Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Din förkylning kan vara allergi – Det här bör du tänka på

publicerad 11 mars 2020
- TV Hälsa
Förkylning eller allergi? Foto: Rawpixel
Förkylning eller allergi? Foto: Rawpixel
Förkylning eller allergi? Foto: Rawpixel.com

Förkylning eller allergi? “Däppt i däsan”, kliande ögon och en kittlande känsla i halsen vid den här tiden på året är inte ovanligt. Det är förkylningssäsong, men tänk om du egentligen är allergisk?

Pollenallergi uppstår när immunförsvaret överreagerar på pollen i luften och bildar antikroppar som fäster sig vid de så kallade mastcellerna i slemhinnorna i näsan, luftrören och ögonen. Mastcellerna innehåller histamin och andra irriterande ämnen som frigörs när du andas in pollen, något som sedan orsakar allergiska symptom.

Så skiljer du på vanlig förkylning och pollenallergi:

Symptom Pollenallergi Förkylning
Näsa och hals Det kliar i näsan, genomskinligt sekret rinner hela tiden från näsan. Näsan rinner och är täppt. Snoret blir ofta tjockare efter några dagar. Lite nysningar och ont i halsen.
Ögon Svullna, kliande, röda, irriterade ögon
Kroppstemperatur Sällan feber Lite feber kan förekomma
Varaktighet Varar i flera veckor och upprepas varje år Går över av sig själv inom loppet av en vecka

 

Luftvägs- och pollenallergi kan också orsaka huvudvärk och trötthet. Många hostar och drabbas av irritation i luftvägarna, vilket kan tyda på allergisk astma. Då SKA du söka läkare.

Läs mer i TV Hälsa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq