Israel godkänner att metoder mot terrorister ska spåra coronasmittade

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 mars 2020
- NewsVoice redaktion
Man med cellphone/mobiltelefon. Foto: Darion Queen. Licens: Unsplash.com
Man med cellphone/mobiltelefon. Foto: Darion Queen. Licens: Unsplash.com
Man med mobiltelefon. Foto: Darion Queen. Licens: Unsplash.com

CORONAKRISEN. Nu kommer coronabesluten som kan förändra samhället. En israelisk justitiekansler Avichai Mendelblit har godkänt att cybermetoder som normalt används mot terrorister ska spåra coronasmittade. Premiärminister Benjamin Netanyahu bekräftade detta under lördagen, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

Premiärminister Benjamin Netanyahu tillkännagav under lördagen att Israel försöker använda tekniska medel, som vanligtvis används för att bekämpa terrorism, men nu med syftet att bekämpa spridningen av det nya coronaviruset. Detta sker efter att landet sett att diagnostiserade fall ökat med 50 st bara på en dag.

Säkerhetspolisen i Israel Shin Bet säger att de inte kommer att spåra människor som redan befinner sig i karantän, men går inte närmare inpå hur de ska förhålla sig till de personer som kommit i kontakt med kända coronaviruspatienter.

Tillkännagivandet gjordes som en del av en hel rad av nya direktiv som utfärdats av regeringen, direktiv som förväntas få landet att stoppa spridningen på coronavirusutbrottet.

Strax efter tillkännagivandet godkände justitiekansler Avichai Mendelblit användningen av cybermetoder för att spåra coronapatienters mobiltelefoner. Justitieministeriet uppger att direktivet är lagligt enligt de förordningar som nu införts för att bekämpa viruset.

Premiärministern kallar Covid-19 för en “osynlig fiende” och sa att alla medel ska användas för att bekämpa spridningen av coronaviruset, vilket inkluderar tekniska/digitala metoder och andra medel som man tidigare avstått ifrån att använda på den civila befolkningen.

Enligt Haaretz källor syftar Netanyahu främst på användning av geolokalisering av mobiltelefoner för att positionera hur coronapatienter rör sig i samhället. Positioneringen kan fastställa om dessa personer brutit mot reglerna för en karantän. Vissa andra former av digital övervakning kan också användas.

213 israeler har per den 14-15 mars hittills testat positivt för Covid-19. 165 av fallen är milda, men tusentals har placerats i isolering. Fyra har återhämtat sig. På Västbanken har 38 fall hittills diagnostiserats, uppger Haaretz.

Text: NewsVoice

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *