Giulio Meotti: Coronaviruset och Kinas stora mörkläggning

publicerad 23 april 2020
- av Gatestone Institute
Covid-19 i Kina. Foto: Max Anderson. Licens: Unsplash.com
Covid-19 i Kina. Foto: Max Anderson. Licens: Unsplash.com
Covid-19 i Kina. Foto: Max Anderson. Licens: Unsplash.com

CORONAKRISEN. “Det här är en av de värsta mörkläggningarna i mänsklighetens historia, och nu står världen inför en global pandemi”, sa Rep. Michael T. McCaul, republikansk medlem i House Foreign Affairs Committee, innan USA:s underrättelsetjänst fastslog, i en hemligstämplad rapport till Vita Huset, att Kina har dolt ursprunget och omfattningen av det katastrofala globala coronavirusutbrottet.

Text: Giulio Meotti, kulturredaktör på Il Foglio, är en italiensk journalist och författare | Artiklen har tidigare publicerats på Gatestone-institutets hemsida

Det kinesiska kommunistpartiets “felaktiga gärning har orsakat en global smitta som har dödat tusentals”, skrev kardinal Charles Maung Bo, ordförande i Federation of Asian Bishops’ Conferences den 1 april. “När vi undersöker skadan som orsakats i tusentals liv runtom i världen måste vi fråga vem som bär ansvaret.”

“(…) det finns en regering som bär det primära ansvaret för vad man har gjort och vad man inte har gjort, och det är kinesiska Kommunistpartiets regim i Beijing. Låt mig vara tydlig – det är kommunistpartiet som har burit ansvaret, inte Kinas folk (…) Lögner och propaganda har satt miljontals liv runtom i världen i fara (…) På senare år har vi sett ett intensivt tillslag mot uttrycksfriheten i Kina. Advokater, bloggare, oliktänkande aktivister från allmänheten har radats upp och sedan försvunnit.”

En annan person har precis försvunnit: Ai Fen, en kinesisk läkare som var chef för akutavdelningen på Wuhans centrala sjukhus, hade jobbat med den bortgångne dr Li Wenliang. Ai, som hävdade att hennes chefer hade tystat ner hennes tidiga varningar om coronaviruset, verkar ha gått upp i rök. Enligt 60 Minutes Australia är det okänt var hon befinner sig. Journalisterna som såg vad som hände i Wuhan har också försvunnit. Caixin Global rapporterade att laboratorierna som sekvensbestämde coronaviruset i december hade blivit beordrade av kinesiska tjänstemän att lämna över eller förstöra prover och låta bli att offentliggöra sina fynd. “Om jag hade vetat vad som skulle hända så hade jag inte brytt mig om konsekvenserna, jag hade pratat om det med vem som helst närhelst det gick”, sa Ai Fen i en intervju i mars. Det var hennes sista offentliga uttalande.

Men det finns inga uppgifter överhuvudtaget om hur denna pandemi började. Marknad? En grotta full av fladdermöss? Myrkottar? Eller ett biovapenlabb? Inga utländska läkare, journalister, analytiker eller internationella åskådare är på plats i Wuhan. Om viruset härstammar på en marknad eller i en grotta, varför gick då Kina så långt för att tysta ner allt? Varför gav då Beijing order till kinesiska forskare att förstöra bevis med kopplingar till viruset? Varför hävdar kinesiska tjänstemän då att amerikanska soldater tog med sig viruset till Wuhan? Varför är det då en skandal att en amerikansk president kallar ett virus med ursprung i Kina för ett “kinesiskt virus“?

Vem meddelade den 11 januari att marknaden i Wuhan var ursprunget för denna epidemi? Den kinesiska regimen. Det upptäcktes senare att det första kända fallet av coronavirus kan spåras tillbaka till den 17 november 2019.

Samma kinesiska regim hävdade senare att detta coronavirus “kanske inte härstammar från Kina”. Vilken respekterad forskare eller institution kan nu lita på något som kommer från Kina?

Många ledande forskare har avfärdat att Covid-19-viruset ska ha varit en framställd patogen. Denna slutsats verkar vara baserad på det faktum att Wuhan har två stora virusforskningslabb: Wuhan Center for Disease Control and Prevention, som tydligen ligger bara någon kilometer ifrån marknaden, och Wuhan Institute of Virology, ett labb med biosäkerhetsnivå 4 (BSL-4), som hanterar världens dödligaste patogener och ligger bara 11 kilometer ifrån marknaden. Detta avfärdades omedelbart och med eftertryck som en “konspirationsteori“.

Dessa forskare hävdar att viruset troligen fanns bland vilda djur innan det spreds till människor, möjligen via en marknad i Wuhan. De hävdar att de genom genetisk sekvensering har identifierat förövaren av Covid-19 som en fladdermus. Slut på historien? Vetenskapen börjar tack och lov med att ställa frågorna och sedan leta efter svaren.

Det verkar som att fladdermöss inte såldes på marknaden i Wuhan. The Lancet noterade i en studie från januari att det första fallet av Covid-19 inte hade någon koppling till marknaden. The Lancets essä, författad av kinesiska forskare från flera institutioner, förklarade att 13 av de första 41 fallen inte hade någon koppling till marknaden. “Det är ett stort antal, 13, utan koppling”, kommenterade Daniel Lucey, specialist på smittsamma sjukdomar vid Georgetown University. Så hur började epidemin?

“Nu verkar det uppenbart att skaldjursmarknaden inte är det enda ursprunget till viruset, men ska jag vara ärlig så vet vi fortfarande inte var viruset kommer ifrån”, noterar Bin Cao, lungspecialist på Capital Medical University, och korresponderande författare av artikeln i The Lancet.

USA:s statssekreterare Mike Pompeo har sagt att Kinas Kommunistparti undanhåller information om coronaviruset.

Om vi inte vet så är det nödvändigt att vara öppen för alla möjligheter.

“Mindre än 300 meter ifrån skaldjursmarknaden ligger Wuhanfilialen av Chinese Center for Disease Control and Prevention” skrev David Ignatius från Washington Post.

“Forskare från denna anläggning och det närliggande Wuhan Institute of Virology har publicerat artiklar om att samla coronavirus från fladdermöss från hela Kina för att studera och förhindra framtida sjukdomar. Har ett sådant provexemplar läckt, eller har farligt avfall placerats på ett ställe där det kunde spridas?”

“Att samla virus” utesluter inte möjligheten för ett “läckt virus”. Än värre är att om Kina inte kan skydda sina labb så behöver det hållas ansvarigt för den förödande globala skadan.

“Experter vet att det nya coronaviruset inte är ett biovapen. De har delade åsikter om huruvida det kan ha läckt från ett forskningslabb”, konstaterade The Bulletin of the Atomic Scientists.

Professor Richard Ebright från Rutgers University’s Waksman Institute of Microbiology , och framstående biosäkerhetsexpert, höll med om Nature Medicine-författarnas argument om att coronaviruset inte har manipulerats av människor. Men Ebright tror inte det är möjligt att Covid-19 började som en ofrivillig läcka från ett labb, såsom ett av de två som ligger i Wuhan, som man vet har studerat virus hos fladdermöss:

“Virussamling eller djurinfektion med ett virus som har överföringsegenskaperna för utbrottviruset skulle utgöra en väsentlig risk för smitta hos en labbarbetare, och från labbarbetaren till allmänheten.”

Ebright har också hävdat att coronavirus hos fladdermöss studeras i Wuhan på biosäkerhetsnivå 2, “vilket enbart ger minimalt skydd” jämfört med det högsta BSL-4.

“Vi vet inte vad som hände, men det finns många anledningar att tro att det faktiskt var något slags släpp”, sa Kinaexperten Gordon Chang till Die Weltwoche.

“Ingen har kunnat studera det. Hur kan man säga att det inte är ett släpp från labbet om man inte kan besöka labbet? Istället har vi sett Beijing göra sitt bästa för att hindra virologer och epidemiologer från att faktiskt åka till Wuhan. Världshälsoorganisationens team åkte till Wuhan i ungefär en halv dag med bara en del av teamet.”

Det är ett annat stort problem. Den potentiella huvudutredaren för Wuhans ursprung, Världshälsoorganisationen, anklagas nu för att vara “Kinas medbrottsling i coronaviruset“. Så sent som den 14 januari citerade WHO kinesiska sjukvårdare som hävdat att det inte funnits några mänskliga spridningar av coronaviruset i landet ännu.

Kina utgör en biosäkerhetsrisk för hela planeten. Ett år innan det första coronavirusfallet identifierades i Wuhan stoppade amerikanska tull- och gränstjänstemän vid Detroit Metro Airport en kinesisk biolog med tre provrör märkta “antikroppar” i bagaget. Enligt en oklassificerad taktisk underrättelserapport som Yahoo News kommit över:

“En inspektion av skriften på provrören och den angivna mottagaren ledde tullpersonalen att tro att materialen i provrören skulle kunna vara Middle East Respiratory Syndrome (MERS) och Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS).”

Varför fraktar Kina farliga virus från början?

Enligt Yanzhong Huang, högt uppsatt inom global hälsa vid rådet för yttre förbindelser:

Säkerhetsöverträdelse vid Chinese Center for Disease Control and Prevention-labbet tros ha orsakat fyra misstänkta SARS-fall, inklusive ett dödsfall, i Beijing 2004. En liknande olycka drabbade 65 labbarbetare vid Lanzhou Veterinary Research Institute som smittades av brucellos i december 2019. I januari 2020 dömdes en erkänd kinesisk forskare, Li Ning, till 12 års fängelse för att ha sålt experimentella djur till lokala marknader.”

I februari skrev Botao Xiao och Lei Xiao från Guangzhous South China University of Technology i ett forskningsarbete:

“Utöver ursprunget till naturlig rekombination och mellanvärd har troligen det dödliga coronaviruset sitt ursprung i ett laboratorium i Wuhan. Säkerhetsnivån kan behöva förstärkas i bioskadliga laboratorier med hög risk.”

Xiao sa senare till Wall Street Journal att han hade dragit tillbaka arbetet eftersom det “inte stöttades av direkta bevis”.

Kinesiska labbmisstag har inträffat förut. År 2010 publicerade forskare följande som ett faktum: “Det mest berömda fallet av en frisläppt laboratoriestam är det återkommande H1N1-influensa-A-viruset som först påträffades i Kina i maj 1977 och i Ryssland kort därefter.” Viruset kan ha kommit ifrån labbet som försökte framställa ett vaccin som svar på USA:s varning för svininfluensapandemin.

År 1999 avslöjade den högst uppsatta avhopparen i USA från det sovjetiska biologiska krigföringsprogrammet, Ken Alibek, att sovjetiska tjänstemän konstaterade att Kina hade drabbats av en allvarlig olycka vid en av sina hemliga biologiska anläggningar, något som förorsakade två stora feberepidemier som drabbade Kina i slutet av 1980-talet. “Våra analytiker”, menade Alibek i sin bok, Biohazard, “konstaterade att de orsakades av en olycka i ett labb där kinesiska forskare gjorde vapen av virala sjukdomar.”

År 2004 avslöjade Världshälsoorganisationen att det senaste utbrottet av SARS (severe acute respiratory syndrome) i Kina hade kopplingar till två forskare som arbetade med viruset på ett labb i Beijing. WHO fördömde Kinas brist på säkerhetsrutiner, och chefen för Center for Disease Control and Prevention, Li Liming, avgick. Tidningen Science konstaterade också att “för tredje gången på under ett år verkar ett utbrott av SARS ha orsakats av ett fel i laboratorieförvaringen.”

Dessutom, för tre år sedan, när Kina öppnade labbet i Wuhan, sa Tim Trevan, biosäkerhetsspecialist från Maryland, till Nature att han var orolig för byggnadens säkerhet eftersom “strukturer där alla känner sig fria att tala och informationsöppenhet är viktigt”. Yttrandefrihet och informationsöppenhet: precis det som den kinesiska regimen kämpade emot i december och januari.

En kinesisk video om en forskare i Wuhan, Tian Junhua, som släpptes några veckor innan utbrottet i Wuhan, visar kinesiska forskare som hanterar fladdermöss med virus. I videon (som producerats av China Science Communication, drivet av China Association for Science and Technology), säger Tian:

“Jag är ingen läkare, men jag jobbar för att bota och rädda människor (…) Jag är ingen soldat, men jag arbetar för att skydda en osynlig nationell försvarsgräns.”

Tian ska också ha sagt:

“Jag kan känna rädslan: Rädsla för smitta och rädsla för att gå vilse. På grund av rädslan är varje steg jag tar extremt försiktigt. Ju räddare jag känner mig, desto noggrannare är jag med varje detalj. För processen med att hitta virusen är också tillfället då man som enklast exponeras för dem. Jag hoppas att dessa virusprover enbart kommer att bevaras för forskning och aldrig användas i verkliga livet.”

I en månad gjorde det kinesiska Kommunistpartiet, istället för att bekämpa smittan, allt i deras makt för att censurera all information om Covid-19-utbrottet. Efter att president Xi Jinping förklarade “ett folkkrig” mot epidemin den 20 januari hanterade kinesisk säkerhetstjänst 5 111 fall av “fabricerande och medvetet spridande av falsk och skadlig information”. Kinesiska människorättsförsvarare dokumenterade flera typer av straff, inklusive häktande, försvinnande, böter, förhör, påtvingade erkännanden och “utbildande tillrättavisande”.

Efter det ljög Kina om den riktiga dödssiffran. Det finns fotografier på långa rader av uppstaplade urnor som välkomnar familjemedlemmar till de döda på begravningsbyråer i Wuhan. Utanför en begravningsbyrå levererade lastbilar 2 500 urnor. Enligt kinesiska officiella siffror har 2 584 personer i Wuhan dött av Covid-19. Enligt en analys av Radio Free Asia delade sju begravningsbyråer i Wuhan ut 500 urnor innehållande kvarlevor vardera i 12 dagar, från den 23 mars till den traditionella gravsopningsfestivalen den 5 april, något som skulle indikera 42 000 urnor, eller tio gånger så många som den officiella siffran.

I februari rapporterades det att Wuhans krematorier arbetade dygnet runt för att hantera den stora ökningen av smittade kroppar. Wuhans tjänstemän pressar tydligen offrens släktingar till att begrava de döda “snabbt och diskret“.

“Naturliga virus” utesluter inte nedfall från ett labb där patogener samlas och studeras. Nature Medicine-författarna “lämnar oss där vi var förut: med en grund för att utesluta [ett coronavirus från] en laboratoriekonstruktion, men ingen grund för att utesluta en laboratorieolycka”, kommenterade professor Ebright.

“Det må pågå en livlig debatt om vilket center det är, men vid det här laget verkar det omöjligt att förneka att ett center har varit direkt engagerat i forskning om virus, även om det inte ägnat sig åt att skapa ett virus.” skrev fader Renzo Milanese, katolsk missionär i Hongkong.

“Med andra ord, viruset spred sig tidigt från ett forskningscentrum i Wuhan. Än viktigare är att det inte heller råder något tvivel om att myndigheterna kände till faran med viruset, att de inte informerade någon och att de försökte hålla dessa fakta hemliga.”

Den amerikanske senatorn Josh Hawley har introducerat en resolution som uppmanat till en internationell utredning av Kinas hantering av virusspridningen. Enligt Hawley:

“Det kinesiska kommunistpartiet var medvetet om viruset redan i december men beordrade laboratorier att förstöra prover och tvingade läkare att hålla tyst. Det är dags för en internationell utredning i vilken roll deras mörkläggning har spelat i spridningen av denna förödande pandemi.”

Att erkänna sitt misstag, som japanerna gjorde efter kärnkraftsolyckan i Fukushima år 2011, skulle kunna vara ett sätt för ett land att bli accepterat igen i det internationella samhället. Att censurera, förneka och mörklägga, såsom Kina gör, är inte det.

“Kina hävdar att det dödliga viruset inte kommer ifrån deras biolabb”, sa en Kinaexpert vid Population Research Institute, Steven W. Mosher. “Okej. Bevisa det genom att släppa forskningsprotokollet från labbet i Wuhan.”

Text: Giulio Meotti, kulturredaktör på Il Foglio, är en italiensk journalist och författare