deltagare.

  Att rösta tillsammans heter på tyska “mitstimmen.

  Kan vi inte kalla plenisalen MITSTIMS-SALEN, till hennes och EU:s ära…eller varför inte ett lika-klingande ord med lite mer feminina konnotationer…?

  • Nuförtiden när kärnfamiljen och nationen är i upplösning kanske det är lite gammalmodigt att fira Fars dag och Mors dag och Nationaldagen…

   Hur skulle det vara att ersätta dem med Alla stjärtars dag och Könsbytardagen…?

   • Den största nya helgdagen skulle kanske kunna heta TRYGGHETSDAGEN då Regeringen och Riksdagen stämmer upp till sången “Tryggare kan ingen vara” som får ljuda från varje TV- och radioapparat och mobiltelefon, minaret och högtalarförsedd mikrovågsmast på alla nytillkomna språk hela dagen lång – och där alla HAARP-anläggningar skapar en underbart skimrande regnbåge som täcker hela Sverige!

    Och helgdagen kan avslutas med att statsministern skanderar Karin Boyes vackra ord:

    “Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst”

    – som tröst.

    • Savalle ! Du är bara för rolig !
     Alla dina kommenterer är så underfundigt komiska och jag har just läst dem och kan inte hålla mig för skratt.
     I ett annat , mindre politiskt korrekt Sverige, skulle du passa som stå-upp komiker.

     Att jag har väldigt roligt av dina kommentarer, betyder inte att jag hatar homosexuella, transpersoner eller andra i den kategorin som människor. Men som ngn skriver, så har det här med pride osv blivit något som tvingas på oss numera. Man får helt enkelt inte ha någon egen , annan åsikt, utan måste bara tycka att allt det här är jättebra.

     • Tack, kära Eva-Marie, för stöd och uppmuntran!

      Humor är ett VAPEN mot diktaturen.

      Jag är fylld av allvar, men jag vet var
      fascismens människor har sina svagheter.

      Jag är övertygad om att jag, som en av allt fler, fått privilegiet av Jesus Kristus att ikläda mig trons rustning och svinga SANNINGENS svärd – kanske eftersom jag har varit det lägsta av det lägsta i samhällets hierarki.

      Humorn är en gåva jag fått av Gud.

      Vi ska ALLA använda de gåvor vi har i kampen:

      Det är en kamp, inte bara mot fascismen.

      På ett djupare plan finns det ett annat odjur.

      Och jag vill understryka att jag verkligen inte har något emot människor med en annorlunda sexuell läggning.

      Vi lever i förvirrande och enormt svåra tider.

      Det viktiga för oss är att försöka, så gott vi kan – vi har alla våra svagheter och brister – att söka sanning, rättfärdighet kärlek, respekt är det viktiga i våra liv.

      Vi ska leva våra liv i samförstånd och kärlek med vår nästa, med djuren, med naturen.

      Det är att älska Gud.
      Gud visar sig för oss genom skapelsen!

      Sexualiteten är en enormt stark kraft – och särskilt i ungdomen – svår att tygla.

      Men hur vi än lever ska vi visa hänsyn och lyssna på vårt eget samvete.

      • Bra sagt.

       Att det finns allvar bakom din humor förstår jag. Dom roligaste människorna har ofta ha ett stort allvar i sig.

      • Jag vill betona ordet ODJUR.

       För djuren är inte uppsåtligt onda!

       Djur är i vår ofullkomliga värld är i många avseenden långt mer moraliska och kännande än många människor, som stelnat – i exempelvis frimureriets formgjuteri!

       Långt, långt mer.

       Människor som fastnat i det ondas nät, måste frigöra sig.

       Det går, även om det ser omöjligt ut.

       Vår stora frigörelse:

       BORT FRÅN SEKRETESS; FRÅN RÄDSLA, FRÅN INGÅNGNA OÄRLIGA, LÖMSKA AVTAL!

      • När folk skriker och klagar på våra politiker så är det lungt men när dom skrattar åt våra politiker då är det allvar…

      • Några klipp från MSB:s skrift:
       “Att möta informationspåverkan Handbok för kommunikatörer”
       https://rib.msb.se/filer/pdf/28778.pdf
       (Fet text och kursiveringar gjorda av mig.)

       Satir och parodi är i vanliga fall harmlösa underhållnings-former. Inom informations-påverkan
       kan humor dock användas som verktyg för att sprida vilseledande information och förlöjliga
       eller kritisera individer, narrativ eller åsikter. Humor kan även användas för att legitimera
       kontroversiella åsikter.”
       (Sid. 25)

       “STRATEGISKA NARRATIV
       …Syftar till att förhindra uppkomsten av samman-hängande narrativ, eller underminera befintliga narrativ i en fråga.”
       (Sid. 17)

       Desinformation kan också spridas genom förfalskade nyhetssajter som efterliknar äkta
       sådana. På internet kan man exempelvis skapa en falsk webbplats som är i stort sett identisk
       med en riktig webbplats, men med annat innehåll.”
       (Sid. 21)

       Informations-påverkan är att betrakta som fientlig eftersom den riskerar att underminera medborgarnas förtroende för viktiga samhällsinstitutioner, isolera sårbara samhällsgrupper och bidra till social och politisk polarisering.”
       (sid. 8)

       Informations-påverkan har ett fientligt syfte men definieras inte som krigshandlingar, även om det ibland betecknas
       som informations-krigföring i gråzonen mellan krig och fred.”
       (Sid. 7)

       Illasinnad retorik drivs i ett annat syfte.”
       (Sid. 26)

 • Det är konstigt, jag har träffat många människor i mina dar. Några homosexuella har jag träffat men inga transor. Jag har aldrig riktigt förstått mig på Pride? Är det någon som bryr sig om någon är homosexuell eller inte? Inte jag. Ett extremt ointressant ämne att ta up genom parader och dylikt.

 • Det är ju en fet ologisk glappkontakt på såväl Rosenbad som i Riksdag oavsett vilka partifärger som är där och dräller.

  Heterosexuell striptease är gubbslem som till varje pris ska motverkas samtidigt som Regerings- och Riksdagsföreträdare deltar i den årliga homosexuella-gatustriptease-showen AKA Pride-paraden. Även om varken homosexuella eller politiker än så länge blottar könet.

  Den paradvänliga Regeringen är för det växande akronymet HBTQI (ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner. Källa RFSL) samtidigt som de står för en massimport av individer med en religion där de mest fundamentalistiska förespråkar döden för alla som omfattas av ovan nämnda akronym. Skattepengar försvinner i HBTQI-certifieringar, parader, religiösa plantskolor och Moskéer där hela soppan är varandras motsatser och även om enfalden kallas för mångfald bäddar den för problem.

  Den feministiska Regeringen vill inkvotera kvinnor i företagsstyrelser samtidigt som de medvetet har skapat ett samhällsklimat där kvinnor knappt vågar lämna hemmet när det blivit mörkt. Att inte längre vara kedjad vid spisen för att fritt bara kunna röra sig i hemmet är ju iofs en fördel men i det stora hela ändå en återgång till den äldre stenåldern med risk att bli nedklubbad och tvångsbetäckt.

  Med ovan nämnda avgränsande lilla axplock som exempel tror jag inte att kommentarer på Internet är det verkliga problemet att oroa och oja sig över.

  • BS, HBTQ, HBTQI… Förkortningarna för alla sex varianter blir längre och längre.. Man hinner knappt med att lära sig vad en utökad förkortning står för, förrän en utökad utökning är där. Vad blir nästa bokstav som tillfogas?

   – Och när blir någon av dessa nya utökade förkortning så lång att den av skriv-tekniskt och uttals-praktiska skäl måste förkortas…?

   Ja, kanske kommer vi inte så långt i utvecklingen…

   Framtida petentiella Sharia-lagar skulle eventuellt kunna sätta stopp för det…?

   Chop! Chop! – no snopp, no knopp!

 • Svar till: Fidde 8 februari, 2020 at 07:48

  Bra fråga.

  Du skrev: “@Torbjörn: Vad är ditt syfte med denna publicering? Är det att läsarna skall fylla kommentarsfältet med sitt hat mot den rörelse som kämpat för mina rättigheter, rätten att öppet få leva som jag själv vill och den jag älskar. Ett hat som önskar vrida tillbaka klockan.”

  Om jag inte publicerar om HBTQ blir jag som redaktör anklagad för att ignorerar ämnet, och om jag låter publicera om HBTQ blir de som är gay etc skojade med och läsare ifrågasätter mitt omdöme eller gay-personer misstänkliggör mig. Jag trodde ärligt även att vissa skulle uppskatta denna publicering tex HBTQ-personer.
  Vad som skrivs här är mycket upp till er som läser och skriver här.

  Det här är mina personliga uppfattningar om ämnet HBTQ och den våldsmiljö som HBTQ växer fram i:

  1. Jag har inget emot HBTQ-människor. Dessa är ju bara människor som bestämmer sina egna öden.


  2. Jag betraktar HBTQ som en ideologi. Jag anser att människan bara har två biologiska kön.

  
3. HBTQ har blivit ett politiskt slagträ som används som ett vapen mot oliktänkande, men bara mot vissa grupper av oliktänkande personer. Detta är våld.

  
4. Svenskar är ideologiskt tvingade att acceptera HBTQ. Rättigheten att inte gilla HBTQ elimineras. Detta är våld.


  5. Skola och barnomsorg tvingar barn att acceptera HBTQ trots att barn inte ens är mogna för frågan medan tonåringar förvirras så till den milda grad att vissa barn vill byta kön när de är 14 år, dessutom med understöd av medicinska inrättningar som irreversibelt bygger om barnen till motsatta kön. Detta är våld.

  
6. HBTQ är inte kompatibelt med Islam. Detta är våld. Det lär dock finnas orter där HBTQ-personer och muslimer lever i fred med varandra.


  7. Svenska Regeringen har bestämt att Islam ska växa fritt i Sverige och att vårt land ska vara en fristad för de mest extrema och ortodoxa följarna av Islam. Samtidigt stödjer Regeringen HBTQ-rörelsen. Det betyder att Regeringen inte bryr sig om varken fredliga muslimer eller HBTQ-människor. Detta är våld.


  8. Muslimerna i Sverige kommer paradoxalt nog att vara den grupp (tillsammans med med vissa etniska svenskar) som skapar ordning och balans i landet.

  • Jag vill åter rikta uppmärksamheten mot ett synnerligen viktigt tal av den före detta KGB-agenten och journalisten Yuri Bezmenov, som flydde från Sovjetunionens diktatur och som avslöjade de strategier som används för att förstöra en nation inifrån genom infiltration som bygger på Sun Tzu:s The Art of War och som även KGB tillämpade.

   Detta tal av den charmige ryssen, som gång på gång får publiken att skratta mycket gott, är lättlyssnat och i högsta grad aktuellt för oss här och nu! Det handlar om subversion / psykologisk krigföring / lågfrekvent krigföring.

   https://www.youtube.com/watch?v=5gnpCqsXE8g

   Talet har stark anknytning till temat på denna tråd.

   • Jesuiten Joseph-Marie Amiot skrev boken “The Art of War” år 1772.

    Det påstås vara en översättning av gamla dokument, men Sun Tzu var med stor sannolikhet en fiktiv person, en sagofigur.

    I så fall är “The Art of War” en rent jesuitisk kampmetod.

    Katolska kyrkan har egen polis och egen vaktstyrka.

    Dessutom har Katolska kyrkan mycket stora militära förband:

    Jesuitorden

    Opus Dei

    Knights of Malta

    Knights of Columbus

    Påven och ledarna för dessa hemliga militära förband är medlemmar i det mäktiga Committee of 300.

    Katolska kyrkan, City of London och Frimurarna har tempelriddarkorset som symbol.

    • Och nyligen upptäckte jag ytterligare en mycket stor katolsk milis, som jag tidigare inte visste att den överhuvudtaget fanns:

     “MI has over 3 million members in 48 countries”

     MI – Militia Immaculatae (Den felfria milisen) har alltså enligt Wikipedia tre miljoner medlemmar.
     https://en.wikipedia.org/wiki/Militia_Immaculatae

     Katolska kyrkan behärskar inte bara världens riken och dess militära enheter, den förfogar över en egen milis som långt överstiger det ofattbara.

 • Vem finansierar dessa så pompösa och påkostade parader med toppmusiker, presidenter, ministrar, generaler och kyrkliga dignitärer?

  Och vem finansierar lilla Gretas alla resor, yachter och bulliga men inte så gulliga livvakter?

  Guldpriset sätts i Rotschilds Bank of England. Rotschild betyder “röd sköld”. Romarikets soldater hade röda sköldar.

  Påven kallar sig Pontifex maximus

  Pontifex maximus var den främste översteprästen inom den romerska religionen och de romerska kejsarna bar denna titel.

  Rotschild är påvens bankir.

  Påven tycker synd om de fattiga, säger han.

  Påven är ofattbart rik och så äger han lite land ochså: “177 million acres in various properties around the globe owned by the Catholic church and legally titled to the Holy See as its own independent nation”
  https://herdsy.com/the-5-largest-landholders-in-the-world/

  Svenska kyrkan leds av homosexuella biskopar som predikar klimat och HBTQ.

  Katolska kyrkan håller som en jättelik Midgårds-orm på med att svälja Svenska kyrkan och alla andra religioner och kyrkor runt om i världen.

  Här är en intressant intervju på SWEBBTV om vänsterpolitikens intåg i kyrkan:

  https://www.youtube.com/watch?v=KRZK32KkMAQ
  (Lördagsintervju 47 – Lars Enarson om vänsterpolitikens intåg i kyrkan)

 • @Torbjörn: Vad är ditt syfte med denna publicering? Är det att läsarna skall fylla kommentarsfältet med sitt hat mot den rörelse som kämpat för mina rättigheter, rätten att öppet få leva som jag själv vill och den jag älskar. Ett hat som önskar vrida tillbaka klockan.

  • Det handlar inte om hat. Du får leva sm du vill. Jag respekterar din vilja.

   Det handlar om massiv propaganda med enorma finansresurser bakom sig.

  • @Fidde. Att försöka smeta epitetet “hat” på andra är låg retorik. Sen får du leva precis hur du vill och så vitt jag vet är det väl inte heller någon som försöker hindra dig. Men det s.k. Pride-spektaklet handlar ju mer om att en halvnaken minoritet kör ned sina sexuella fetischer i halsen på den breda allmänheten, än vad det handlar om rättigheter och samkönad kärlek. Jag har en polare som är homosexuell och han är av precis samma åsikt. Om du själv inte kan skilja på dessa företeelser är din ståndpunkt rätt självbeskrivande. För övrigt så räcker det väl om ni firar med ett påklätt offentligt tårtkalas eller så kan hyra en sluten arena och göra precis vad ni vill.

 • Regnbågsrörelsen – övermod?

  Gud sade: ”Detta är tecknet för det förbund jag instiftar mellan mig och er och alla levande varelser ni har med er, för alla kommande släktled: min båge ställer jag bland molnen. Den skall vara tecknet för förbundet mellan mig och jorden. När jag hopar moln över jorden och bågen blir synlig bland molnen, då skall jag tänka på mitt förbund, förbundet mellan mig och er och alla levande varelser av alla slag, och aldrig mer skall vattnet bli till en flod som utplånar alla varelser.”
  (1 Moseboken 9:12-15)

 • Ingen stad är för liten för att slippa undan. Nästa steg blir väl obligatoriskt hembesök av ett gäng halvnakna snubbar som dansar runt i hallen. Typ Mazurka, läder och naturlig gurka…

 • Jag förstår uppriktigt sagt inte hur sekulära liberala Sverige ska kunna anpassa sig till Islam [ironi]. Kanske hela HBTQ-rörelsen måste träda tillbaka [ironi]. År 2040-2050 är förmodligen landet dominerat av helt andra värderingar [allvar].

 • Beklagar läget Skellefteåbor.
  Jag har också tvingats uppleva detta där jag bor. Lider med er.

  Tycker någon ska starta en annan parad och gå omkring och tycka…
  “Vi tycker det är normalt att äta järnfilspån. Acceptera detta annars är ni onormala och respektlösa.”
  Och sedan övermanipulera detta jippo som något “naturligt” via main stream fake news, så att barnen tror att det är normalt att äta järnfilspån redan i unga år. (ironi)

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *