En miljon israeler kan ha förlorat jobbet i april pga Coronakrisen

publicerad 19 mars 2020
- av NewsVoice
Jerusalem. Foto: Berthold Werner. Licens: Public Domain
Jerusalem. Foto: Berthold Werner. Licens: Public Domain
Jerusalem. Foto: Berthold Werner. Licens: Public Domain

EKONOMI. Israeliska myndigheter varnar att en halv miljon israeler kan vara arbetslösa vid mars månads slut och så många som 1 miljon i april om coronakrisen fortsätter med oförminskad styrka. Det skriver den Tel Aviv-baserade dagstidningen Haaretz som kan jämföras med svenska Dagens Nyheter.

Riksförsäkringsinstitutets arbetslöshetsavdelning hanterar normalt mellan 17,000-20,000 nya arbetslöshetsförfrågningar per månad, men förväntar sig 400,000 i mars. Uppskattningsvis kommer 500,000 israeler vara helt utan arbete i slutet av månaden, enligt prognoser från det Nationella Försäkringsinstitutet (NII) i Israel och landets finansministerium, skriver Haaretz.

Israel har c:a 8,7 miljoner invånare att jämföra med Sveriges c:a 10 miljoner.

NII-tjänstemän förutspår att arbetslöshetsbetalningarna kommer att öka med mer än sex gånger i slutet av månaden och kosta staten så mycket som 663 miljoner dollar och om den nuvarande situationen fortsätter kan antalet arbetslösa nå upp till 1 miljon personer efter avslutat påsklov i april, enligt finansministeriets prognos.

Prognosen inkluderar inte egenföretagare, ungdomar som anslöt sig till arbetskraften under de senaste sex månaderna och personer över 67 år, som alla inte är berättigade till arbetslöshetsersättning.

NII har hittills mottagit 93,000 nya förfrågningar för mars, från och med onsdagen, och ett ännu större antal avskedade eller med obetald ledighet som registrerade sig vid den israeliska arbetslöshetsförmedlingen.

NII-chefen Uriel Kazum uppskattar att 400,000 personer kommer att vara berättigade till mellan 700-900 miljoner kronor i arbetslöshetsersättning endast i mars. I april är antalet sannolikt mycket högre.

Insatserna för att kontrollera pandemin kommer sannolikt att sätta NII i grova ekonomiska svårigheter, skriver Haaretz.

Läs hela artikeln i Haaretz (engelska)

Text, översättning och sammanställning: NewsVoice | #Covid19GetReal


Så här kan du stötta Newsvoice

 • 2019 låg arbetslösheten i Israel på 3,9 procent (*). Betänk att Israel i förhållande till Sverige har tämligen välutbildad befolkning. Med två miljoner invandrare de senaste 20 åren ligger vi efter helt klart. En miljon av dessa antas förvärvsarbeta framför allt inom service, handel som samt vårdsektorn. Sviktar efterfrågan, drabbas handel- samt servicesektorn först. De stora kedjorna Ica, Coop samt Axfood kommer att klara sig betydligt bättre än egenföretagarna.

  *https://www.globalis.se/Statistik/Arbetsloeshet

 • SVT idag: Förre riksbankstoppen: ”Vd:n för Tredje AP-fonden: ”Arbetslösheten stiger sekund för sekund””

  “Du säger att vi riskerar en depression, vad skulle det innebära?
  – Det är massarbetslöshet, det handlar om arbetslöshet på 20 till 40 procent. Det innebär att det finns väldigt få verksamheter att gå till. Det finns en risk till och med alla dessa pengar som blåses ut att vi får en hyperinflation tillsammans med att vi inte har någon efterfrågan i ekonomin.”

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vd-n-for-tredje-ap-fonden-inte-skadat-nagot-liknande-sedan-efterkrigstiden

  • Ja precis. De ekonomiska lagarna måste för eller senare verka ut, det vet alla och en var.

   Ju mer pengar (i vid mening) som delas ut, ju mer smetas värde på valutan ut över fler antal sedlar eller siffror, tills förtroendet är förbrukat. Det är riskbankens uppgift att försvara förtroendet för valutan samtidig som samma bank producerar allt mer pengar: riksbankerna världen över kan inte hur länge som helst sitta på två stolar och samtidigt upprätta det förtroende som behövs.

   Det blir som att förse barn hemmagjord hallonsaft för att hålla alla lugna och nöjda. När saften börjar ta slut, späder man ut med vatten och karamellfärg och ju mer blask det blir, ju svårare blir det att slå i barnen att det är samma saft, med argumentet att saften har samma röda färg.

   Antigen klarar riksbankerna världen över att hålla efterfrågan uppe genom att puma in astronomiska summer, eller inte… Risken är vi får hyperinflation.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *