Slutet nära för stridsflygplan med piloter enligt Elon Musk

publicerad 15 mars 2020
- Sara Kalar
SpaceX. Foto: SpaceX Imagery. Licens: Pixabay.com

Förra veckan kom miljardären, innovatören och SpaceX grundaren Elon Musk med ett för det amerikanska flygvapnet kontroversiellt uttalande. Stridsflygplanens era är över. Framtiden tillhör istället krigföring med drönare, menade Musk.

Text: Sara Kalar | SpaceX. Foto: SpaceX Imagery. Licens: Pixabay.com

John C Thomson III. Licens: Wikimedia Commons
John C Thomson III. Licens: Wikimedia Commons

Under Air Force Associations Air Warfare Symposium, fick Elon Musk frågan av generalmajoren John Thomson om Elon hade några innovativa ideér om hur flygvapnet kunde revolutioneras. Han besvarade frågan med att säga att jaktplanets era är slut. Det är drönarkrigföring som gäller och framtiden tillhör drönare, berättade Elon för åhörarna.

“Det är inte så att jag vill ha framtiden på det sättet, det är precis vad framtiden kommer att bli. … stridsflygtiden är över.”

Thomson som leder Space and Missile Systems Center, svarade med att lyfta fram SpaceX tidiga misslyckanden. Han påpekade bristerna och faran med enbart obemannad teknik.  Air Force och militären har under många år haft diskussioner om huruvida framtiden ligger hos bemannad- eller obemannad krigföring under årtionden.  Miljardärens svar på frågan var alltså på intet sätt originellt, enligt Defense News.

Musk uppmuntrade istället framtida piloter att studera fysik och datorteknologi. Enligt honom skulle AI mest sannolikt vara den mest transformativa tekniken under de kommande fem åren.

Elon Musk kan ha fel – stridsflygplan behövs mer än någonsin

Douglas Birkey, verkställande direktör för Mitchell Institute for Aerospace Studies skrev i en artikel för Defense News att Elon Musk har helt fel. Även om tekniken har gått framåt kommer flygvapnet med sina bemannade stridsflygplan att vara kvar under en lång tid framöver.

Anledningen till att Musk har fel menar Birkey, har att göra med den tredimensionella manövreringen med hastigheter som överstiger ljudhastigheten på ett dynamiskt slagfält. Denna manövrering och annat som hör till, bemästras endast av mycket kvalificerade stridspiloter. Han var inte heller sen med att påminna om dödsfallen efter att obemannade Tesla-bilar med autopilot orsakat flera dödsfall.

Stridsflyg är det viktigaste försvaret en nation har, enligt Birkey. Varken fartyg, soldater eller rymd- och cyberanläggningar kan överleva utan stridsflygplanens skydd.

Elon Musk vill ha Star Treks ‘Starfleet’

Något som inte heller gick obemärkt förbi, var Elon Musk dubbla uppmaning till Air Force, att se till att få Space Force att efterlikna Starfleet, en rymdorganisation ursprungligen skapad av författaren bakom kultserien Star Trek. Syftet med Starfleet var att utforska rymden, samt skapa och bevara nya- och gamla allianser med utomjordiska raser. Allt genom olika diplomatiska fredliga uppdrag.

Space Force skapades den 20 december 2019 och är den sjätte grenen av den amerikanska militären vilken faller under regin av US Air Force.

Spaceforce och Starfleet logos
Spaceforce och Starfleet logos

När Donald Trump avslöjade under början på året, den nya logotypen för Space Force, blev det för mycket för vissa personer. Trots att den bygger på den tidigare logotypen för Air Force Space Command, var likheten för stor för att inte förolämpa Star Trek-fans världen över. Kritiken lät inte vänta på sig.

“Star Treks” universum, skriver George Takei för Washington Post, “har alltid gett en hoppfull, nästan utopisk vision av mänskligheten, där vi äntligen har lärt oss att avsätta saker som rasfördomar och ojämlikhet mellan könen, och att vi alla arbetar tillsammans för ett gemensamt syfte och uppdrag. Pengar tillhör det förflutna eftersom ingen längre har materiella behov och vi har förenat stora delar av galaxen i en fredlig organisation av suveräna världar.”

Det var just denna framtidsvision som Elon Musk uppmanade Space Force att sträva efter.

Vi måste få Starfleet att hända,” sade han och återigen drog han till sig publikens applåder. ”Vi vill ha riktigt stora rymdskepp som kan gå långt.”

“Det är en science-fiction framtid allmänheten vill ha och tänker på när de hör Space Force. Det är den framtiden man vill ha och helst under sin livstid”, sa Elon Musk.

Text: Sara Kalar

Relaterat

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Elon Musk är en helt binär människo-typus: för honom existerar endast ettor och nollor. En spelare, helst med skyhöga insatser. Naturligtvis lockar det en stor publik.
  Var det första april förra året, som han gick ut med att Tesla Company hade gjort konkurs? Eller något liknande. Det var i a f inte sant, fast det enligt analytiker (som det ju heter) och vanliga människor klingade trovärdigt. Och många höll tummarna och hoppades på att hans “skämt” vore helt korrekt.

  “Slutet nära för bemannade stridsflygplan” säger alltså affärsmannen Musk. Så hette det redan 1957 i en engelsk vitbok, som därför rekommenderade drastiska neddragningar i RAF:s framtida jaktflygplans bestånd och utveckling. Robot-utveckling borde därför prioriteras, hävdade Duncan Sandy, vitbokens ansvarige politiker. I viss mån skedde det också, till de flesta bedömares stora förtret. Robotar har förstås utvecklats i stor omfattning, men på dessa mer än sextio år som förflutit, har nya bemannade flygplan tagits fram i strid ström, trots allt. Det har även UAV:er (Unmanned Aerial Vehicle) gjort. Det har smittat av sig på en annan förgrening av farkoster som kallas “drönare”, vilka ju även har gjort succé bland allmänheten. Utan optronikens fantastiska utveckling via militär teknologi, skulle det nog inte blivit så här.

  Agenda 2030, som uppenbarligen förbereds intensivt just nu inom den djupa staten och med en utrullningssträcka på 10 år, måste väl komma att påverka det som diskuterats ovan. Med en enda omnipotent Världsregering och klotets invånarantal reducerade till någon miljard, så behövs väl inget omfattande krigsmaskineri och således inga bemannade stridsflygplan.
  Det blir naturligtvis ett övervakningssamhälle av stora mått, något som vi klart och tydligt har kunnat se växa fram med egna ögon.
  Den eviga freden har då gjort sitt intåg enligt en gammal utsaga och för de andra återstår …….. .

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *