Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Coronakrisen kulminerar och sedan blir det bättre – 7 expertprognoser

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 mars 2020
- Torbjörn Sassersson red.
Niklas Arnberg. Foto: Mattias Pettersson för Umeå Universitet
Niklas Arnberg. Foto: Mattias Pettersson för Umeå Universitet

CORONAKRISEN. Den tidigare svenska statsepidemiologen Johan Giesecke är säker på att det värsta i inom kort kan vara över och han anger en tidpunkt när Sverige kan andas ut. Vi kommer att klara krisen, menar han. Det skriver Aftonbladet som valt att lägga artikeln bakom en betalvägg.

Text: Torbjörn Sassersson | Artikeln är uppdaterad kl 09:26, 27 mars

Johan Giesecke anser att den svenska vården trots alla larm har goda möjligheter att klara coronakrisen. Han säger till Aftonbladet att: “allt talar för att alla som behöver vård kommer att kunna få det”, men Johnny Hillgren som är intensivvårdsläkare säger till TT att om Sverige får: “samma explosiva utveckling som i Italien står vi inför en rejäl utmaning”.

Då är värsta krisen över

Johan Giesecke som idag är rådgivare till WHO säger till Aftonbladet att: “situationen kommer att vara allvarlig den närmaste framtiden”. Den ljuspunkt han ser bygger på en uppfattning att förloppet kan gå snabbt. Det kan betyda att det värsta är över innan sommaren 2020, uppger Giesecke. Han baserar prognosen på kalkyler.

Han betonar samtidigt vikten av att utöka antalet vårdplatser.

Johan Giesecke, 17 apr 2020.Foto: eget verk via Skype
Johan Giesecke, 17 apr 2020.Foto: eget verk via Skype

“Den senaste kartläggningen visar att det totalt finns 526 [fler har skapats] intensivvårdsplatser i landet. Men det råder inte brist på sängar, lokaler eller maskiner i första hand – utan snarare personal, i huvudsak intensivvårdssjuksköterskor”, skriver Aftonbladet.

Aftonbladet följer upp med en artikel med ytterligare experter av varierande grad utöver den tidigare svenska statsepidemiologen Johan Giesecke. Dessa säger följande:

Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet och överläkare i klinisk virologi:

“Över tid kan vi nog förhoppningsvis räkna med att allvarlighetsgraden går ner när viruset anpassar sig till oss, även om det inte alltid blir så. Viruset har inte som mål att vara livsfarligt, för då får det svårare att sprida sig. Vi har ju redan fyra coronavirus som ingår i det vi kallar vanlig bondförkylning. De orsakar 25 procent av alla vanliga förkylningar. Mest troligt är att det här viruset inlemmas i det gänget med tiden. Men tills dess måste vi förbereda oss på många månader av jobbighet.”

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

“Jag tror att det handlar om ett år minst för Sveriges del.” …

“Smittan fortsätter att cirkulera och blir aldrig utrotad. Därför är det enligt mig inte lönt att tänka att man ska skjuta upp semestern till hösten och åka utomlands i augusti eller i oktober.”

Niklas Arnberg, professor i virologi vid institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet

“Det lär nog dröja många månader. I ett bästa scenario försvinner det till sommaren när det blir varmt.”.. “Blir det riktigt illa så kommer vi få dras med viruset även under sommaren”.

Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska Institutet

“Det är jättesvårt att säga. Jag har ingen aning. Men det är en bra fråga…”

Magnus Västerbro, journalist, populärhistorisk författare till ”Pestens år” om pestutbrottet i Stockholm 1710

“Jag är inte smittskyddsexpert, men om man ser på det historiskt brukar farsoter ha ett kort förlopp när de väl tar fart. Det brukar handla om bara några månader…”

Johan von Schreeb, professor i katastrofmedicin vid Karolinska institutet:

“Vi måste förbereda oss på att det pågår några månader. Om det handlar om tre eller sex månader är svårt att säga. Det värsta kommer förmodligen att vara över före sommaren.”

Försvarsmakten bidrar med fältsjukhus till Stockholm och Göteborg. Pressfoto: Bezav Mahmod på Försvarsmakten
Försvarsmakten bidrar med fältsjukhus till Stockholm och Göteborg. Pressfoto: Bezav Mahmod på Försvarsmakten

Försvarsmakten ställer upp

I söndags påbörjades arbetet med att bygga ett externt sjukhus i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö, meddelar Region Stockholm. Under måndagen anländer svensk militär med utrustning, skriver SVT. Försvarsmakten bidrar även med ett fältsjukhus i Göteborg.

“Det viktiga är att man utökar svensk sjukvård ordentligt. Den här stora ladan vid Älvsjömässan kommer att kunna ta emot många patienter om fyra veckor. Det passar rätt lagom i tid med själva epidemin”, säger Johan Giesecke enligt ett pressmeddelande.

“Även om vi för närvarande har lediga intensivvårdsplatser vet vi att läget kan förändras snabbt. Vi vill hela tiden ligga steget före i vår planering. Vi fortsätter att hoppas på det bästa och planera för det värsta”, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Idag [27 mars] har minst 2,840 personer i Sverige smittats med Covid-19 (med ett kanske 5-10 gånger högre mörkertal) och 77 personer har avlidit, varav de flesta var äldre och multisjuka.

Problemet är att Sveriges ekonomi och näringslivet redan nu är allvarligt skadat och det kommer att se betydligt värre ut i maj-juni 2020, enligt många bedömare som senaste tiden uttalat sig om de ekonomiska konsekvenserna. Sammantaget kommer detta bakslag att negativt påverka folkhälsan. Alla företag drivs av människor. Alla anställda och alla kunder är människor (red anm).

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq