Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Danmark förbjuder information som går mot myndigheternas coronapolicy

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 april 2020
- NewsVoice redaktion
Coronakrisen - Covid 19 virus. Foto: Gerd Altmann
Coronakrisen - Covid 19 virus. Foto: Gerd Altmann
Coronakrisen – Covid 19 virus. Foto: Gerd Altmann

Danska Folketinget antog den 2:a april 2020 en ny lag som gör det möjligt att stänga webbplatser och att ge böter eller fängelse till personer som publicerar information om Covid-19 som inte följer myndigheternas riktlinjer.

Per Braendgaard har studerat den klubbade lagen och skriver att det är särskilt vissa paragrafer som är anmärkningsväda för alla som deltar i den offentliga debatten om åtgärder och hanteringen av Covid-19 i Danmark. Han vill gå så långt som att kalla lagen för en våldtäkt på yttrandefriheten.

Per Braendgaard, selfie
Per Braendgaard, selfie

“Eftersom man nu kan riskera fängelse i upp till åtta månader för att man gör ett kritiskt uttalande om Covid-19 (och om myndigheterna i allmänhet i samband med corona), så väljer jag att mig dra tillbaka från den offentliga debatt från och med nu”, skriver den danska hälsoprofilen Per Braendgaard på sin sajt.

Straffen är stränga för den som sprider påstått falsk information på nätet eller förordar ej läkemedelsklassade mediciner. Det handlar om böter och fängelsestraff upp till 8 månader. Om brottet anses vara försumligt kan det ge böter eller fängelse upp till fyra månader.

Per Braendgaard skriver att det handlar om att sända ut en politisk signal. Han drar sedan slutsatsen att yttrandefriheten om corona nu effektivt tas bort. De instanser som inte får ifrågasättas i Danmark är Sundhedsstyrelsen, Seruminstitutet, Polisen, Hälsoministeriet och Statsministern.

Text: NewsVoice | Källa: Folketinget: Lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og udlændingeloven


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: coronakritik