Professor Robert Thomas: Oxidativ stress – Hitta rätt balans för hälsa och motion

0
Robert Thomas, 11 mars 2020. Foto: Torbjörn Sassersson, TV Hälsa
Robert Thomas, 2020. Foto: Torbjörn Sassersson, TV Hälsa

Alla levande varelser har utvecklat en komplex serie av cellulärt försvar, som skyddar och reparerar DNA:t och förhindrar skador som kan leda till för tidigt åldrande och degenerativa sjukdomar. Man uppskattar att varje cell har i genomsnitt över 10 000 potentiellt skadliga avbrott i DNA:t varje dag.

Text: Professor Robert Thomas, Cambridge University, England

Skador på DNA:t kan leda till mutationer och om det påverkar gener som reglerar tillväxten, kan det i sin tur trigga igång cancer. Om dessa mutationer påverkar andra viktiga biologiska interaktioner, kan de leda till en mängd åldersrelaterade sjukdomar som, åderförkalkning, hjärtsjukdomar, artrit, diabetes, Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom, grå starr och makuladegeneration [Thomas, Davies, Poljsak].

När det gäller träning kan överskott av cellulärskador, ge ökad trötthet, minskad muskelåterhämtning, sämre uthållighet och muskelstyrka och ge en ökning av skadorna på lederna. Något som minskar förmågan att träna regelbundet och försämrar prestanda- och konditionsnivån [Thomas].

Den här artikeln förklarar de underliggande mekanismerna och orsakerna till cellulärskador, särskilt oxidativ stress och granskar bevisen för de mest relevanta näringsfaktorerna som påverkar.

Läs hela artikeln i TV Hälsa


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten

I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.

Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer