Antarktis låg närmare ekvatorn – SVT missar fakta igen

7
Tege Tornvall, eget verk
Tege Tornvall, eget verk

DEBATT. Nyligen rapporterade SVT Rapport om att rester av 90 miljoner år gammal regnskog har hittats under istäcket på östra Antarktis. Reportaget påstod att regnskogen växte nära Sydpolen och att det kan bevisa högre värme där.

Text: Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans

Men reportaget missade att dagens Antarktis inte fanns för 90 miljoner år sedan. Då sträckte sig kontinenten längre mot den varma ekvatorn. Där är det nästan alltid varmt. Stora temperaturväxlingar sker närmare polerna i norr och söder.

Istäcket på Antarktis började bildas för 34 miljoner år sedan. Då hade kontinentens yta minskat och samlats kring Sydpolen – utan regnskogar.

Nu är Antarktis Jordens kallaste, torraste och blåsigaste kontinent. En livsfientlig isöken. Av totalt 14 miljoner kvadratkilometer täcks 13,5 av ett ända upp till drygt 4,5 km tjockt istäcke. Sydpolen ligger under 2,84 km tjock is. Uppe på isen är årsmedeltemperaturen under 50 minusgrader.

Bara längs kusterna i havsnivå kan det på sommaren bli enstaka grader varmt, särskilt i väster längs med en tektonisk spricka med värme och vulkanisk aktivitet underifrån. Västra Antarktis fortsätter i en halvö som är en utlöpare av den sydamerikanska bergskedjan Anderna.

Arktis. Illustration: Tege Tornvall
Arktis. Illustration: Tege Tornvall

Flertalet besökare till Antarktis kommer till den norra delen av denna halvö – med närmare 300 mil söderut till Sydpolen. Det motsvarar avståndet från Stockholm till Nordpolen. När vi har vinter har Antarktis sommar. Då är plusgrader normala vid halvöns nordspets.

Men det får vi inte höra när svenska media rapporterar om värme i Antarktis.

Text: Tege Tornvall, redaktör för nätverket Klimatsans

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
petergrfstrm
petergrfstrm
Gäst
10 oktober 2022 kl 11:01

Jag reagerade likadant som Tege men den globala uppvärmningen försvinner inte för att public service gör bort sig.
Och Teges ständiga återgivande av annan missvisande kritik mot klimatvetenskapen rättfärdigas inte av det.
Både regimmedierna och altmedierna sprider felaktigheter.

Fredrik Eriksson
Reply to  petergrfstrm
11 oktober 2022 kl 10:11

Klimatvetenskapen är en goibalistisk dimridå.
Koldioxidutsläpp är en naturlig del av agendan att minska den ger naturligtvis högre media temperatur. Vilket tillsammans ger effekten av en förhöjd temperatur istället för tvärtom.
Bluffen går lätt att genomskåda.

Det är bara att hålla andan i 20 sekunder så har du räddat några människor.

SasjaL
Gäst
9 oktober 2022 kl 13:43

Med i bilden finns att Antarktis och Australien en gång satt ihop, med rikt växt- och djurliv. ‘Resterna’ finner vi idag i Australien. Något som beskrevs i ett tv-program på TV10 förra året.

Last edited 3 månader sedan by SasjaL
Mats Jangdal
12 april 2020 kl 20:55

Tack Tege!
Jag reagerade också på SVTs påstående, men orkade inte kolla fakta och skriva en upplysande artikel.
Förvånad att inte fler reagerat och instämt med dig.

Tege Tornvall
Tege Tornvall
Gäst
Reply to  Mats Jangdal
15 april 2020 kl 12:34

Det är nog få som har klart för sig hur kontinenterna rört sig över tid. Tektonik är en de främsta faktorer som påverkar klimatet – och tycks helt förbisedd i IPCC:s och alarmisternas argumentation. Också nästan omöjlig att datormodellera. De utelämnar allt som inte kan modelleras och förväxlar modellering med vetenskap.

Jan Rosbäck
Jan Rosbäck
Gäst
Reply to  Tege Tornvall
10 oktober 2022 kl 16:31

Klimatalarmister får skillnader mellan sommar och vinter att framstå som något vi kan påverka, så den nivån av diskussion hör ju hemma i fantasivärlden. Att scientister kan påverka vädret är rätt välkänt idag men klimat och väder är ju inte riktigt samma sak även om de beskriver samma fenomen. Sedan kan man ju börja titta på en beskrivning av planeten där tektonik beror på en radiell expansion. https://www.youtube.com/watch?v=xJ3nTskULX8

Tege Tornvall
Tege Tornvall
Gäst
11 april 2020 kl 09:43

OBS! Bilden är inte min utan lånad.