Kronisk jodbrist – Två av tre unga kvinnor lider av tillståndet

0
347
Struma beror på jodbrist. Foto: Drahreg01. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
Struma beror på jodbrist. Foto: Drahreg01. Licens: CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

TV HÄLSA. Två av tre unga kvinnor i Oslo har kronisk jodbrist. En brist som kan påverka den tidiga utvecklingen hos barnet under graviditeten. År 2016 gav Näringsrådet ut en rapport som visade på en kritisk jodstatus i Norge. I den framhöll man att det fanns ett akut behov av åtgärder, men hittills har inget konkret genomförts.

Om du inte äter fisk får du struma! Vem i dagens morföräldergeneration har inte hört den förmaningen vid middagsbordet, när besvikelsen var total över att det återigen stod fisk på menyn? Det var inte ett tomt hot. Fram till 1950-talet var svår kronisk jodbrist mycket utbredd i Norge. Saltvattensfisk innehöll mycket jod, men i inlandet var det dålig tillgång på det, något som ledde till att många fick struma. På vissa platser i östra delarna av Norge var det riktigt illa. Upp till 80 procent av befolkningen led av kronisk jodbrist. Onormalt många kvinnor utvecklade struma och många barn föddes med en intellektuell funktionsnedsättning.

I mitten av 50-talet började man tillsätta jod eller algmjöl i kraftfodret till mjölkkorna. Åtgärden var främst avsedd som ett tillskott för djurens välmående, men även för att se till att mjölk och mejeriprodukter blev en viktig källa till jod i den norska kosten.

Läs hela artikeln i TV Hälsa | Mediasamarbete med NewsVoice

  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.