Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

En miljon israeler kan ha förlorat jobbet i april pga Coronakrisen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 mars 2020
- NewsVoice redaktion
Jerusalem. Foto: Berthold Werner. Licens: Public Domain
Jerusalem. Foto: Berthold Werner. Licens: Public Domain
Jerusalem. Foto: Berthold Werner. Licens: Public Domain

EKONOMI. Israeliska myndigheter varnar att en halv miljon israeler kan vara arbetslösa vid mars månads slut och så många som 1 miljon i april om coronakrisen fortsätter med oförminskad styrka. Det skriver den Tel Aviv-baserade dagstidningen Haaretz som kan jämföras med svenska Dagens Nyheter.

Riksförsäkringsinstitutets arbetslöshetsavdelning hanterar normalt mellan 17,000-20,000 nya arbetslöshetsförfrågningar per månad, men förväntar sig 400,000 i mars. Uppskattningsvis kommer 500,000 israeler vara helt utan arbete i slutet av månaden, enligt prognoser från det Nationella Försäkringsinstitutet (NII) i Israel och landets finansministerium, skriver Haaretz.

Israel har c:a 8,7 miljoner invånare att jämföra med Sveriges c:a 10 miljoner.

NII-tjänstemän förutspår att arbetslöshetsbetalningarna kommer att öka med mer än sex gånger i slutet av månaden och kosta staten så mycket som 663 miljoner dollar och om den nuvarande situationen fortsätter kan antalet arbetslösa nå upp till 1 miljon personer efter avslutat påsklov i april, enligt finansministeriets prognos.

Prognosen inkluderar inte egenföretagare, ungdomar som anslöt sig till arbetskraften under de senaste sex månaderna och personer över 67 år, som alla inte är berättigade till arbetslöshetsersättning.

NII har hittills mottagit 93,000 nya förfrågningar för mars, från och med onsdagen, och ett ännu större antal avskedade eller med obetald ledighet som registrerade sig vid den israeliska arbetslöshetsförmedlingen.

NII-chefen Uriel Kazum uppskattar att 400,000 personer kommer att vara berättigade till mellan 700-900 miljoner kronor i arbetslöshetsersättning endast i mars. I april är antalet sannolikt mycket högre.

Insatserna för att kontrollera pandemin kommer sannolikt att sätta NII i grova ekonomiska svårigheter, skriver Haaretz.

Läs hela artikeln i Haaretz (engelska)

Text, översättning och sammanställning: NewsVoice | #Covid19GetReal


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq