Professor dr Knut Wittkowski ger den svenska coronastrategin rätt

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 april 2020
- Torbjörn Sassersson red.
Professor Knut Wittkowski, 3 april 2020. Foto: Journeyman Pictures
Professor Knut Wittkowski, 3 april 2020. Foto: Journeyman Pictures
Professor Knut Wittkowski, 3 april 2020. Foto: Journeyman Pictures

NOTERAT. Professor dr Knut Wittkowski som var chef för institutionen för epidemiologi, biostatistik och forskningsdesign vid Rockefeller University i New York sedan 20 år tvivlar på att social distansering och undantagstillstånd hjälper för att stoppa spridningen av Covid-19.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Artikeln är uppdaterad gällande Wittkowskis position

Knut Wittkowski menar att social distansering och undantagstillstånd snarare förlänger pandemin. Den enda vettiga strategin är att låta populationer utveckla flockimmunitet, vilket [indirekt] ger den svenska liberala coronastrategin rätt, även om svenska Folkhälsomyndigheten valt att förneka att de tillämpar naturlig flockimmunitet som strategi.

Wittkowski säger att en coronastratgi i första hand ska skydda de äldre och de med lungsjukdomar. Han menar att skolor bör vara öppna och inom ramen av bara 4 veckor har en epidemi i ett land dragit över och naturlig flockimmunitet har erhållits. Efter en intensiv period av 4 veckor kan till och med de äldre fysiskt återse sina barnbarn.

Att försöka platta ner infektions-och smittspridningskurvan förlänger enbart sjukdomsperioden i ett land. Han betonar att coronavirus redan är vanligt förekommande, även om detta coronavirus är nytt.

Wittkowski kan uttala sig fritt eftersom han inte är betald av regeringen. Istället kan han ägna sig åt att göra vetenskapliga uttalanden. Wittkowski uppskattar att dödligheten i Covid-19 ligger på 2% av alla symptomatiska fall.

Text: Torbjörn Sassersson

Källa

Relaterat

The Rockefeller University skriver om Professor dr Knut Wittkowski:

“The Department of Research Design and Biostatistics is headed by the Center’s Biostatistician, Dr. Knut M. Wittkowski, who acts as a member of the Advisory Committee for Clinical and Translational Science (ACCTS), reviews protocols for the IRB, and assists investigators with experimental design and statistical analyses. Support is provided at four levels: (1) biostatistics consultation, (2) application development for individual investigators, (3) project assistance with data entry, graphics, and analyses, and (4) data management.”

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Mycket intressant och bra intervju som ger perspektiv på det pågående globala coronavansinnet. Får intrycket att Prof. Wittowski efter 35 års arbete med epidemiologi och modellering av epidemier vet exakt vad han pratar om. Han blir inte svaret skyldig utan går rakt på sak utan krusiduller. Härligt med någon som faktiskt pratar klarpråk i dessa tider.

    Däremot är han inte verksam vid Rockefeller University längre (framgår tydligt i slutet på intervjun), utan verkar ha gått i pension, vilket säkert bidrar till att han kan prata fritt.

  • Tror inte att det handlar om människors väl och ve – utan snarare om att dölja att sjuk’vården’ är i sådant uselt skick att den inte klarar av att lägga in ett större antal patienter. I UK talas det ständigt om att ‘..save the NHS..’ — Det är förstås samma usla läge i många länder…

  • Att de nu börjar dyka upp akademiker med idéer som går tvärsemot den officiella linjen ger makthavarna en möjlighet att ta till sig detta och lägga om kursen p.g.a. dessa ‘”nya rön” utan att tappa ansiktet. Lånen är ju redan tagna, konkurserna redan gjorda och de som hade inside information om de kommande marknadsförändringarna har redan tjänat multum. Plus att de världen över har fått testa om befolkningen är lydig vid utegångsförbud och sen kan de flytta fram positionerna vid nästa s.k. “pandemi”.

    Såg en annan intervju med Wittkowski där han bl.a. sa att när vaccinet kommer så ska han, om vaccinet visar sig vara effektivt och säkert, vaccinera sig som han gör varje år. Att han sen är professor vid Rockefeller University känns inte så betryggande med tanke på Rockefeller Foundations track record.

    • Jag antar Sture att du, som jag, är glad om denne Wittkowski har rätt. Att den relativa öppenheten i Sverige kan lyckas, och leda till att det här eländet i Sverige går över snabbare, då en stor del av befolkningen gjorts immun. Med effekten att vi inom kort kan få samhället att fungera som vanligt.

      Till skillnad då från de länder som stängt ner skolor, infört utegångsförbud och går mot en nationell katastrof. De har ingen väg ur det här, de har målat in sig i ett hörn, bra uttryckt av läkaren Malcolm Kendrick i artikeln “The UK govt needs to start telling us the truth on Covid-19; lockdown is NOT a way of beating the virus ” https://www.rt.com/op-ed/485513-uk-government-covid-lockdown/

      Där kan vi inom några månader se fram mot ett snabbframtaget, obeprövat vaccin, vars skador kommer att vara okända, som i många fall kommer att tvingas på befolkningen – som “räddningen”.

  • Aftonbladet (2 april): Harvard-rapport kan ge Sverige rätt

    “Den svenska coronastrategin har väckt förundran och vrede i hela världen. Men en ny rapport från Harvard förefaller ge Sverige rätt: De länder som trycker ner smittan hårt nu riskerar att få en enorm våg av sjukdomsfall i höst och vinter.”

    “Resultaten är tydliga: Den bästa strategin är en lång inledande fas på 20 veckor, under vilken smittans överföringsgrad trycks ner med 20–40 procent. Det ger både en mycket lägre högsta puckel av samtidigt smittade, och ett lägre antal smittade totalt sett över hela pandemins förlopp.”

    “Forskarnas grundläggande antagande är enkelt: Smittan går inte att stoppa.
    Målet, som forskarna definierar det, är att över tid se till att antalet som behöver vård inte är fler än vården kan ta hand om. Den mest framgångsrika strategin är därför, enligt den matematiska modellen, att ”slå på” social distansering när antalet infektioner ökar till en viss tröskel, och lätta på restriktionerna igen när antalet infekterade sjunker.”

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/MRr3Gr/harvard-rapport-kan-ge-sverige-ratt

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *