Antarktis låg närmare ekvatorn – SVT missar fakta igen

3
Tege Tornvall, eget verk
Tege Tornvall, eget verk

DEBATT. Nyligen rapporterade SVT Rapport om att rester av 90 miljoner år gammal regnskog har hittats under istäcket på östra Antarktis. Reportaget påstod att regnskogen växte nära Sydpolen och att det kan bevisa högre värme där.

Text: Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans

Men reportaget missade att dagens Antarktis inte fanns för 90 miljoner år sedan. Då sträckte sig kontinenten längre mot den varma ekvatorn. Där är det nästan alltid varmt. Stora temperaturväxlingar sker närmare polerna i norr och söder.

Istäcket på Antarktis började bildas för 34 miljoner år sedan. Då hade kontinentens yta minskat och samlats kring Sydpolen – utan regnskogar.

Nu är Antarktis Jordens kallaste, torraste och blåsigaste kontinent. En livsfientlig isöken. Av totalt 14 miljoner kvadratkilometer täcks 13,5 av ett ända upp till drygt 4,5 km tjockt istäcke. Sydpolen ligger under 2,84 km tjock is. Uppe på isen är årsmedeltemperaturen under 50 minusgrader.

Bara längs kusterna i havsnivå kan det på sommaren bli enstaka grader varmt, särskilt i väster längs med en tektonisk spricka med värme och vulkanisk aktivitet underifrån. Västra Antarktis fortsätter i en halvö som är en utlöpare av den sydamerikanska bergskedjan Anderna.

Arktis. Illustration: Tege Tornvall
Arktis. Illustration: Tege Tornvall

Flertalet besökare till Antarktis kommer till den norra delen av denna halvö – med närmare 300 mil söderut till Sydpolen. Det motsvarar avståndet från Stockholm till Nordpolen. När vi har vinter har Antarktis sommar. Då är plusgrader normala vid halvöns nordspets.

Men det får vi inte höra när svenska media rapporterar om värme i Antarktis.

Text: Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Mats Jangdal
12 april 2020 kl 20:55

Tack Tege!
Jag reagerade också på SVTs påstående, men orkade inte kolla fakta och skriva en upplysande artikel.
Förvånad att inte fler reagerat och instämt med dig.

Tege Tornvall
Tege Tornvall
Gäst
Reply to  Mats Jangdal
15 april 2020 kl 12:34

Det är nog få som har klart för sig hur kontinenterna rört sig över tid. Tektonik är en de främsta faktorer som påverkar klimatet – och tycks helt förbisedd i IPCC:s och alarmisternas argumentation. Också nästan omöjlig att datormodellera. De utelämnar allt som inte kan modelleras och förväxlar modellering med vetenskap.

Tege Tornvall
Tege Tornvall
Gäst
11 april 2020 kl 09:43

OBS! Bilden är inte min utan lånad.