Coronaviruset kan vara ungefär lika dödligt som vanlig säsongsinfluensa

publicerad 5 mars 2020
- av Torbjörn Sassersson red.
Ben Swann, 12 aug 2019. Pressfoto: TruthinMedia.com
Ben Swann, 12 aug 2019. Pressfoto: TruthinMedia.com
Ben Swann, 12 aug 2019. Pressfoto: TruthinMedia.com

GRANSKNING. Den amerikanska undersökande journalisten Ben Swann rapporterar att Coronaviruset inte nödvändigtvis är värre än en vanlig säsongsinfluensa. Han baserar påståendet på en granskning av statistiska data.

Ben Swann säger att när WHO i veckan hävdade att coronaviruset (Covid-19) är mer dödligt än vanlig säsongsinfluensa har organisationen utelämnat viktiga data som tex  mängder av milda fall av smittan.

WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus säger i ett färskt offentligt uttalande att det handlar om en ny sorts viruslinje som ingen har immunitet mot, men ett nytt virus behöver inte betyda “världens undergång” (red anm).

Dödligheten för coronaviruset är i medeltal 3,4%, men siffran är dåligt beräknad och dessutom är det en grov bedömning, menar Ben Swann. Siffran baseras på statistiska data primärt från Whuan i Kina där dödligheten är ovanligt hög. Många av de som avlidit agerade inte adekvat på smittan eftersom de inte visste vad de hade och de ledde till högre dödstal, är en förklaring.

Den senaste statistiken (per den 5 mars 2020, kl 19:00) visar på över 97,000 bekräftade fall av smittan fördelat på 70 länder. Drygt 3300 dödsfall har rapporterats. Vad som ofta inte nämns i massmedierna är att minst 51,000 personer har återhämtat sig helt från coronasmittan.

Det är även anmärkningsvärt att denna statistik utelämnar alla milda fall av smittan, poängterar Swann.

Läs mer: C-vitamin är Kinas hemliga vapen mot coronaviruset

Tidigare har rapporterats via flera större mediekanaler att 80% av alla smittade med coronaviruset endast haft milda symptom som inte behöver någon särskild sjukhusbehandling alls. Detta ska sättas i perspektiv till att flera länder runt om i världen och delstater i USA går ut och deklarerar olika grader av kristillstånd.

Oavsett viruset dödlighet påverkas ekonomier och företag runt om i världen hårt. Ikväll rapporter den brittiska kanalen Channel 4 News att flygbolag drabbats kanske allra mest. Flybe är ett brittisk flygbolag som igår kväll meddelade att alla flyg ställts in och att *företaget gått i konkurs.

Text: Torbjörn Sassersson, text uppd. kl 22:23*

Relaterat och källor