Epidemiolog: Coronaviruset kan ge miljontals dödsfall – Prognos

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 9 mars 2020
- Torbjörn Sassersson
Epidemiolog Jim Axelrod, 2 mars 2020. Foto: CBS Evening News

Epidemiologen Jim Axelrod från Harward University varnar i denna CBS-intervju att coronaviruset (Covid-19) är ett allvarligt hot. CBS uppger att Jim Axelrod är en av USA:s mest framstående virusexperter. Axelrod menar att 40-50% av världens vuxna befolkning – enligt en prognos – kan infekteras av coronaviruset med konsekvensen att flera miljoner människor dör.

Jim Axelrod betonar att de möjliga prognoser som han arbetat på är projektioner, men att de baseras på en mix av flera matematiska modeller (inkl historiska data). Han säger att prognoserna pekar på miljontals av dödsoffer inom en relativt nära framtid. De flesta som kommer att dö är sannolikt den äldsta delen av världens befolkning.


Axelrod tror att skolor kommer att stängas och att folksamlingar på offentliga platser begränsas, vilket tex inkluderar religiösa sammankomster. Folk kommer att uppmanas att arbeta på distans och sjuka måste räkna med att stanna hemma.


Covid-19 mycket värre än SARS

Axelrod säger att Covid-19 skiljer sig kvalitativt från coronavirussmittorna SARS och MERS. Covid-19-smittan är redan 10 gånger större än SARS, som officiellt dödade endast 774 personer åren 2002-2003.

CNN meddelar att kanalen från och med idag beslutat att kalla den pågående coronasmittan för en pandemi (”global epidemi”).

”Starting today, you will notice that CNN is using the term pandemic to describe the current coronavirus outbreak. It is not a decision we take lightly. While we know it sounds alarming, it should not cause panic.

So why now? The World Health Organization hasn’t called the coronavirus outbreak a pandemic. Nor has the US Centers for Disease Control and Prevention.

But many epidemiologists and public health experts argue the world is already experiencing a pandemic because of the novel coronavirus. There are now over 100,000 cases and over 3,000 deaths attributed to this new virus.”

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq