Europol: Global pedofilring avslöjad och stoppad

publicerad 4 april 2020
- Sanja Juric
Europol - Pressfoto
Europol - Pressfoto
Europol – Pressfoto

En global pedofilring med koppling till över 40 länder har nu avslöjats med hjälp av Europol. Fyra misstänka har idag dömts av en domstol i Belgien och 90 misstänkta personer är identifierade. Operationen Gargamel startades av den belgiska federala polisen i Östra Flandern tillsammans med Europol.

Det var efter att mer än 9 miljoner bilder och videos, med sexuella övergrepp mot tusentals barn över hela världen, hittades i Östra Flandern i Belgien, som en operation inleddes av Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen. De flesta av dessa bilder hade aldrig tidigare hittats i omlopp i brottsutredningar, enligt polisen, vilket kunde innebära att de misstänkta producerade eget material.

Den belgiska polisen lyckades identifiera 60 misstänkta (varav 24 i Belgien) och 40 offer. Efter att ha gått igenom bild- och videodata som beslagtogs under utredningen kunde ytterligare 70 barn och 30 misstänkta identifieras, totalt 90 misstänkta och 110 offer.

Ett antal misstänkta har redan dragits inför domstol i flera Europeiska länder. En av misstänkta, en man från Australien har dömts till 15 års fängelse. Fler gripanden och räddningar förväntas globalt, då polisen i över 40 länder granskar insamlad data som har sammanställts av Europol och information från den belgiska polisen.

Text: Sanja R. Juric

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq