Sammanfattning av vad experter vet om coronaviruset i Kina

0
874
Dr Bruce Aylward från WHO. Pressfoto
Dr Bruce Aylward från WHO. Pressfoto

Ett team av internationella experter har skickats till Kina av Världshälsoorganisationen för att undersöka situationen med Covid-19. Uppdraget leddes av dr Bruce Aylward från WHO och dr Wannian Liang från Folkrepubliken Kina. Experterna besökte Peking, Wuhan, Shenzhen, Guangzhou och Chengdu.

Text: TV Hälsa | Bild: dr Bruce Aylward från WHO. Pressfoto.

I uppdraget deltog 25 nationella och internationella experter från Kina, Tyskland, Japan, Korea, Nigeria, Ryssland, Singapore, USA och Världshälsoorganisationen (WHO).  Uppdraget genomfördes under en 9-dagarsperiod 16-24 februari 2020.

Sammanfattning av fakta om Covid

De flesta av de 2055 smittade sjukhusarbetarna smittades antingen hemma eller i den tidiga fasen av utbrottet i Wuhan när sjukhusets skyddsåtgärder ännu inte hade höjts. Den mesta av spridningen skedde inom familjer som hade nära kontakt med en infekterad person. Överföring i luften över långa avstånd är alltså inte en av orsakerna till spridning.

Provinsen Hubei, vars huvudstad är Wuhan, hade under perioden 65,596 smittade personer. Totalt skickades 40,000 anställda till Hubei från andra provinser för att bekämpa epidemin. 45 sjukhus i Wuhan sköter Covid-patienter, varav 6 är för patienter i kritiskt tillstånd och 39 tar hand om allvarligt sjuka patienter och för smittade personer över 65 år.

Två provisoriska sjukhus med 2600 bäddar byggdes på kort tid. 80% av de smittade hade milda symptom. För dessa hade 10 tillfälliga sjukhus inrättats i gymnastiksalar och utställningshallar.

5% av människor som har diagnostiseras med Covid har behövt artificiell andning. Ytterligare 15% har behövt andas in syrgas över en längre period. Återhämtningsperioden har varit i genomsnitt…

Läs hela artikel i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice


  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här