Läkare: Det bästa för kroppen är naturliga råvaror utan tillsatser

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 25 april 2020
- Torbjörn Sassersson
Ingemar Ljungqvist och Agneta Schnittger. Foto: T. Sassersson

HÄLSA & KOST. Ingemar Ljungqvist samtalar på nytt med läkaren Agneta Schnittger. Denna gång är ämnena: naturligt socker, konstsocker, fetter och stärkelse. Det bästa för kroppen är naturliga råvaror utan tillsatser och mättade fetter är bättre än socker och stärkelse som energikälla, sammanfattar Schnittger.

Historiskt bestämdes inom etablissemanget redan på 1970-talet att socker inte var speciellt farligt för hälsan utan istället fick fettet, och särskilt det mättade fettet, skulden för hjärt- och kärlsjukdomar. Nu vet vi bättre. Det är överkonsumtionen av kolhydrater som skadar oss, inte ett sunt intag av nyttiga fetter.

Brunt socker är inte bättre än vitt socker, säger Schnittger, men Ljungqvist menar att det hårt raffinerade sockret förändrats och består av D-glukos och L-glukos, där den senare typen inte kan räknas som naturligt för kroppen. Schnittger kommenterar inte den uppgiften, men säger att intaget har ökat från 5 kg till hela 30 kg socker per år och person. Tas dessutom intaget av stärkelse med i kalkylen hamnar nivån på så mycket som 60 kg socker per år och person.

Mer info: Agneta Schnittgers böcker

Modifierad stärkelse är tvivelaktigt som tillsats

Schnittger påpekar är att all stärkelse som vi äter snabbt omvandlas till rent socker med start redan i munhålan tack vare enzymet amylas. Stärkelse omvandlas till socker även i tarmen efter magsäcken.

ArcanumSkolan 2024

Agneta Schnittger varnar särskilt för modifierad stärkelse som idag finns i en lång rad matprodukter. Den modifierade stärkelsen tillsätts produkter för att ersätta fetter. Stärkelsetypen ger produkterna en mjuk och len konsistens. Därför är den vanlig i smaksatt yogurt. Denna typ av stärkelse är kroppsfrämmande och utgör en belastning för för kroppen, säger Schnittger.

Det bästa för kroppen är naturliga råvaror utan tillsatser. Provence. Foto: Torbjörn Sassersson
Agneta Schnittger väljer främst ekologiska råvaror. Februari 2020. Provence. Foto: Torbjörn Sassersson

Naturliga råvaror är bäst för kroppen

Agneta ger rådet till alla hälsointresserade att undvika sockrade produkter och hel- eller halvfabrikat. Istället är det nyttigare för kroppen att inhämta energi via fetter (fettsyror och ketoner) än socker. Levern kan själv tillverka socker vid behov i kroppen.

Ingemar Ljungqvist frågar vilka råvaror som Agneta gärna har på tallriken i sitt eget hushåll och hon räknar upp:

  • Smör
  • Olivolja
  • Avokado
  • Fet fisk
  • Ägg
  • Ost

Kolesterol är normalt inget problem för kroppen utan tvärtom betonar Schnittger att kroppen behöver kolesterol, vilket också tillverkas av levern.

Under den andra halvan av intervjun medger att Agneta att stärkelse trots allt ger kroppen energi, även om socker egentligen inte är essentiellt för kroppen. Socker ger oss en kick (dopamin), men socker är också vanebildande. Ljungqvist går in på blodsockernivåer och insulinets roll att reglera nivåerna. Insulinet måste finnas i rätt mängd i blodet och kroppen reglerar nivåerna i relation till blodsockernivåerna.

Läs mer av Agneta i NewsVoice

Båda naturliga och artificiella sötningsmedel ger problem

När det gäller sötningsmedel som aspartam och acetsulfam är dessa normalt inte något att föredra eftersom kroppen ändå uppfattar dessa som socker, vilket gör att kroppen aktiverar insulinet, vilket ger hormonstyrda hungerkänslor och då är karusellen igång igen, säger Schnittger. Vi vill äta mer.

Ljungqvist och Schnittger diskuterar även det naturliga sötningsmedlet stevia som ofta levereras som industriellt framställd snarare än direkt från växtriket. Problemet är att samma sak även gäller för naturliga sötningsmedel, säger Schnittger. Insulinet aktiveras och det leder till hungerkänslor, som för de flesta är nästan omöjliga att motstå.

Sammantaget innebär intaget av artificiella tillsatser som tex konstsocker att kroppen inte kan bryta ner beståndsdelarna alls eller på ett naturligt sätt. Ämnena har en tendens att bioackumuleras i kroppen eller levern får problem med att hantera substanserna.

Slutsatserna blir att det bästa för kroppen är naturliga råvaror utan tillsatser och mättade fetter är bättre än socker och stärkelse som energikälla.

Text, foto och videoredigering: Torbjörn Sassersson | Slutredigering av video: Arnt-Olav Enger

Agneta Schnittger nämner i slutet av intervjun att hennes artiklar finns att läsa i flera tidningar som Medicinsk Access, Läkartidningen, men även NewsVoice och TV Hälsa. Hon planerar att ge ut en ny bok om hälsa under 2020.

Relaterat

Agneta Schnittger och Ingemar Ljungqvist, Mas Rabassan, februari 2020, Provence. Foto: Torbjörn Sassersson
Agneta Schnittger och Ingemar Ljungqvist på gården Mas Rabassan, Provence, Frankrike, februari 2020. Foto: Torbjörn Sassersson

 

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq