Det militära “Älvsjö sjukhus” på Stockholmsmässan har ännu inte tagits i bruk

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 april 2020
- NewsVoice redaktion
Fältsjukhus för Covid-19-patienter på Stockholmsmässan april 2020. Foto: Försvarsmakten
Fältsjukhus för Covid-19-patienter på Stockholmsmässan april 2020. Foto: Försvarsmakten
Fältsjukhus för Covid-19-patienter på Stockholmsmässan april 2020. Foto: Försvarsmakten

NewsVoice kontaktade Region Stockholm och frågade om det militära fältsjukhus som installerats på Stockholmsmässan används, en anläggning som togs i bruk den 6 april. Svaret är att inga patienter ännu tagits dit i avvaktan på att behovet uppstår.

“Älvsjö sjukhus står klart för att kunna ta emot de första patienterna vilket gör att det snabbt kan tas i bruk så snart behov uppstår. Öppningen av Älvsjö sjukhus för de första patienterna sker så snart behovet uppstår, men eftersom det för närvarande finns gott om vårdplatser vid Region Stockholms ordinarie akutsjukhus är det ännu inte aktuellt.”  – Pressekreterare, Region Stockholm

På frågan om var Covid-19-patienter tas emot i Stockholmsregionen löd svaret att samtliga sjukhus inom regionen tar emot Covid-19-patienter. Alla sjukhus är alltså inblandade i vården av de allvarliga Covid-19-fallen.

I bilden ovan upprättar soldater ur 26:e Hemvärnsbataljonen (Järvabataljonen) en sjukhussal i Älvsjömässans hallar. Järvabataljonens uppgift på Älvsjömässan är bland annat att bereda sängar för 600 sjukvårdsplatser utöver de intensivvårdsplatser som upprättas för att möta pandemins stundande peak, skriver Försvarsmakten.

Öppningen av Älvsjö sjukhus för de första patienterna sker alltså om behovet uppstår, men närvarande finns det gott om vårdplatser vid Region Stockholms ordinarie akutsjukhus, skriver Region Stockholm.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Uppföljning: Dyrt fältsjukhus för corona i Stockholm rivs – tog inte emot en enda patient

  “Det stora fältsjukhus för corona-sjuka som i mars uppfördes i Stockholmsmässans lokaler ska nu rivas – utan att ha tagit emot en enda patient. Samtidigt rapporteras hur äldre covid-19-sjuka lämnas att dö på äldreboenden utan att få komma till sjukhus. Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson förklarar att han ”är glad och stolt” över hur corona-vården hanterats.”

  https://samnytt.se/dyrt-faltsjukhus-for-corona-i-stockholm-rivs-tog-inte-emot-en-enda-patient/

 • Men visst får väl det här – att det inte fyllts upp – anses vara positivt. Mitt i medias frossande i falsk dödsstatistik, överfyllda bårhus och “inga liksäckar till Uppsala”.

 • Har gått förbi Älvsjömässan några gånger sen den påstods användas som fältsjukhus och har inte kunnat se nån som helst aktivitet. Till saken hör att detta område är rätt stort så det betyder ju inte att det inte finns på riktigt. Ska nog ta mig en närmare titt vid tillfälle. Men jag är övertygad om att hela den här historien bara är en världsvid övning som så mycket annat har visat sig vara.

 • Finns nog anledning att utveckla andra tester för att få bukt med denna pandemi.
  Kanske ett “instant IQ-test” att tillämpas i politiken och i samhällets ledande befattningar skulle få smittan att vika snabbare. Eventuellt kunde något lackmuspapper med reagens för korruption vara ett komplement i testkittet.

  LeifB

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *