Det militära “Älvsjö sjukhus” på Stockholmsmässan har ännu inte tagits i bruk

publicerad 13 april 2020
- av NewsVoice
Fältsjukhus för Covid-19-patienter på Stockholmsmässan april 2020. Foto: Försvarsmakten
Fältsjukhus för Covid-19-patienter på Stockholmsmässan april 2020. Foto: Försvarsmakten
Fältsjukhus för Covid-19-patienter på Stockholmsmässan april 2020. Foto: Försvarsmakten

NewsVoice kontaktade Region Stockholm och frågade om det militära fältsjukhus som installerats på Stockholmsmässan används, en anläggning som togs i bruk den 6 april. Svaret är att inga patienter ännu tagits dit i avvaktan på att behovet uppstår.

“Älvsjö sjukhus står klart för att kunna ta emot de första patienterna vilket gör att det snabbt kan tas i bruk så snart behov uppstår. Öppningen av Älvsjö sjukhus för de första patienterna sker så snart behovet uppstår, men eftersom det för närvarande finns gott om vårdplatser vid Region Stockholms ordinarie akutsjukhus är det ännu inte aktuellt.”  – Pressekreterare, Region Stockholm

På frågan om var Covid-19-patienter tas emot i Stockholmsregionen löd svaret att samtliga sjukhus inom regionen tar emot Covid-19-patienter. Alla sjukhus är alltså inblandade i vården av de allvarliga Covid-19-fallen.

I bilden ovan upprättar soldater ur 26:e Hemvärnsbataljonen (Järvabataljonen) en sjukhussal i Älvsjömässans hallar. Järvabataljonens uppgift på Älvsjömässan är bland annat att bereda sängar för 600 sjukvårdsplatser utöver de intensivvårdsplatser som upprättas för att möta pandemins stundande peak, skriver Försvarsmakten.

Öppningen av Älvsjö sjukhus för de första patienterna sker alltså om behovet uppstår, men närvarande finns det gott om vårdplatser vid Region Stockholms ordinarie akutsjukhus, skriver Region Stockholm.

Text: NewsVoice