Coronaviruset: Region i norra Italien spärras av – 16 miljoner människor i karantän

publicerad 8 mars 2020
- av NewsVoice
Coronavirus i Italien. Licens: Shutterstock
Coronavirus i Italien. Licens: Shutterstock
Coronaviruset i Italien. Licens: Shutterstock.com

Genom en regeringsorder spärras hela Lombardiet i norra Italien av med omedelbar verkan. Beslutet om ett nationellt nödläge förmedlades av Italiens premiärminister i ett TV-tal natten till söndag. Karantänshändelsen är en indikation på vad som kan hända på andra platser i Europa.

På natten mellan lördag och söndag undertecknade premiärminister Giuseppe Conte ett dekret som omedelbart inför begränsningar för människors förmåga att röra sig. Avstängningen gäller fram till den 3 april på grund av Coronavirus-krisen. Regionen som påverkas är Lombardiet och vissa provinser i Veneto, Emilia Romagna och Piemonte. Det kommer att vara möjligt att komma in och ut ur området endast vid av allvarliga och tillåtna skäl.

Totalt kommer dessa åtgärder att påverka över en fjärdedel av den italienska befolkningen, omfattande 16 miljoner människor.

WHO har tidigare satt dödligheten i coronaviruset till 3,4% av alla smittade, men Italien uppges ha en mycket högre dödlighet på 4,3%, men dessa siffror har ifrågasatts efter att det påståtts att milda fall inte räknas med i statistiken. Uppgifter gör gällande att de flesta som dör är över 85 år eller är personer som redan har andra svåra sjukdomar.

Läs mer: Coronaviruset kan vara ungefär lika dödligt som vanlig säsongsinfluensa

Regel: Minst en meter mellan människor

Många sociala verksamheter stängs i den nu avspärrade regionen i Italien. Det berör tex skolor, teatrar, biografer, kulturcentrum, föreningsverksamheter, diskotek, bingosalar och museer. Folksamlingar tillåts inte. De flesta sportaktiviteter stängs som gym, skidorter och simhallar. Vissa sporter som sker bakom stängda dörrar är tillåtet.

Speciella regler gäller för barer och restauranger som endast får hålla öppet från kl 6 till 18 och alla gäster har skyldigheten till en meters avstånd mellan besökare, annars kommer aktiviteten att avbrytas. Samma distansregel gäller vid besök i matbutiker.

Matbutikerna i köpcentra och marknader kommer att stängas på helgdagar och helgdagar. Det rekommenderas också att begränsa tillgången till butiker, marknader, mässor för att minimera kontakt mellan människor.

Släktingars och besökarnas tillgång till sjukhus, äldreboenden, läkarmottagningar är begränsat till de fall som anges av respektive anläggnings hälsohanteringsregler.

Affärsmöten ska skjutas upp och istället ska möten genomföras digitalt.

Text: NewsVoice

Källa och relaterat