Alla laxätare med intresse för hälsa borde ta en time out

publicerad 10 april 2020
- TV Hälsa
Christer Nilsson - Foto: Johan Arvidsson

DEBATT. Barn och ungdomar serveras förgiftad mat. All lax som säljs och äts är odlad lax från Norge och Nordatlanten och den är förgiftad. Med vad? Dioxiner och dioxinliknande PCB, det förbjudna konserveringsmedlet Ethoxyquin, sjölöss, pancreassjuklighet och infektiös laxanemi-virus.

Text: Christer Nilsson, medicinhistoriker

Är det farligt? Ja, säger EU:s tillsynsmyndighet, EFSA, och sänkte drastiskt i november 2018 gränsvärdet för dioxiner och dl PCB från 14 piktogram per kilo kroppsvikt till 2 piktogram.

Ja, det är farligt, säger tre oberoende forskare i biokemi vid Bergens universitetssjukhus – Björn Bolann, Anne-Lise Björke Monsen och toxikologen Jerome Ruzzin. Laxen i dag innehåller 6,1 piktogram.

De varnar särskilt barn och ungdomar för laxen som har negativ inverkan på hjärnans utveckling och kan associeras med autism, adhd och minskad IQ.

Man varnar också särskilt män (försämrade spermier) och kvinnor i fertil ålder och alldeles särskilt då gravida kvinnor för att äta av laxen.

Läs hela artikeln och se dokumentärfilm på TV Hälsa


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Gräsligt hemskt! Har inte ätit lax på flera år. Förgiftandet av vår miljö måste upphöra NU!!

 • Denna förgiftade vara fortsätter att säljas år efter år av våra “livsmedel”s affärer.
  Och denna sjukdom sprider sig till det vilda beståndet och vem vet till hur många olika fiskar och andra livsbetingelser detta påverkar i våra hav ?
  De förekommer i Kanada och Chile också, vad jag sett på internet.
  Det är som ett Corona-virus för havslevande varelser.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *