Professor dr Knut Wittkowski ger den svenska coronastrategin rätt

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 april 2020
- Torbjörn Sassersson
Professor Knut Wittkowski, 3 april 2020. Foto: Journeyman Pictures
Professor Knut Wittkowski, 3 april 2020. Foto: Journeyman Pictures
Professor Knut Wittkowski, 3 april 2020. Foto: Journeyman Pictures

NOTERAT. Professor dr Knut Wittkowski som var chef för institutionen för epidemiologi, biostatistik och forskningsdesign vid Rockefeller University i New York sedan 20 år tvivlar på att social distansering och undantagstillstånd hjälper för att stoppa spridningen av Covid-19.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Artikeln är uppdaterad gällande Wittkowskis position

Knut Wittkowski menar att social distansering och undantagstillstånd snarare förlänger pandemin. Den enda vettiga strategin är att låta populationer utveckla flockimmunitet, vilket [indirekt] ger den svenska liberala coronastrategin rätt, även om svenska Folkhälsomyndigheten valt att förneka att de tillämpar naturlig flockimmunitet som strategi.

Wittkowski säger att en coronastratgi i första hand ska skydda de äldre och de med lungsjukdomar. Han menar att skolor bör vara öppna och inom ramen av bara 4 veckor har en epidemi i ett land dragit över och naturlig flockimmunitet har erhållits. Efter en intensiv period av 4 veckor kan till och med de äldre fysiskt återse sina barnbarn.

Att försöka platta ner infektions-och smittspridningskurvan förlänger enbart sjukdomsperioden i ett land. Han betonar att coronavirus redan är vanligt förekommande, även om detta coronavirus är nytt.

Wittkowski kan uttala sig fritt eftersom han inte är betald av regeringen. Istället kan han ägna sig åt att göra vetenskapliga uttalanden. Wittkowski uppskattar att dödligheten i Covid-19 ligger på 2% av alla symptomatiska fall.

Text: Torbjörn Sassersson

Källa

Relaterat

The Rockefeller University skriver om Professor dr Knut Wittkowski:

”The Department of Research Design and Biostatistics is headed by the Center’s Biostatistician, Dr. Knut M. Wittkowski, who acts as a member of the Advisory Committee for Clinical and Translational Science (ACCTS), reviews protocols for the IRB, and assists investigators with experimental design and statistical analyses. Support is provided at four levels: (1) biostatistics consultation, (2) application development for individual investigators, (3) project assistance with data entry, graphics, and analyses, and (4) data management.”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq